Life

Calendar Ortodox 30 ianuarie 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși

Calendar ortodox pentru marți, 30 ianuarie 2024. Preoții spun că e o zi cu o importanță deosebită pentru toți credincioșii.
28.01.2024 | 15:59
Calendar Ortodox 30 ianuarie 2024 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi
Calendar ortodox pentru marți, 30 ianuarie 2024. Preoții spun că e o zi cu o importanță deosebită pentru toți credincioșii. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Calendar Ortodox 30 ianuarie 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși având în vedere că are cruce roșie și că aduce o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care se mai păstrează cu sfințenie și acum.

Calendar ortodox pentru marți, 30 ianuarie 2024. Preoții spun că e o zi cu o importanță deosebită pentru toți credincioșii

Calendar ortodox pentru marți, 30 ianuarie 2024. Preoții spun că e o zi cu o importanță deosebită pentru toți credincioșii români și din lumea întreagă. Biserica Ortodoxă îi cinstește la această dată pe Sfinții Trei Ierarhi.

ADVERTISEMENT

Aceștia sunt Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Ziua este cunoscută ca având cruce roșie, adică nu se spală, nu se calcă și nu se coase. De asemenea, creștinii ortodocși țin cont și de tradiția care spune că nu se lucrează în această zi.

Cei care muncesc vor avea parte de necazuri. În această zi de mare sărbătoare se merge la Biserică, unde se ascultă slujba. În unele părți ale țării, la sate, se dau de pomană diverse feluri de mâncare în amintirea celor adormiți.

ADVERTISEMENT

Sfinții Trei Ierarhi au devenit cunoscuți la finalul secolului al XI-lea când la Constantinopol s-a iscat o mare dispută legat de cei trei. Oamenii s-au întrebat atunci care este cel mai mare dintre ei: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul sau Ioan Gură de Aur.

La câțiva ani de la declanșarea acestor neînțelegeri Sfinții au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. Mai târziu, în anul 1084 i-au apărut într-o vedenie toți trei, împreună.

ADVERTISEMENT

Sfinții Trei Ierarhi, pomeniți împreună pe 30 ianuarie

Cuvintele pe care cei trei ierarhi, pomeniți în această zi de mare sărbătoare, 30 ianuarie 2024, i le-au spus Sfântului Ioan arată felul în care aceștia conlucrează: cu Dumnezeu și între ei, așa cum și noi trebuie să ne unim, în cuvânt și în lucrare:

„După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. 

ADVERTISEMENT

Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. 

Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aduce în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-se praznic la câte trei într-o singură zi. 

Și înștiințează cu aceasta pe creștini, că noi în fața lui Dumnezeu, una suntem”, i-au spus Sfinții Trei Ierarhi Sfântului Ioan, notează crestinortodox.ro. Ei sunt pomeniți anual la aceeași dată, 30 ianuarie.

Rugăciune către Sfinții Trei Ierarhi

„Sfinţilor Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înţelepte – stâlp al credinţei, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur. Dăruiţi-ne nouă adevărata cunoaştere şi învăţaţi-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creştin.

Sârguiţi-vă, sfinţilor, să-i scoateţi pe credincioşi din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. Fiţi deci călăuzele noastre către cer!

Mijlociţi cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înţelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugaţi-vă, sfinţilor, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus. Amin”. 

ADVERTISEMENT