Patriarhul Daniel, care în această vară a împlinit 70 de ani, s-a născut în satul Dobrești, comuna Bara (județul Timiș), într-o familie cu trei copii, doi băieți (Gheorghe și Daniel) și o fată (Floarea).
Părinții lui Dan Ilie Ciobotea (n.r. numele de mirean al Patriarhului) au fost Alexie, învățător în sat, și Stela, casnică. Familia Ciobotea a fost una foarte avută, deținând peste 30 de hectare de pământ, care au fost însă confiscate de comuniști după al doilea război mondial.
Între 1970 și 1974, viitorul Patriarh a studiat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu, apoi a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea prof. dr. Dumitru Stăniloae, până în 1976.
Pentru desăvârșirea studiilor teologice, Daniel a fost între 1976 și 1978 la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa), iar următorii doi ani și i-a dedicat cursurilor de la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).
După Revoluție, familia Ciobotea a reintrat în posesia pământului confiscat de comuniști, dar acesta a fost prilejul declanșării scandalului în sânul neamului. Și asta deși în 2002, când era Mitropolit al Moldovei, ÎPS Daniel a primit titlul de cetățean de onoare al satului Dobrești chiar din mâinile fratelui său, Gheorghe.
În 2007, după ce Daniel a fost numit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fratele acestuia, Gheorghe Ciobotea, a declanșat primele atacuri la adresa lui, acuzându-l pe înaltul prelat că și-a însușit ilegal întreaga moștenire a familiei și că l-a lăsat pe drumuri.
După mai multe apariții prin presă ale lui Gheorghe Ciobotea, care își ataca regulat fratele celebru, Patriarhia condusă de ÎPS Daniel a reacționat finalmente în 2010 printr-un comunicat amplu, publicat cu titlul ”Invidia nu se vindecă ușor!”.
„Timp de peste 30 de ani, domnul Gheorghe Ciobotea a locuit cu familia sa în casa părintească, perioadă în care a demolat şase anexe ale gospodăriei, pe care le-a valorificat în interes propriu. Casa a fost lăsată să se degradeze, astfel încât, din cauza condiţiilor improprii de locuit, domnul Gheorghe Ciobotea a abandonat casa părintească şi s-a mutat în clădirea sediului fostului CAP din localitate, construită pe un teren care a aparţinut familiei Alexie şi Stela Ciobotea”, așa începea comunicatul Patriarhiei.
”În anul 2003, Patriarhul Daniel a dorit să restaureze casa şi să o dea în folosinţa mănăstirii cu hramurile ”Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, pe care a înfiinţat-o în localitatea Dobroeşti ca mănăstire a Arhiepiscopiei Timişoarei”, continua comunicatul BOR.
”Ceilalţi doi fraţi, Gheorghe şi Floare, au renunţat la părţile de moştenire din casă şi grădină prin acte legale, fiind prezent personal la notariat şi domnul Gheorghe Ciobotea, care, în schimb, a primit el singur cele două hectare de pădure moştenite de cei trei fraţi de la părinţii lor”, amintea mesajul BOR legat de familia Patriarhului.
”Adesea, Părintele Patriarh Daniel a trimis ajutor material şi financiar atât obştii monahale, cât şi familiei domnului Gheorghe Ciobotea. Din păcate, domnul Gheorghe Ciobotea a devenit ostil prezenţei mănăstirii în localitate şi invidios pe faptul că monahii sunt ajutaţi în activitatea lor de către Patriarhul României. Din acel moment, a fost greu de comunicat cu domnia sa, care a hotărât să nu mai meargă la biserica din sat, ci la alte biserici din localităţile învecinate”, se susținea despre fratele răzvrătit la ÎPS Daniel.
După ce a susținut vehement că ÎPS Daniel i-a luat tot ce avea și l-a aruncat în stradă, cu tot cu familie, Gheorghe Ciobotea s-a calmat considerabil în ultimul timp. Chiar dacă nu mai vorbește de ani buni cu fratele lui, Gheorghe își vede liniștit de viața tihnită de la țară.
”Gheorghe Ciobotea locuiește într-o casă amplasată la intrarea în sat dinspre Ohaba Lungă. Are un fel de fermă, întreprindere familială, creste animale, oi mai ales, muncesc toți din familie în gospodărie, inclusiv copiii”, a declarat pentru FANATIK primarul comunei Bara, Daniel Ursu.
”Nu mai discută nimeni de ce a fost atunci, de scandalul ăla, acum e liniște și pace. Domnul Ciobotea își vede de viața lui, mmuncește, e cu taxele la zi, nu e nici o problemă cu dânsul. Cât îl privește pe Patriarhul Daniel, n-a mai trecut prin satul natal de mai bine de zece ani, asta vă spun sigur”, a continuat edilul pentru FANATIK.