News

Alocațiile nu se mai măresc în 2021. Majorarea, amânată pentru anul viitor. Orban: ”Vor crește cu 20%”. Update

Alocațiile copiilor nu mai cresc din iulie 2021. Majorarea a fost amânată pentru ianuarie anul viitor. În același timp, UDMR a propus indemnizaţii diferențiate.
15.06.2021 | 14:15
Alocatiile nu se mai maresc in 2021 Majorarea amanata pentru anul viitor Orban Vor creste cu 20 Update
ADVERTISEMENT
15-06-2021
11:17

Ludovic Orban anunță o majorare cu 20% a alocațiilor de la 1 ianuarie 2022

Marți, în Parlament, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a decis ca alocațiile pentru copii să fie majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflației.

Ulterior, într-o declarație făcută în fața jurnaliștilor, președintele Camerei și liderul PNL, Ludovic Orban, a precizat că indemnizațiile copiilor ar crește de fapt cu 20%.

În momentul în care a fost întrebat de un reporter dacă ”Alocațiile vor crește cu rata inflației sau cu 20%?”, Orban a răspuns: ”Din discuțiile pe care le-am avut în Coaliție, conform prevederilor legii, vor crește cu o cincime, cu 20%”.

Anterior, președintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor, Oana Ţoiu, a estimat că la 1 ianuarie 2022 alocaţia pentru copii ar putea creşte cu puţin peste 10 lei, mai exact cu rata inflației

”Următoarea majorare a alocaţiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflaţie de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micşorarea alocaţiilor, aşa cum a mai fost menţionat în parte din dezbaterile din comisie şi în spaţiul public.

Niciuna dintre prevederile şi niciuna dintre propuneri nu se referea la micşorarea alocaţiilor. Ceea ce a fost astăzi adoptat în Comisia de muncă şi protecţie socială confirmă punctul de vedere al Guvernului României şi este ritmul de creştere al alocaţiilor.

A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2022”, a spus Ţoiu, la Palatul Parlamentului.

Creșterea alocațiilor copiilor nu va mai avea loc de la data de 1 iulie. Marți, Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins amendamentul care prevedea creșterea alocațiilor începând cu luna viitoare.

Astfel, cel mai probabil, majorarea alocațiilor va avea loc abia anul viitor, în ianuarie 2022.

Ce se întâmplă cu alocațiile în 2022

Alocațiile de stat pentru copii erau prevăzute să crească în cinci etape, potrivit OUG 123/2020. Acestea ar fi trebui majorate la 1 iulie cu 20%. Primele două majorări au fost deja aplicate, cu data de 1 august 2020 și, respectiv, 1 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

În acest moment cuantumul alocațiilor este de 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și cei cu handicap și de 214 lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.

Conform Digi24, alocațiile vor crește din ianuarie 2022, însă nu cu 20%, conform OUG, ci cu rata inflației.

ADVERTISEMENT

În iulie 2021, alocația trebuia să crească la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi la 242 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

Propunere UDMR în coaliție: alocații diferențiate pentru copii în funcție de veniturile familiilor

În urmă cu o zi, vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocațiilor pentru copii în funcție de veniturile familiilor. Dacă propunerea UDMR se va concretiza, ea ar putea fi introdusă din 2023.

ADVERTISEMENT

”Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit.

Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a spus Kelemen Hunor, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului, conform G4Media.

ADVERTISEMENT

Alocațiile diferențiate, o propunere controversată discutată și în 2015

Nu este prima oară când subiectul privind alocațiile diferențiate apare în spațiul public. În 2015, ministrul Muncii, Rovana Plumb, și premierul Victor Ponta aveau în plan să acorde alocații diferențiate copiilor.

Propunerea a primit atunci un feedback negativ de la preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. Acesta declara că textul Constituţiei nu permite vreo diferențiere în ceea ce privește acordarea alocațiilor pentru copii. În schimb, el preciza că Guvernul poate acorda alte ajutoare pentru familiile defavorizate.

Pe de altă parte, nici Curtea Constituțională a României (CCR) nu s-a pronunțat în privința acestui demers legislativ.

Rovana Plumb a cerut un aviz judecătorilor, însă aceștia au precizat că nu se pot antepronunța până când legea nu este adoptată.

”Am primit răspunsul de la Curtea Constituţională, răspunsul în care mi se precizează că, din punctul de vedere al legii fundamentale, CC nu se poate antepronunţa pe o iniţiativa legislativă care este în curs de elaborare.

Din punct de vedere procedural, Curtea se poate pronunţa numai în momentul în care legea este adoptată. Noi am spus foarte clar că vrem să venim cu o viziune nouă în ceea ce priveşte sistemul de asistenţă socială, în special programele de suport pentru familie şi pentru copii, sens în care ne vom consulta şi cu organizaţiile neguvernamentale de a veni cu un pachet complet şi integrat privind suportul familiei şi al copiilor, astfel încât să ne atingem şi unul dintre obiectivele importante, acela de a creşte natalitatea”, a spus Rovana Plumb, în 2015.

La acea vreme, premierul Ponta a afirmat că ideea unei alocaţii egale pentru toţi copiii este nepractică, deoarece trebuie o diferențiere în funcție de venitul părinților.

ADVERTISEMENT