Dacă ai poftă de amandine, dar nu vrei să le cumperi de la cofetărie, află că le poți prepara și acasă. Această prăjitură se numără printre cele mai achiziționate dulciuri de către români. Este foarte dulce, având un gust delicios și inconfundabil.
Printre dulciurile preferate ale românilor se numără amandinele, acele prăjituri pe bază de ciocolată, care se regăsesc în cele mai multe dintre cofetăriile de la noi din țară. Dar asta nu înseamnă că nu poți prepara acasă acest desert.
Dacă respecți toți pașii recomandați de cofetari, atunci vei obține niște amandine la fel de delicioase ca cele din comerț. Ai nevoie de ingrediente atât pentru blat și cremă, cât și pentru sirop și glazură, necesare pentru amandină.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru sirop:
Ingrediente pentru cremă:
Ingrediente pentru glazură:
La rețeta de amandine, se începe cu prepararea blatului. Se mixează ouăle cu zahărul foarte bine, după care se adaugă apa și uleiul. Făina se amestecă cu cacao, după care se încorporează ușor în amestecul de ouă cu zahăr.
Aluatul se împarte în trei și se vor coace trei foi egale. Tava se tapetează cu hârtie de copt, se pune aluatul și se coace la 160 de grade cu ventilație, timp de 15 minute. Se procedează la fel și cu celelalte foi de blat.
Se pregătește și siropul de rom. Se fierb 350 ml apă cu 150 g zahăr, iar după ce compoziția se răcește se adaugă o fiolă de esență de rom. Deocamdată, siropul se lasă deoparte, apoi se trece la prepararea cremei.
Ciocolata ruptă se pune într-un bol. Frișca se fierbe, după care se toarnă imediat peste ciocolată. Nu se amestecă deloc timp de cinci minute. Se amestecă apoi cu un tel foarte bine, timp de cinci minute, până când crema este bine omogenizată, potrivit pofta-buna.ro.
Atunci când crema s-a răcit și mai e doar puțin călduță, se adaugă untul și esența de rom, iar cu un mixer se amestecă bine. Se opresc 300 g de cremă pentru decor. Restul se împarte în două și se montează prăjitura. Blaturile se însiropează cu siropul de rom, apoi se adaugă crema.
Prăjitura se lasă la frigider peste noapte. A doua zi, cu ajutorul unui cuțit fierbinte, prăjitura se porționează. Se taie în bucăți egale, iar din această compoziție vor rezulta 30 de amandine.
Se prepară și glazura pentru amandine. Ciocolata se rupe bucăți, iar deasupra se toarnă smântâna clocotită și se lasă cinci minute. Se amestecă, iar glazura pentru prăjitură este gata.
Glazura din ganache de ciocolată se toarnă pe fiecare prăjitură în parte. Deasupra se ornează tot cu ganache de ciocolată. Se lasă la frigider timp de câteva ore, până când se întărește crema. Dacă vrei să arate exact ca la cofetărie, prăjiturile se pun în hârtii albe, cele folosite pentru copt brioșe.