Life

Alimentul pe care trebuie să-l dai de pomană de Sfinții Trei Ierarhi. Așa vei fi ferit de pagube tot anul

Tradițiile pe care e bine să le respecți de Sfinții Trei Ierarhi. Dă acest aliment de pomană dacă vrei să fii protejat de pagube tot restul anului.
29.01.2024 | 19:09
Alimentul pe care trebuie sal dai de pomana de Sfintii Trei Ierarhi Asa vei fi ferit de pagube tot anul
Ce se dă de pomană de Sfinții Trei Ierarhi. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anual, pe 30 ianuarie, sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Astfel, creștinii ortodocși țin cont de câteva tradiții și obiceiuri. Ce aliment este bine să dai de pomană dacă vrei să scapi de necazuri tot anul.

Ce aliment să dai de pomană de Sfinții Trei Ierarhi

În calendarul ortodox, pe 30 ianuarie, este trecută cu cruce roșie o sărbătoare mare. Este vorba despre Sfinții Trei Ierahi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ce în istoria creștinătății au rămas ca fiind unii cei mai mari învăţători şi păstori și modele de viaţă duhovnicească.

ADVERTISEMENT

Ca în cazul fiecărei sărbători importante, există mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii din țara noastră și nu numai le respectă. Se spune că aceasta este ziua în care conflictele se sting și rudele sau prietenii care s-au certat, se împacă.

Pentru protecția casei, a liniștii, dar și pentru sufletelor celor care nu mai sunt printre noi, credincioșii dau de pomană. Pentru a evita necazurile, de Sfinții Trei Ierarhi, femeile, în general, fac colivă.

ADVERTISEMENT

Alimentul este dus la biserică pentru a fi sfințit, apoi se fac pachete ce se împart celor nevoiași. Pe lângă colivă, în această zi se mai dă de pomană, la trei bărbați, fructe și pește.

De ce trebuie să dăm o candelă aprinsă

Totodată, de Sfinții Trei Ierarhi, creștinii mai dau de pomană și câte o candelă sau o lumânare aprinsă. În acest mod, tradiția spune că viața celor care au oferit lumina va fi strălucitoare.

ADVERTISEMENT

Lumânarea sau candela se dă rudelor, prietenilor, precum și persoanelor străine sau nevoiașilor. Potrivit tradiției, mai sunt și alte moduri în care casa poate fi protejată de pagubă.

Mai exact, pe 30 ianuarie nu se împrumută lucruri din locuință. De asemenea, nu se fac treburi casnice. Adică nu se mătură și nici nu se spală haine. În plus, o altă învățătură spune că, pentru a avea spor la muncă în anul în curs, nu se aruncă resturile de mâncare.

ADVERTISEMENT

Iar mamele care au fete de măritat, se roagă pentru fetele lor de Sfinții Trei Ierarhi pentru ca acestea să-și găsească alesul. Pentru a-și visa ursitul, tinerele trebuie să mănânce pâine cu sare, iar cel care în vis le va aduce apă le va deveni soț, notează click.ro.

ADVERTISEMENT