Life

Alimentele pe care trebuie să le avem obligatoriu în meniul de Crăciun. Mihaela Bilic vine cu sfaturi prețioase: „Trebuie mâncate cu pâine și ceapă”

Înainte de Crăciun, medicul nutriționist Mihaela Bilic vine cu anumite recomandări pentru românii care consumă preparate din carne de porc. Care sunt cele mai sănătoase?
23.12.2023 | 22:41
Alimentele pe care trebuie sa le avem obligatoriu in meniul de Craciun Mihaela Bilic vine cu sfaturi pretioase Trebuie mancate cu paine si ceapa
Ce alimente nu trebuie să lipsească din meniul de Crăciun/ sursa foto: facebook. colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Preparatele pe care trebuie să le avem obligatoriu în meniul de Crăciun. Ca-n fiecare an, Mihaela Bilic oferă sfaturi prețioase despre ce trebuie să consumăm de Crăciun sau Revelion. Aceste alimente se regăsesc și-n supermarketuri, dar renumitul nutriționist recomandă să le preparăm în casă. Sunt mult mai sănătoase!

Ce alimente nu trebuie să lipsească din meniul de Crăciun

Mihaela Bilic recomandă “PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional! Da, ați auzit bine. Adică, slăninuță afumată, leber și caltaboș, cele trei care formează un trio formidabil pentru meniul de Sărbători. În această perioadă, gospodinele lucrează la foc automat pentru pregătirea lor.

ADVERTISEMENT

Aceasta a precizat că preparatele tradiționale românești sunt făcute din organe și diverse părți ale porcului: urechi, cap de porc, gușă sau ficat. Slăninuța afumată, leberul și caltaboșul sunt preferatele românilor de sărbători.

Nutriționistul recomandă să le consumăm cu pâine și ceapă

Mihaela Bilic susține consumul lor, pentru că nu conțin glucide, ci doar proteine, aproximativ 18% și grăsimi, în jur de 14%. De asemenea, dacă nu le consumăm cu pâine, pot fi integrate de minune și în dieta proteică. Nici ceapa nu trebuie să lipsească.

ADVERTISEMENT

Aceste preparate din carne de porc se consumă, de regulă, la începutul mesei, în cantitate mică. “Mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute, cât să taie gustul gras , dar merg și cu legume proaspete sau murături. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică.

Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Câte sarmale sunt permise la masa de Crăciun

În cazul sarmalelor, preparatul culinar se mănâncă simplu, fără mămăligă și smântână. Mihaela Bilic transmite că nu trebuie să avem mai mult de 5 sarmale în farfurie. În plus, ele trebuie să fie făcute din carne tocată slabă din pulpă de porc.

„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie. Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat. În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă.”, a notat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT