Life

Alimentele pe care să nu le gătești niciodată la friteuza cu aer cald. Greșeala pe care multe persoane o fac

Greșeala pe care multe persoane o fac atunci când gătesc la friteuză. Ce alimente nu se introduc în acest dispozitiv din bucătărie?
21.07.2023 | 16:21
Alimentele pe care sa nu le gatesti niciodata la friteuza cu aer cald Greseala pe care multe persoane o fac
Ce alimente se gătesc și ce alimente nu se gătesc la friteuza. Sursa foto: smartbuyer.ro
ADVERTISEMENT

Friteuza a devenit în ultima vreme o opțiune de a găti. Multe persoane o preferă deoarece mâncarea nu mai are nevoie de ulei sau alte grăsimi pentru a fi preparată, asigurându-se astfel că se vor hrăni sănătos și nu vor mai acumula calorii. Totuși, există produse pe care nu le putem introduce în acest dispozitiv din bucătărie.

Ce alimente nu se prepară în friteuză

Friptură, șnițele, cartofi, chifteluțe sau chiar prăjituri sunt printre produsele pe care le putem găti cu ajutorul friteuzei. Aspectul rumenit și ușor aburit pe care îl oferă acest ”instrument” electronic, de altfel, este similar cu al celui prăjit, la cuptor sau poate chiar mai bine.

ADVERTISEMENT

Evitați, însă, să faceți la friteuză popcorn. Acesta este ideal a se prepara într-un vas special, care să permită floricelelor să sară sau la cuptorul cu microunde. Dacă nu veți asculta de acest sfat, popcornul întreg se va arde și friteuza se poate strica.

Nici brânzeturile sau sosurile nu sunt potrivite pentru friteuză. Atenție, sosul este un aliment lichid, iar în combinație cu temperatura ridicată poate provoca scurtcircuit. De asemenea, dacă vă doriți să mâncați paste, aflați că friteuza nu este o modalitate de a le prepara.

ADVERTISEMENT

Pastele, orezul sau legumele au nevoie de apă pentru a fi bune de mâncat. În schimb, legumele congelate pot fi introduse în friteuza cu aer cald, fiindcă au deja în ele o anumită umiditate. Pe lângă toate aceste, nu se recomandă nici carnea roșie a fi gătită la friteuză.

Carnea roșie este mai ”pretențioasă” decât restul și dacă nu este gătită cum trebuie poate fi un adevărat rival. Este bine știut faptul că mulți specialiști o consideră cancerigenă. Așadar, este musai a fi preparată ca la carte, ca să nu ne dăuneze…prea mult.

ADVERTISEMENT

Este friteuza cu aer cald o modalitate sănătoasă de a găti?

De-a lungul timpului, la fel ca în cazul cuptorului cu microunde, s-a răspândit și despre friteuza cu aer cald ideea că nu ar fi o modalitate sănătoasă de a ne găti. Iată, una în contrast cu scopul pentru care mulți o achiziționează, acela de a evita prăjirea, care este dăunătoare.

Specialiștii au studiat atent funcțiile friteuzei și s-a constatat că acest robot de bucătărie scade din conținutul de acrilamidă al alimentelor într-un procent de 90%. Acrilamidă este o substanță cancerigenă. Totuși, gătitul la căldură poate crea alte substanțe chimice nocive, precum hidrocarburile policiclice, asociate cu un risc mai mare de cancer.

ADVERTISEMENT

”Pe lângă grăsimi și calorii, prăjirea alimentelor poate crea compuși potențial periculoși, cum este acrilamida. Acest compus se formează în alimentele bogate în carbohidrați în timpul prăjirii. Acrilamida este clasificată drept „cancerigen probabil”, ceea ce înseamnă că unele cercetări arată că poate fi asociată cu dezvoltarea cancerului (…)

 Prăjirea alimentelor într-o friteuză cu aer cald poate ajuta, deci, la scăderea conținutului de acrilamidă din alimentele prăjite. Un studiu² a constatat că prăjirea cu aer a redus acrilamida cu 90% comparativ cu prăjirea tradițională. Cu toate acestea, este important de reținut că alți compuși nocivi se pot forma în timpul procesului de prăjire cu aer.

Aldehidele, aminele heterociclice și hidrocarburile policiclice aromatice sunt toate celelalte substanțe chimice potențial periculoase care se formează la gătirea cu căldură ridicată și pot fi asociate cu un risc mai mare de cancer. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili modul în care prăjirea cu aer poate influența formarea acestor compuși”, a explicat pe doc.ro dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

ADVERTISEMENT