News

Alexandru Rafila, clarificări despre testele rapide pentru elevi. Ce spune despre organizarea târgurilor de Crăciun

Alexandru Rafila a oferit luni, la România TV, mai multe clarificări legate de testele rapide care vor fi destinate elevilor, dar a vorbit și despre organizarea târgurilor de Crăciun.
29.11.2021 | 22:42
Alexandru Rafila clarificari despre testele rapide pentru elevi Ce spune despre organizarea targurilor de Craciun
ADVERTISEMENT

Rafila a postat recent un material video în care face o demonstrație a modului în care se utilizează testele rapide care vor fi destinate elevilor, în școli.

Ministrul Sănătății a detaliat zilele trecute modalitatea în care ar putea să se utilizeze certificatul verde în România și faptul că ar putea să poarte un alt nume.

ADVERTISEMENT

Rafila, explicații despre testele rapide pentru elevi. Ce spune despre târgurile de Crăciun

“Trebuie să existe și bunăvoință, o astfel de chestiune trebuie să se înțeleagă că este legată de siguranță copiilor și funcționalitatea școlilor.

Nu este vorba până în acest moment de o cantitate foarte mare de teste, probabil le avem momentan pentru vreo două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Cred că nu se lucrează foarte greu cu aceste teste, varianta pe care am avut eu la îndemână nu e greu de realizat și nici condiții speciale.

E foarte important să vedem dacă există acceptabilitate față de aceste teste, cum le vor primi cadrele didactice, cum le vor primii părinții.

ADVERTISEMENT

Există o tentă de negare a importanței acestui tip de testare, dar aceasta nu se poate face decât de către părinți sau cadrele didactice, pentru că nu există un corp medical și nu sunt dispozitive medicale.

Sunt teste de screening, doar pentru a se face o imagine de ansamblu în rândul unei populații urmărite.

ADVERTISEMENT

Orice test pozitiv este foarte probabil să fie pozitiv și dacă se încearcă o confirmare prin PCR, persoanele care au o încărcătură virală mică nu sunt identificate de către acestor teste.

Nu e nevoie ca acestea să fie sterilizate, nu avem niciun element care să necesite acest lucru. Nu avem nevoie de ceva steril, saliva nu este un element patologic steril, se recoltează într-un așa-zis pahar de hârtie.

Facem tot posibilul pentru a avea sărbători stricate, nu liniștite. Eu am mai tot explicat lucrul acesta, comportamentul individual va dicta situația pe care o avem de sărbători și în luna ianuarie.

Pe la ATI suntem cam pe la 1.000 de cazuri, ceea ce nu este deloc neglijabil, încă sunt cifre îngrijorătoare legate de decese.

Așteptările legate de Ministerul Sănătății sunt insuficiente și autoritățile locale ar putea să organizeze puțin mai bine astfel de evenimente (n. red. târgurile de Crăciun).

Aici este o grămadă neorganizată (n. red. la târgul de Crăciun de la Brașov) și sunt sigur că foarte puțini dintre aceștia poartă mască”, a declarat Alexandru Rafila la România TV.

ADVERTISEMENT