News

Alianță europeană pentru reactoarele nucleare modulare, începând cu 2024. „Atomul nu mai este un tabu”

Alianța europeană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni se lansează la începutul lui 2024. Energia atomului se află din nou pe val în Europa
04.12.2023 | 14:57
Alianta europeana pentru reactoarele nucleare modulare incepand cu 2024 Atomul nu mai este un tabu
Reactoarele nucleare de mici dimensiuni par o alegere viabilă pentru tranziția energetică și renunțarea la combustibili fosili / Foto: capură YouTube/ Hepta
ADVERTISEMENT

La începutul anului viitor, urmează să fie lansată viitoarea alianță europeană privind reactoarele nucleare de mici dimensiuni SMR (small modular reactors). Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, în cadrul World Nuclear Exhibition (WNE), la Paris.

„Energia nucleară nu mai este un tabu”

Renunțarea la centrale electrice pe bază de combustibili fosili, odată cu tranziția energetică, a impus identificare de noi surse de energie, proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (la care a aderat și România) fiind o soluție care se extinde din ce în ce mai mult. Un reactor modular de mici dimensiuni este o instalație avansată care are o capacitate instalată de până la 300 de megawați. Potrivit eurodeputatului francez Christophe Grudler (Renew), apărător fervent al energiei nucleare, lansarea alianței europene ar putea avea loc chiar în luna februarie.

ADVERTISEMENT

Această importantă inițiativă energetică a fost anunțată de comisarul pentru energie, Kadri Simson, în cadrul Forumului european pentru energie nucleară de la Bratislava, Slovacia, la începutul lunii noiembrie. „Comisia va efectua toate lucrările pregătitoare în vederea lansării alianței industriale în lunile următoare”, a declarat ea.

Energia nucleară are din nou vânt în pânze în Europa, „nu mai este un tabu, chiar și în cadrul Comisiei Europene”, a subliniat Thierry Breton la WNE, iar la summit-ul climatic COP28 mai multe țări au cerut triplarea capacităților nucleare.

ADVERTISEMENT

Tehnologii de generația a treia

Scopul acestei alianțe europene a SMR-urilor este să unească forțele industriale din domeniu  pentru a accelera dezvoltarea reactoarelor nucleare ale viitorului. Potrivit informațiilor Euractiv, activitatea se va concentra inițial pe SMR-uri care dezvoltă tehnologii nucleare de a treia generație, deja dovedite.

Dar „deși această alianță se va concentra în principal pe SMR-urile de generația a treia, ea va acoperi și reactoarele modulare avansate (AMR)”, potrivit, confirmă Nuclear Europe, asociația europeană a actorilor industriali.

ADVERTISEMENT

Aceste reactoare de generația a patra se află încă în stadiul de cercetare sau de prototip industrial în diverse țări și acesta ar fi motivul pentru care Comisia Europeană a manifestat o anumită reticență față de integrarea tehnologiilor de generația a patra, având temeri că alianța nucleară se va transforma într-o „organizație de cercetare și dezvoltare”.

Șapte grupuri de lucru

Christophe Grudler a insistat însă că este „esențial să sprijinim toate generațiile de SMR”. Potrivit unor informații, organizația va fi structurată în jurul a șapte grupuri de lucru. „Dezvoltare”, care reunește clienți, furnizori și dezvoltatori; „Acceptabilitate socială”, care reunește societatea civilă, Comitetul Economic și Social European și ONG-urile; „Finanțare”, care reunește statele membre și dezvoltatorii; „Ciclul combustibilului”, care reunește, de asemenea, statele membre și dezvoltatorii; „Forța de muncă și competențele”, care reunește actorii din lanțul de aprovizionare, producție și vânzare; „Cercetare”, care îi reunește pe cei implicați în cercetare și dezvoltare, în industrie și în acordarea de licențe; „Securitate”, a cărui componență nu a fost încă definită.

ADVERTISEMENT

Aceste grupuri vor fi supravegheate de un consiliu format din statele membre și din Grupul european al autorităților de reglementare în domeniul securității nucleare (ENSREG), precum și de un comitet director format din Nuclear Europe și din Platforma tehnologică pentru energie nucleară durabilă (SNETP). Toate acestea ar fi sprijinite de Comisia Europeană.

„În acest stadiu, multe companii și-au exprimat interesul pentru această alianță, dar nu putem încă furniza o listă concretă a companiilor/organizațiilor care se așteaptă să se alăture”, explică Nuclear Europe. Criteriile de aderare nu au fost încă definite, adaugă federația.

Activitatea alianței, împărțită pe patru etape

Asociația pentru apărarea energiei nucleare, Voices of Nuclear (Les Voices du Nucléaire) din Franța – țară care sprijină puternic domeniul nuclear – a declarat că „poate că ar avea un rol de jucat”. În plus, va fi organizat un forum anual al părților interesate. Activitatea alianței ar putea fi împărțită în patru etape, dintre care primele două se vor concentra pe concepția proiectelor, a treia pe demonstrație și ultima pe implementare.

În prezent, autoritățile publice reconstituie activitatea deja desfășurată de părțile angajate implicate încă de la pre-parteneriatul din 2021. „Trebuie să dovedim Comisiei Europene că actorii din sector dezvoltă resursele umane, financiare, tehnice și diplomatice pe măsura ambițiilor lor”, a explicat Grudler.

De asemenea, eurodeputatul apără ideea că SMR-urile ar putea fi sprijinite, în cele din urmă, de un proiect important de interes european comun (PIIEC) pentru a facilita finanțarea lor fără a risca să contravină interdicției privind ajutoarele de stat. „Acest lucru ar putea fi decis foarte repede, imediat ce alianța va fi lansată”, a dat el asigurări.

Mobilizare maximă a eurodeputaților

În așteptarea lansării alianței, părțile interesate depun eforturi susținute pentru a se asigura cu privire la reglementările europene. „Trebuie să revenim asupra textelor europene care exclud energia nucleară de la un anumit număr de dispozitive”, spune Valerie Faudon, delegat general al Societății Franceze pentru Energie Nucleară (SFEN), o asociație care apără interesele industriei nucleare.

În aceeași ordine de idei, Christophe Grudler „va supraveghea lansarea alianței”, începând cu votul în plenul Parlamentului European, la 14 decembrie, asupra raportului privind SMR al colegului său sloven Franc Bogovic (Partidul Popular European – dreapta). „Aceasta va fi prima dată când un text 100% nuclear va fi supus la vot în Parlamentul European”, de la începutul mandatului”, spune cu satisfacție  Grudler.

„Este necesară o mobilizare maximă a tuturor eurodeputaților care apără sectorul nuclear” pentru că „dacă votul va fi un eșec nu sunt sigur că Comisia Europeană va dori să lanseze o astfel de inițiativă înainte de sfârșitul mandatului său (octombrie 2024”, spune Grudler. Votul este, așadar, un prim test de amploare, într-un moment în care unii membri ai Comisiei Europene pun la îndoială faptul de a lansa alianța în plină campanie electorală europeană.

ADVERTISEMENT