Life

Alimentele pe care să le consumi pentru a reduce stresul și anxietatea: “Aduc o pată de culoare”

Alimentele pe care le poți consuma pentru a reduce stările de stres și anxietate. Recomandările făcute de un medic specialist.
20.04.2024 | 18:50
Alimentele pe care sa le consumi pentru a reduce stresul si anxietatea Aduc o pata de culoare
Ce alimente pot reduce stresul și anxietatea. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt alimentele ce trebuie consumate pentru a reduce stresul și anxietatea. Alimentația contează foarte mult din acest punct de vedere, conform unui specialist. Totodată, sunt și alimente ce trebuie evitate.

Alimentele care pot reduce stresul și anxietatea. De ce e bine să le consumi

Multe persoane se confruntă cu stres și cu stări de anxietate, care pot duce, în timp, la alte probleme de sănătate. Există, totuși, câteva metode prin care aceste stări pot fi reduse, potrivit dr. Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner și, totodată, Membru ESPEN și Membru The Nutrition Society.

ADVERTISEMENT

Stările de anxietate pot afecta foarte mult calitatea vieții unei persoane. Alimentația corectă reprezintă unul dintre lucrurile care pot ajuta la diminuarea efectelor produse de stres și de anxietate.

“Stresul este uciderera tacită a fiecăruia dintre noi, atât timp cât nu există limite sănătoase pentru tot ceea ce înseamnă sănătatea fizică, mintală și emoțională.

ADVERTISEMENT

Starea de bine se definește la nivel individual, are o definiție unică în funcție de ceea ce este important, valoros, de impact pentru starea noastră de sănătate, astfel încât acest bine individual să susțină evoluția noastră pe drumul echilibrului și al armoniei.

Starea de anxietate este determinată și susținută de un dezechilibru biochimic, de anumite carențe pe care le putem avea și soluția este identificarea acestora, stabilirea unui protocol de suplimente și monitorizarea progresului, a declarat Alina Epure pentru DCMedical.ro.

ADVERTISEMENT

Care sunt, deci, alimentele care pot reduce efectele provocate de stres și anxietate? Specialista a spus că cele care pot aduce “o pată de culoare” în farfurie au beneficii în acest sens.

În această categorie intră mai multe fructe și legume. De exemplu, zmeura, morcovul, caisele, salata verde, broccoli și dovlecelul pot fi de mare ajutor.

ADVERTISEMENT

“Benefice sunt alimentele ce aduc o pată de culoare, în special roșu, galben, verde, practic, să integrăm semaforul în farfurie: afine, zmeură, mure, rodie, ardei gras, cartof dulce, morcov, pepene galben, caise, piersici, nectarine, zucchini, castravete, broccoli, sparanghel, pătrunjel verde, dovlecel, salată verde, rucola, valeriană, spanac”, a mai precizat Alina Epure.

Ce alimente trebuie evitate

De asemenea, sunt și alimente pe care trebuie să le evităm. Chiar dacă sunt consumate cu moderație, efectele asupra organismului pot fi dăunătoare. Potrivit specialistei, este bine să evităm alimentele prăjite, făina albă, zahărul și băuturile carbogazoase.

În plus, orice alte alimente, atunci când sunt consumate în exces, pot fi dăunătoare. Dacă aceste alimente sunt consumate zilnic, atunci organismul poate ajunge la un dezechilibru hormonal.

“Adesea, alimentele sunt asociate cu starea de bine, oferă o siguranță psiho-emoțională, iar stresul este gestionat prin exces de alimente, ceea ce dezechilibrează întregul organism.

Plăcerea de moment, gustul bun al mâncării devin toxice, râncede pentru sănătate, atât timp cât sunt integrate alimente nesănătoase”, a explicat nutriționistul.

Pentru a ține sub control efectele stresului asupra organismului, este nevoie să creștem rezervele de antioxidanți. Totodată. nivelul de radicali liberi trebuie redus. În dietă trebuie introduse alimente care pot asigura un aport nutritiv valoros.

ADVERTISEMENT
Tags: