News

După normele anunțate pentru combaterea cancerului, Ministerul Sănătăţii vine cu un plan naţional de prevenție a diabetului. Ce presupune iniţiativa lui Alexandru Rafila

Ministerul Sănătății anunță un plan naţional de prevenție a diabetului. Măsurile vor fi incluse în programul de evaluare şi promovare a sănătăţii.
18.07.2023 | 17:56
Dupa normele anuntate pentru combaterea cancerului Ministerul Sanatatii vine cu un plan national de preventie a diabetului Ce presupune initiativa lui Alexandru Rafila
Ministerul Sănătăţii anunță un plan naţional de prevenție a diabetului. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

După normele anunțate pentru combaterea cancerului, Ministerul Sănătăţii vine cu un plan naţional de prevenție a diabetului. Alexandru Rafila vrea să introducă noi măsuri, incluse în programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, finanțat de ministerul pe care îl conduce.

Ministerul Sănătăţii propune un plan naţional de prevenție a diabetului

Programul naţional de diabet zaharat reprezintă „cel mai mare program curativ” din țara noastră, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Conform reprezentanților Ministerului Sănătății, peste 800.000 de pacienţi sunt trataţi an de an.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acesta, ministrul Alexandru Rafila vrea să introducă planul de prevenție a diabetului zaharat. Este vorba despre o măsură inclusă într-un proiect de ordonanţă a Guvernului elaborat de MS, care ar aduce completări și modificări Legii nr. 249/2020 cu privire la prevenția și depistarea acestei afecțiuni.

„Pentru a nu perturba mecanismele organizatorice şi financiare ale sistemului de sănătate, propunem înlocuirea sintagmei ‘Program naţional de prevenţie a diabetului’ cu sintagma ‘Plan naţional de prevenţie a diabetului zaharat”, se precizează în proiect.

ADVERTISEMENT

Ce presupune acest proiect

Inițiativa presupune includerea tuturor serviciilor medicale adresate beneficiarilor în scopul prevenirii și depistării diabetului, potrivit precizărilor făcute de Ministerul Sănătății.

„Măsurile pot fi încadrate în patru categorii: – prevenţia primordială a diabetului zaharat este adaptarea strategiilor în faza de toleranţă normală la glucoză pentru a opri apariţia factorilor de risc.
– Prevenţia primară înseamnă totalitatea intervenţiilor efectuate în scopul contracarării riscului de îmbolnăvire prin diabet zaharat;
– Prevenţia secundară include strategiile care sunt realizate după ce diabetul zaharat a fost detectat pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea complicaţiilor cronice ale bolii;
– Prevenţia terţiară se realizează în stadiul în care s-au instalat deja complicaţii, cu scopul de a preveni progresia acestora”, se arată în proiect, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT

Totodată, în proiect se precizează că planul național menționat va duce la „îmbunătăţirea şi creşterea predictibilităţii procesului decizional, precum şi creşterea eficacităţii, eficienţei şi transparenţei fondurilor publice alocate pentru prevenirea şi depistarea preoce a diabetului zaharat”.

Mai exact, în plan vor fi specificate măsuri care vor determina oamenii să aleagă un stil de viață sănătos. De asemenea, persoanele vor avea acces la servicii medicale oferite pentru a-i ajuta să depisteze diabetul zaharat, în timp util.

ADVERTISEMENT

Mai mult, bolnavii diagnosticați cu această afecțiune vor beneficia de servicii medicale, tratament, informații terapeutice și dispozitive medicale, care să îi ajute să țină sub control diabetul zaharat.

 

ADVERTISEMENT