News

Se măresc alocațiile de la 1 iulie? Raluca Turcan: “Nu sunt prevăzuți banii în construcția bugetară”

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, spune că banii pentru creșterea alocațiilor nu sunt prevăzuți în buget.
07.06.2021 | 12:59
Se maresc alocatiile de la 1 iulie Raluca Turcan Nu sunt prevazuti banii in constructia bugetara
ADVERTISEMENT

Dan Barna declara că de la 1 iulie alocațiile copiilor pot crește banii fiind prevăzuți în Bugetul pe 2021. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan îl contrazice însă. Aceasta susține că cele 2 miliarde de lei necesare majorării alocațiilor nu se regăsesc nicăieri.

Raluca Turcan a afirmat că ar exista două soluții pentru creșterea alocațiilor. Suma să fie luată din altă parte la rectificarea bugetară, fie prorogarea termenului de creștere.

ADVERTISEMENT

Se măresc alocațiile de la 1 iulie?

Raluca Turcan îl contrazice pe vicepremierul USR-PLUS, Dan Barna. Aceasta spune că cele 2 miliarde de lei necesare majorării alocațiilor nu se regăsesc în buget. În acest moment pentru plata alocațiilor au fost prevăzute 9.7 miliarde de lei.

„Orice decizie trebuie să aibă în spate și o componentă financiară. În momentul de față avem bugetați pentru plata alocațiilor 9,7 miliarde de lei. Este o chestiune de decizie politică majorarea alocațiilor.

ADVERTISEMENT

Probabil că 2 miliarde de lei pot fi identificați. În momentul de față avem alocate 1% din PIB. Eu nu intenționez să comentez declarații politicianiste. Dacă Dan Barna susține că au fost alocați de la 1 iulie, trebuie să-mi și arate banii. E un proiect de lege în Parlament, iar ping-pong-ul politicienilor pe acest subiect nu este bun.

În construcția bugetară, până la rectificare, cei 2 miliarde de lei nu sunt prevăzuți pentru plata alocațiilor”, a declarat Turcan.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că nu este prevăzută deocamdată majorarea alocațiilor.

“Bugetul este pe plata a 1 % din PIB, dar în care nu este prevăzută majorarea. Fie se prorogă acest termen, dacă nu sunt bani, fie se iau din altă parte la rectificarea bugetară. Dincolo de politicianism, avem obligația să spunem de unde vin cei 2 miliarde de lei pentru majorarea alocațiilor. Timp este. Legile pot fi publicate și promulgate în scurt timp. Este o chestiune de voință politică”, a declarat Turcan.

ADVERTISEMENT

PSD, acuze la adresa guvernului. “2,1 miliarde lei este suma furată din buzunarele copiilor”

În scandalul momentului intervine și PSD. Social democrații spun că alocațiile trebuiau mărite de la 1 iulie, pentru că așa era prevăzut în  programul de guvernare. PSD va depune un proiect de lege care prevede creșterea imediată a alocațiilor de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilități.

“Înainte de alegerile din 2020, Cîțu şi Orban i-au mințit în față pe părinți și pe copii, cărora le promiteau că vor eșalona dublarea alocațiilor adoptată de PSD în cinci tranșe semestriale egale. După ce au primit votul multor cetățeni care au crezut în această promisiune, Guvernul Cîțu şi majoritatea PNL-USR-UDMR au anulat tranșele cuvenite copiilor. Este practic un furt din buzunarele copiilor!”, se arată în comunicatul PSD.

 

 

 

ADVERTISEMENT