News

“Am venit să mă vaccinez, că poate mă mai încălzesc”. Reportaj Fanatik de la Romexpo, cel mai mare centru de vaccinare din țară

20.01.2021 | 14:19
Am venit sa ma vaccinez ca poate ma mai incalzesc Reportaj Fanatik de la Romexpo cel mai mare centru de vaccinare din tara
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum a fost transformat pavilionul Romexpo în cel mai mare centru de vaccinare din țară, dar și cum se prezintă acesta în lupta cu pandemia de coronavirus. Puse la zid pentru felul în care au gestionat debutul campaniei, autoritățile au apelat la „uriașul adormit” de lângă Piața Presei Libere.

Vizitat cu o zi înaintea deschiderii chiar de președintele Klaus Iohannis, pavilionul a fost împărțit pe mai multe centre. În acestea ar urma să fie imunizați între 3 și 4 mii de oameni zilnic.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre 12 centre cu un număr de 64 de puncte de vaccinare. Acestea sunt situate la pavilionul CITY Hub, 1 centru cu 6 puncte de vaccinare, pavilionul dispecerat, 1 centru cu 4 puncte de vaccinare, pavilionul presă, 1 centru cu 4 puncte de vaccinare și pavilionul C2 unde există nu mai puțin de 9 centre cu 50 puncte de vaccinare.

Cum a ajuns pavilionul Romexpo cel mai mare centru de vaccinare din țară

Și cel puțin pe hârtie, situația pare a fi fără cusur. Realitatea, deocamdată, este total diferită. Centrele de vaccinare din cadrul Romexpo vor fi deschise etapizat, în baza deciziei instituţiilor care coordonează campania de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Și cam atât a durat liniștea printre cei veniți să se vaccineze, dar și printre cei mulți „gură-cască” prezenți în jurul pavilioanelor.

Pentru că nemulțumirile au curs cu nemiluita. Pornind de la prețul locului de parcare în zonă și până la faptul că unele dintre centre sunt închise, în timp ce deschis a fost ales cel mai îndepărtat din complex, oamenii și-au spus of-urile.

ADVERTISEMENT

Unii dintre ei au făcut chiar un adevărat tur al televiziunilor și-au explicat cu năduf că organizarea nu este chiar ca la carte. Mulți dintre cei care alegeau să se și vaccineze își schimbau însă părerea după imunizare.

Harta pavilionului, prima mare bătaie de cap

Intrarea în pavilionul Romexpo a reprezentat prima mare problemă a celor care au dorit să se vaccineze. Deși accesul a fost posibil prin mai multe părți, oamenii s-au plâns că tocmai acest fapt a creat o adevărată debandadă.

ADVERTISEMENT

Deloc impresionate de semnele care ghidau aproape la fiecare pas, mai multe persoane au luat cu asalt centrul 1.
„Ne-am învârtit pe aici de nu mai știm de noi. Care Dumnezeu o fi centrul 1, nimeni nu știe. Există, nu există, toți mergem la 2 acum”, ne spune un bărbat.

„Știți cumva dacă te vaccinează și fără programare? Așa am auzit la radio, că merge și fără”, întreabă aproape imediat soția acestuia.

Se duc glonț, în cele din urmă, către centrul 3 de vaccinare, deși angajații de la pază și protecție le explică faptul că și  acesta este închis și îi direcționează către punctul 2.

„Să faceți poze, să-i dați la ziar, uite cum îl sabotează pe domnul președinte. Nu vor să ne vaccineze, maică. Apoi se plâng că nu vine lumea”, continuă femeia.

Înaintăm către centrul corect, dar tăcerea acesteia pare a fi de aur. „Dar de ce să ne vaccineze în fundul curții aici. Nu puteau să o facă în față? Să pună acolo un cort, ceva”, întreabă, din nou, femeia.

„Mutau ăștia pavilionul pentru tine. Special. Venea Popeasca de pe Virtuții și era musai să fie toate gata. Păi, nu vorbesc eu acum cu domnul președinte. Să vezi ce-l cert”, mai apucă să spună bărbatul stârnind amuzamentul jurnaliștilor cu poftă de țigară. Privirea deloc fermecătoare a consoartei încheie dialogul.

Câte persoane s-au vaccinat la Romexpo

Preț de câteva ore bune, aproximativ o mie de oameni au solicitat informații legate de vaccinare. Ceva mai puțini au intrat în centru pentru imunizare. Aceștia erau preluați de un angajat de la pază care îi îndruma către un dispozitiv de măsurare a temperaturii.

Nu au existat cazuri aparte, dar portarul spune că a fost instruit clar să nu permită accesul nimănui în cazul în care aparatul indica febră. „De la mine îi ia o doamnă care îi trimite pe centre. Sunt veniți cu programări, trebuie să aibă buletinul, să știe câteva date”, spune și paznicul.

Căldura din case, subiectul numărul 1 la vaccinare

Lipsa apei calde, dar și caloriferele reci ale bucureștenilor au fost, de departe, subiectele preferate ale celor prezenți. Oamenii n-au uitat de frigul din casă nici măcar la centrul de vaccinare.

„Am venit să mă vaccinez, că poate mă mai încălzesc”, a spus un hâtru la ieșire. „M-am păcălit, nu e chiar cald înăuntru. Așa și așa am și acasă”, a mai transmis bărbatul în timp ce își apăsa locul în care a fost imunizat.

„Până la pandemie, pe noi ne omoară frigul și altele. Unde ești tu, Ceaușescule? Nici căldură nu mai avem. Am făcut mucegai, ne încălzim care cum poate”, spune o vârstnică, suficient de tare pentru a fi auzită de grupul ziariștilor.

„Mă îmbrac seara când mă duc în dormitor”, transmite și însoțitoarea ei. Amândouă spun că au peste 65 de ani, sunt programate la vaccin și abia așteaptă să-l facă. „De ce să ne fie frică? Absolut deloc. La vară vrem să mergem la mănăstiri în Moldova și prin Maramureș.

Vaccinul ăsta ne-ar putea ajuta să ajungem acolo. Și să o facem liniștite și împăcate”, mai spune una dintre ele.

Clubul seniorilor Sectorului 6, 360 de vaccinuri pe zi

Reporterii FANATIK lasă Romexpo în spate și merg la Clubul Seniorilor Mihai Eminescu, cel de pe Calea Plevnei nr. 234.

Aici, programul de lucru, conform angajaților, este de luni până duminică, de la 8:00 la 20:00. „Avem o capacitate de 360 de vaccinuri pe zi. Atât se poate face, vedem ce se întâmplă dacă vor exista programări peste capacitate. Ne vom descurca”, asigură o angajată.

„Nu vă ascund că deschiderea lui a fost un război al nervilor, dar am reușit să trecem peste toate și de astăzi, centru este operațional. Ieri am făcut tot posibilul pentru ca echipamentele necesare să ajungă la timp în acest centru de vaccinare.

În această dimineață au sosit vaccinurile și procesul de vaccinare a început. Momentan totul se desfășoară în condiții normale. Cererea mare pentru vaccinare mă bucură enorm și voi face tot ce ține de mine pentru a ajuta la organizarea și buna funcționare a centrelor de vaccinare din Sectorul 6”, a declarat și Mihaela Ștefan, viceprimar al Sectorului 6.

Sunt aproximativ 20 de persoane la rând și, aici, toți au programare. „Au fost de dimineață ceva mai mulți, dar acum s-a mai liniștit treaba”, ne spune un angajat al Poliției Locale.

Câte cazuri de coronavirus sunt în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că în ultimele 24 de ore au apărut alte 3.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Totodată, au fost raportate 116 decese, bilanţul de la începutul pandemiei urcând la 17.455.

Mai mult de atât, ân acest moment, la ATI sunt internaţi 1.054 de pacienţi cu COVID-19. Rata infectărilor cumulate a scăzut sub 3 în Bucureşti şi doar în trei judeţe se mai situează peste acest nivel.

”Până astăzi, 20 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 700.898 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 635.871 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi”, au transmis autorităţile.

ADVERTISEMENT