News

Alimentul care ajunge în cantități tot mai mari pe mesele românilor. Importurile au crescut de 70 de ori

Românii au îndrăgit un fruct exotic, aflat pe lista alimentelor sănătoase. Atât de mult, încât importurile au crescut de 70 de ori în ultimii 15 ani
26.01.2024 | 22:45
Alimentul care ajunge in cantitati tot mai mari pe mesele romanilor Importurile au crescut de 70 de ori
În ultimii 15 ani, importurile de avocado au crescut de 70 de ori Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Avocado, căci despre el este vorba, și-a găsit locul în farfuriile românilor alături de omletă, la micul dejun, ca gustare între mese, ca garnitură la masa de prânz sau în salatele servite la cină.

Alimentul care ajunge în cantități tot mai mari pe mesele românilor

Cifrele confirmă pasiunea românilor pentru avocado. Importăm de 70 de ori mai mult avocado decât o făceam în urmă cu 15 ani. Supermarketurile au o ofertă bogată: la bucată, la caserolă sau la kilogram, rafturile sunt pline.

ADVERTISEMENT

Numai în ultimul an în România au ajuns din import circa 13.000 de tone de avocado, în valoare de peste 30 de milioane de euro. Prețurile din magazine sunt relativ accesibile.

O plasă de fructe care cântărește 700 de grame costa în jur de 13 lei, pachetul cu două bucăți de fructe bio este 11 lei, iar cel cu două fructe gata de consum ”ready to eat” costa în jur de 10 lei. Prețul per bucată începe de la 3,8 lei, în funcție de magazin, scrie Observator.

ADVERTISEMENT

Popularitatea fructului de avocado este dovedită nu doar de datele statistice privind importurile, ci și de căutările în Google. Începând cu anul 2012 căutările rețetei de guacamole au explodat, surclasând căutările rețetelor clasice precum piureul de cartofi, scrie Panorama.ro.

Schimbările climatice schimbă zonele de cultură

Fructul de avocado conține vitaminele: A, C, D, E, K, B6, B12, grăsimi bune și 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Avocado mai conține și minerale precum: calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan și altele.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari cantități de avocado provin din Germania, Ungaria, Țările de Jos, în special Olanda, dar și Spania și Turcia. Zonele tropicale, unde există umiditate, iar temperaturile trec de 22 de grade atât ziua, cât și noaptea sunt cel mai prielnice pentru această cultură.

În curând, din cauza schimbărilor climatice, culturile de avocado și-ar putea găsi teren prielnic și în alte state unde să înlocuiască culturi tradiționale precum castraveții, pepenii sau portocalele.

ADVERTISEMENT

Un astfel de stat este Grecia, unde în faţa riscului dispariţiei cultu­ri­lor tradiţionale din cauza schimbării condiţiilor climatice, comunitatea ştiinţifică analizează per­spectiva cultivării de plante sub­tropicale în Grecia, acestea urmând să devină o sursă alternativă de venit pentru fermieri, scrie descopera.ro.

ADVERTISEMENT