News

Ministrul Sănătății, despre riscul de holeră pe litoralul românesc: „Nu există niciun pericol, toți românii să meargă la mare”

Ministrul Sănătății, despre riscul de holeră pe litoralul românesc. Alexandru Rafila vine cu precizări privind acest subiect.
18.06.2023 | 09:47
Ministrul Sanatatii despre riscul de holera pe litoralul romanesc Nu exista niciun pericol toti romanii sa mearga la mare
Ministrul Sănătății, despre riscul de holeră. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre riscul de holeră pe litoralul românesc. Informațiile apărute în urma distrugerii barajului Kahovka, care făceau referire la apariția holerei în Marea Neagră, au fost demontate de ministru.

Ministrul Sănătății, despre riscul apariției holerei pe litoral: „Nu există niciun pericol”

Alexandru Rafila susține că nu există pericol și că românii pot merge pe litoral fără nicio grijă. De asemenea, ministrul a explicat cum se pot îmbolnăvi oamenii din cauza vibronului holeric.

ADVERTISEMENT

„Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare. Nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog . Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare”, a transmis Alexandru Rafila la Antena 3 CNN.

Ministrul Sănătății a adăugat faptul că nici în Ucraina nu există risc. Îmbolnăvirea cu holeră ar putea fi posibilă în cazul în care ucrainenii s-ar afla în situația în care ar fi obligați să bea apă contaminată.. El a catalogat informația privind apariția holerei drept „deplasată” și ”neadevărată”.

ADVERTISEMENT

„Discutăm de cetăţenii ucraineni care ar putea să fie forţaţi să bea apă contaminată. Nici acolo măcar nu există această problemă. În urma acestor inundaţii, ei au fost aprovizionaţi cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic. Povestea pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, este deplasată”, precizează Alexandru Rafila.

Rafila: „Una este să monitorizezi şi altceva este să creezi panică”

Apa mării este atent monitorizată, în fiecare an, începând cu luna iunie. Potrivit ministrului, cercetările sunt făcute pentru a identifica posibile probleme. Vorbim de boli diareice acute, printre care se numără şi holera.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila atrage atenția asupra faptului că s-a creat panică prin anumite mesaje transmise de oameni care nu ar fi bine pregătiți în acest domeniu. Totodată, oficialul spune că mesajele respective „nu sunt bazate pe realitate”.

„Una este să monitorizezi şi altceva este să creezi panică. Să transmiţi mesaje care, sincer să fiu, nu înţeleg de ce au aşa de mare intensitate. Pe de o parte nu sunt bazate pe realitate. Pe de altă parte sunt lansate de persoane care nici măcar nu cunosc cum se transmite această boală şi cum se manifestă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul despre reacția OMS

Amintim că în urmă cu o săptămână, în cadrul unui eveniment al OMS (Organizația Mondială a Sănătății), ofițerul tehnic Teresa Zakaria a menționat că în Ucraina este risc de epidemie de holeră, pentru că deoarece patogenul există în mediu. Și cu privire la acest subiect, ministrul Alexandru Rafila a spus că informația „nu corespunde realității”.

„Îmi pare rău, este o informaţie, de asemenea, care nu corespunde realităţii. Nici OMS, nici Centrul European de Control al Bolilor, şi vă spun de ultimul raport din această săptămână, din săptămâna care tocmai a trecut nu precizează un pericol legat de holeră. Dar întotdeauna când există inundaţii de mari proporţii într-o ţară, care afectează zeci de mii de persoane şi unde accesul la apă potabilă poate să fie discutabil, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Control al Bolilor sunt în teren şi monitorizează acest lucru. Dar de aici până la a genera o alertă în România şi mai ales un soi de isterie legată de riscurile care pot să apară atunci când te deplasezi pe litoral sau te îmbăieze în apa de mare este foarte mare distanţă”, a mai spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT