News

Alexandru Rafila, reacție în cazul căminelor din Voluntari. „Vom propune modificarea legislației, de multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe”

Alexandru Rafila, reacție după ororile descoperite, săptămâna trecută, în azilele de lângă București. Ce a transmis Ministrul Sănătății
10.07.2023 | 16:53
Alexandru Rafila reactie in cazul caminelor din Voluntari Vom propune modificarea legislatiei de multe ori controlam hartii in loc sa controlam evidente
Alexandru Rafila, reacție după ororile descoperite în cămine. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, reacție în cazul căminelor groazei din Voluntari. Ministrul Sănătății a confirmat, luni, într-o conferință de presă că șeful Direcției de Sănătate Publică Ilfov a demisionat din funcție în urma ororilor descoperite în azile.

Alexandru Rafila, reacție în cazul căminelor groazei

Totodată, ministrul spune că în lunile ianuarie și februarie, instituția respectivă a făcut verificări în cadrul acestor centre. La vremea respectivă ar fi fost constatate „doar abateri minore”, cum ar fi modul de depozitare a lenjeriilor murdare.

ADVERTISEMENT

„În acest moment, din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control. Ne interesează ce s-a întâmplat la aceste 3 centre din Ilfov care constituie subiectul unei anchete penale. În lunile ianuarie – februarie, aceste centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore.

Se referă doar la modul de depozitare a aşternutului murdar, la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă absolvite. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme. Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze.”, a declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul a adăugat că va fi organizat un concurs de angajare privind ocuparea postului de șef la DSP Ilfov. De asemenea, Alexandru Rafila a punctat că ar trebui ca felul în care se desfășoară astfel de controale la căminele pentru bătrâni sau la centrele pentru oameni cu dizabilități să fie schimbat.

Ministrul susține că în loc să fie verificate centrele, sunt controlate hârtii

Ministrul Sănătății a făcut o afirmație interesantă, spunând că în loc să fie verificate centrele și ceea ce se întâmplă în interiorul acestora, sunt controlate hârtii. Totodată, acesta a insistat pe importanța comunicării dintre pacienți și medici.

ADVERTISEMENT

„De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre. Trebuie să existe discuţii cu pacienţii şi discuţii cu medicii care oferă asistenţa medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi”, a adăugat ministrul Rafila.

Mai mult, Rafila susține că legea trebuie modificată în urma descoperirilor făcute săptămâna trecută în căminele din Voluntari. De asemenea, va fi implementat un proiect pilot prin intermediul căruia vor fi construite secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie. Aici vor apărea centre pentru cazarea și îngrijirea bătrânilor.

ADVERTISEMENT

„Noi, ca Minister al Sănătății, vom propune modificarea legislației. Trebuie să trecem şi în România de la verificările care au la bază documente la cele care verifică realitatea faptică şi atunci cu siguranţă putem să avem speranţă de progres în acest domeniu”, a adăugat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT