News

Alimentul care s-ar putea ieftini cu 10 lei. Ce decizie a luat Guvernul

Acest aliment s-ar putea ieftini cu 10 lei. Se află pe lista produselor preferate de români. Anunțul făcut de reprezentanții Guvernului
07.03.2024 | 23:07
Alimentul care sar putea ieftini cu 10 lei Ce decizie a luat Guvernul
Alimentul care s-ar putea ieftini cu 10 lei. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un aliment consumat de foarte multe persoane s-ar putea ieftini cu 10 lei, dacă  Guvernul va lua decizia de a plafona prețurile la produsele românești. Ce anunț a făcut ministrul Agriculturii, Florin Barbu?

Acest aliment s-ar putea ieftini cu 10 lei

Toate produsele procesate în România ar putea avea prețuri mai mici, odată cu plafonarea acestora. Mai exact, Executivul are în plan să stabilească un adaos comercial ce nu va depăși 20 la sută pentru această categorie de alimente.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că adaosul comercial ar trebui să fie redus, în cazul produselor românești. El a menționat că nu i se pare normal ca brânza românească să fie mai scumpă decât cea venită din import.

„Retailerii să nu mai pună adaos comercial foarte mare la produsele româneşti. Să nu mai vedem brânză românească cu 10 lei şi brânza din import să fie cu 8 lei.

ADVERTISEMENT

Practic, vor fi eliminaţi intermediarii. Vor avea un adaos comercial foarte mic şi aceasta va fi practicat. Scopul nostru e să scoatem aceşti intermediari. Să legăm cooperativele şi fermierii de magazinele de retail”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Dacă această propunere se va aplica, un aliment îndrăgit de toți românii s-ar putea ieftini cu 10 lei. Vorbim chiar de brânza românească, exemplul dat de ministrul Agriculturii, mai exact telemeaua de Sibiu.

ADVERTISEMENT

Ce spun experții în industria alimentară

În prezent, un kilogram de telemea de Sibiu costă 78 de lei, potrivit Observator News. În cazul plafonării prețurilor, acest aliment ar putea fi mai ieftin cu 10 lei. Prin urmare, noul cost ar putea fi de 69 de lei.

La ora actuală, proprietarii de băcănii spun că au adaosul comercial la produsele românești între 20 și 50 la sută. Pe de altă parte, experții în industria alimentară nu sunt de acord cu propunerea Guvernului.

ADVERTISEMENT

Ei spun că măsura nu se poate aplica, deoarece există riscul apariției falimentului. „A subvenţiona preţurile produselor româneşti sau a-l obliga pe producător/procesator să scadă procentul de adaos comercial care oricum nu e foarte mare, înseamnă să-i bage pe toţi, pe rând, în faliment”, a transmis Dragos Frumosu, conform sursei citate.

 

 

ADVERTISEMENT