Mihaela Bilic a dezvăluit care este alimentul cu multe beneficii și fără sare care acum este considerată o delicatesă, dar în trecut se spune că este „brânză la mâna a doua”. Nu are deloc sare și este delicios.
Mihaela Bilic a dezvăluit de ce este bine ca oamenii să consume urdă. Acest aliment este slab, are multe proteine și îi lipsește complet sarea. Are, în schimb, multiple proprietăți nutritive și este ușor de digerat.
În plus, pentru cei care suferă de afecțiuni ale inimii sau au probleme cu colesterolul, este cel mai recomandat tip de brânză. Se face din zerul care rămâne după ce a fost preparată telemea, cașcavalul sau brânză de vaci.
„Urda, o știu ciobanii, este un produs care se obține din coagularea zerului rămas după fabricarea altor forme de brânză (telemea, cașcaval, brânză de vaci). Pe zer l-ați văzut și voi cu siguranță dacă ați făcut vreodată brânză proaspătă în casă.
Este acel lichid gălbui care rămâne și pe care de obicei îl aruncăm. Acest zer conține în principal apă și proteine din lapte, dar nu are niciun strop de grăsime. Pe vremuri era folosit pentru hrănirea altor animale din gospodărie (porci, oi), sau din el se făcea urdă.
Mult timp urda a fost considerată un fel de brânză de mâna a doua, fără gustul și savoarea pe care le are telemeaua. Obținută prin coagularea proteinelor rămase în zer, urda este considerată în prezent o super-brânză, cu virtuți ce sunt la mare modă: are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”, a explicat Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.
Totodată, pentru un gust și mai bun, Mihaela Bilic recomandă consumul cu puțin unt sau smântână. În plus, în magazine, urda se găsește acum și în varianta italienească, sub numele de ricotta.
Nutriționistul a dezvăluit că în această formă, alimentul ideal pentru a fi folosit în rețeta de pizza, prăjituri sau chiar consumată ca atare. Medicul a afirmat că acest tip de brânză amintește de aromele autentice de la țără.
„În funcție de cât de bine e scursă, urda poate să fie fadă, sfărâmicioasă și aproape înecăcioasă, de aceea de multe ori trebuie amestecată cu un pic de smântână sau unt. În varianta italienească se numește ricotta și este o bunătate de brânză, gustați și îmi veți da dreptate!
Acum există și în România producători care fac urdă tip ricotta, are consistență untoasă fără să fie grasă, e fină și delicată, cu un gust de lapte fiert în tuci la foc de lemne. Fie că o mâncați ca atare sau pusă în paste, pizza sau prăjituri, cu ricotta o să aduceți pe masă gustul de lapte de la țară, cu miros de fum și fân… Încă o dovadă că povestea laptelui nu se termină niciodată!”, a mai explicat Mihaela Bilic.