News

Am aflat ce mai face fratele Preafericitului Daniel. Bărbatul este certat cu Patriarhul de ani buni. ”Gheorghe are fermă la intrarea în sat”

Preaferictul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în satul Dobrești (județul Timiș), acolo unde astăzi mai trăiește fratele lui, cu care este certat de ani buni.
23.10.2021 | 09:06
Am aflat ce mai face fratele Preafericitului Daniel Barbatul este certat cu Patriarhul de ani buni Gheorghe are ferma la intrarea in sat
Gheorghe Ciobotea, fratele Patriarhului Daniel, are o fermă la intrarea în satul natal
ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel, care în această vară a împlinit 70 de ani, s-a născut în satul Dobrești, comuna Bara (județul Timiș), într-o familie cu trei copii, doi băieți (Gheorghe și Daniel) și o fată (Floarea).

Părinții lui Dan Ilie Ciobotea (n.r. numele de mirean al Patriarhului) au fost Alexie, învățător în sat, și Stela, casnică. Familia Ciobotea a fost una foarte avută, deținând peste 30 de hectare de pământ, care au fost însă confiscate de comuniști după al doilea război mondial.

ADVERTISEMENT

Între 1970 și 1974, viitorul Patriarh a studiat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu, apoi a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universi­tar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea prof. dr. Dumitru Stăniloae, până în 1976.

Moștenire cu scandal în familia Patriarhului

Pentru desăvârșirea studiilor teologice, Daniel a fost între 1976 și 1978 la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa), iar următorii doi ani și i-a dedicat cursurilor de la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).

ADVERTISEMENT

După Revoluție, familia Ciobotea a reintrat în posesia pământului confiscat de comuniști, dar acesta a fost prilejul declanșării scandalului în sânul neamului. Și asta deși în 2002, când era Mitropolit al Moldovei, ÎPS Daniel a primit titlul de cetățean de onoare al satului Dobrești chiar din mâinile fratelui său, Gheorghe.

În 2007, după ce Daniel a fost numit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române,  fratele acestuia, Gheorghe Ciobotea, a declanșat primele atacuri la adresa lui, acuzându-l pe înaltul prelat că și-a însușit ilegal întreaga moștenire a familiei și că l-a lăsat pe drumuri.

ADVERTISEMENT

”Gheorghe Ciobotea a abandonat casa părintească!”

După mai multe apariții prin presă ale lui Gheorghe Ciobotea, care își ataca regulat fratele celebru, Patriarhia condusă de ÎPS Daniel a reacționat finalmente în 2010 printr-un comunicat amplu, publicat cu titlul ”Invidia nu se vindecă ușor!”.

„Timp de peste 30 de ani, domnul Gheorghe Ciobotea a locuit cu familia sa în casa părintească, perioadă în care a demolat şase anexe ale gospodăriei, pe care le-a valorificat în interes propriu. Casa a fost lăsată să se degradeze, astfel încât, din cauza condiţiilor improprii de locuit, domnul Gheorghe Ciobotea a abandonat casa părintească şi s-a mutat în clădirea sediului fostului CAP din localitate, construită pe un teren care a aparţinut familiei Alexie şi Stela Ciobotea”, așa începea comunicatul Patriarhiei.

ADVERTISEMENT

ÎPS Daniel a ctitorit o mănăstire în satul natal

”În anul 2003, Patriarhul Daniel a dorit să restaureze casa şi să o dea în folosinţa mănăstirii cu hramurile ”Cuvioasa Parascheva şi Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, pe care a înfiinţat-o în localitatea Dobroeşti ca mănăstire a Arhiepiscopiei Timişoarei”, continua comunicatul BOR.

”Ceilalţi doi fraţi, Gheorghe şi Floare, au renunţat la părţile de moştenire din casă şi grădină prin acte legale, fiind prezent personal la notariat şi domnul Gheorghe Ciobotea, care, în schimb, a primit el singur cele două hectare de pădure moştenite de cei trei fraţi de la părinţii lor”, amintea mesajul BOR legat de familia Patriarhului.

”Adesea, Părintele Patriarh Daniel a trimis ajutor material şi financiar atât obştii monahale, cât şi familiei domnului Gheorghe Ciobotea. Din păcate, domnul Gheorghe Ciobotea a devenit ostil prezenţei mănăstirii în localitate şi invidios pe faptul că monahii sunt ajutaţi în activitatea lor de către Patriarhul României. Din acel moment, a fost greu de comunicat cu domnia sa, care a hotărât să nu mai meargă la biserica din sat, ci la alte biserici din localităţile învecinate”, se susținea despre fratele răzvrătit la ÎPS Daniel.

Fratele Patriarhului Daniel s-a făcut fermier

După ce a susținut vehement că ÎPS Daniel i-a luat tot ce avea și l-a aruncat în stradă, cu tot cu familie, Gheorghe Ciobotea s-a calmat considerabil în ultimul timp. Chiar dacă nu mai vorbește de ani buni cu fratele lui, Gheorghe își vede liniștit de viața tihnită de la țară.

”Gheorghe Ciobotea locuiește într-o casă amplasată la intrarea în sat dinspre Ohaba Lungă. Are un fel de fermă, întreprindere familială, creste animale, oi mai ales, muncesc toți din familie în gospodărie, inclusiv copiii”, a declarat pentru FANATIK primarul comunei Bara, Daniel Ursu.

”Nu mai discută nimeni de ce a fost atunci, de scandalul ăla, acum e liniște și pace. Domnul Ciobotea își vede de viața lui, mmuncește, e cu taxele la zi, nu e nici o problemă cu dânsul. Cât îl privește pe Patriarhul Daniel, n-a mai trecut prin satul natal de mai bine de zece ani, asta vă spun sigur”, a continuat edilul pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Cine sunt şoferii care ar putea plăti poliţe RCA usturătoare. În ultimul an,...
Cine sunt şoferii care ar putea plăti poliţe RCA usturătoare. În ultimul an, asigurările aproape s-au dublat
”Cea mai căutată femeie din România”. Este asemănată cu ”vraciul” de la Belgrad:...
”Cea mai căutată femeie din România”. Este asemănată cu ”vraciul” de la Belgrad: ”Are cereri pentru viitorii 3000 de ani”
Se schimbă fotbalul DEFINITIV! Englezii au aflat și ce nu se știa »...
Se schimbă fotbalul DEFINITIV! Englezii au aflat și ce nu se știa » Măsura revoluționară pregătită de IFAB și FIFA, care se reunesc azi la Londra
Transformarea spectaculoasă a Adei Nechita. La 40 de ani, fosta handbalistă arată răvăşitor...
Transformarea spectaculoasă a Adei Nechita. La 40 de ani, fosta handbalistă arată răvăşitor şi este căsătorită cu un milionar
Un deget mijlociu pentru aproape 23.000 de români: Dovada că suntem la un...
Un deget mijlociu pentru aproape 23.000 de români: Dovada că suntem la un nivel foarte jos
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
Veste imensă pentru Ion Iliescu! VICTORIE pentru fostul președinte al României
Veste imensă pentru Ion Iliescu! VICTORIE pentru fostul președinte al României
Ovidiu Lipan Țăndărică, mire la 70 de ani. Cine l-a convins să renunțe...
Ovidiu Lipan Țăndărică, mire la 70 de ani. Cine l-a convins să renunțe la burlăcie
ULTIMA ORĂ! După moartea Ronei Hartner, este din nou doliu în România. S-a...
ULTIMA ORĂ! După moartea Ronei Hartner, este din nou doliu în România. S-a stins un alt mare actor!
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat...
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat când medicul i-a cusut pleoapele
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții...
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu
Celebra cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Locația există și în...
Celebra cârciumă unde chefuiau Ion Creangă și Mihai Eminescu. Locația există și în zilele noastre
Pierdere de timp și bani. De ce facem paradă pe 1 Decembrie? România,...
Pierdere de timp și bani. De ce facem paradă pe 1 Decembrie? România, depășită militar de Myanmar