Avocado, căci despre el este vorba, și-a găsit locul în farfuriile românilor alături de omletă, la micul dejun, ca gustare între mese, ca garnitură la masa de prânz sau în salatele servite la cină.
Cifrele confirmă pasiunea românilor pentru avocado. Importăm de 70 de ori mai mult avocado decât o făceam în urmă cu 15 ani. Supermarketurile au o ofertă bogată: la bucată, la caserolă sau la kilogram, rafturile sunt pline.
Numai în ultimul an în România au ajuns din import circa 13.000 de tone de avocado, în valoare de peste 30 de milioane de euro. Prețurile din magazine sunt relativ accesibile.
O plasă de fructe care cântărește 700 de grame costa în jur de 13 lei, pachetul cu două bucăți de fructe bio este 11 lei, iar cel cu două fructe gata de consum ”ready to eat” costa în jur de 10 lei. Prețul per bucată începe de la 3,8 lei, în funcție de magazin, scrie Observator.
Popularitatea fructului de avocado este dovedită nu doar de datele statistice privind importurile, ci și de căutările în Google. Începând cu anul 2012 căutările rețetei de guacamole au explodat, surclasând căutările rețetelor clasice precum piureul de cartofi, scrie Panorama.ro.
Fructul de avocado conține vitaminele: A, C, D, E, K, B6, B12, grăsimi bune și 25% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Avocado mai conține și minerale precum: calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, potasiu, cupru, mangan și altele.
Cele mai mari cantități de avocado provin din Germania, Ungaria, Țările de Jos, în special Olanda, dar și Spania și Turcia. Zonele tropicale, unde există umiditate, iar temperaturile trec de 22 de grade atât ziua, cât și noaptea sunt cel mai prielnice pentru această cultură.
În curând, din cauza schimbărilor climatice, culturile de avocado și-ar putea găsi teren prielnic și în alte state unde să înlocuiască culturi tradiționale precum castraveții, pepenii sau portocalele.
Un astfel de stat este Grecia, unde în faţa riscului dispariţiei culturilor tradiţionale din cauza schimbării condiţiilor climatice, comunitatea ştiinţifică analizează perspectiva cultivării de plante subtropicale în Grecia, acestea urmând să devină o sursă alternativă de venit pentru fermieri, scrie descopera.ro.