Luni, 30 ianuarie 2023, conform Calendarului Creștin Ortdox, se sărbătoresc trei sfinți importanți. Aceștia sunt trecuți cu cruce roșie, semn că prăznuirea lor este una importantă, în care credincioșii trebuie să meargă la biserică, la slujbă, și să țină cont de anumite reguli.
Mai exact, la începutul noii săptămâni se prăznuiesc Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul, Ioan Gură de Aur și Sfântul Mc, Ipoli, ep. Romei.
Cei trei au contribuit la răspândirea creștinismului și a credinței în Dumnezeu. Ei sunt considerați cei mai mari învățători și păstori din istoria religiei creștine, dar și modele de duhovnici.
Se spune că Sfântul Ioan a fost cel care a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea comună. În anul 1936, în urma unui Congres al Profesorilor de Teologie, din Atena, Sfinții de față au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume. Tot în această zi s-a stabili și troparul Sfinților Trei Ierarhi, care se rostește la vreme de necaz.
”Pe acesti trei luminatori mai mari ai dumnezeirii cei intreit stralucitoare, pe cei ce lumineaza lumea cu razele dumnezeiestilor invataturi, pe raurile intelepciunii cele cu miere curgatoare care adapa toata faptura cu apele cunostintei de Dumnezeu, pe Marele Vasile si de Dumnezeu cuvantatorul Grigorie, impreuna cu slavitul Ioan, cel cu limba si cu cuvintele de aur, toti cei iubitori de cuvintele lor, adunandu-ne cu cantari sa-i cinstim; ca acestia Treimii pururea se roaga pentru noi”, informează crestinortodox.ro
Pentru această zi sfântă sunt specifice mai multe tradiții și superstiții. De exemplu, în anumite localități din Moldova se împart, de pomană, în numele celor care au plecat din această lume, legume printre vecini.
De asemenea, din bătrâni se mai spune și că se dă de pomană, de sufletul nostru, o lumânare aprinsă, pentru a avea lumină atunci când o să fim în lumea de dincolo.
Nu este bine să faci treburi gospodărești pe 30 ianuarie, fiind sărbătoare cu cruce roșie. De exemplu, sunt interzise sarcinile agricole, cusutul, spălatul sau frământatul pâinii.
De altfel, fetele tinere, la începutul acestei săptămâni, trebuie să țină post, să se roage pentru actualul sau viitorul soț, dacă nu sunt căsătorite și să facă fapte bune.