News

Ambasadorul Rusiei este convocat de urgență la MAE. România „solicită ferm încetarea atacurilor”

Ministerul Afacerilor Externe a discutat cu aliații NATO cu privire la situația de la granița dintre România și Ucraina.
13.09.2023 | 19:48
Ambasadorul Rusiei este convocat de urgenta la MAE Romania solicita ferm incetarea atacurilor
Ambasadorul Rusiei este convocat de urgență la MAE. Sursa foto: Financialintelligence
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Rusiei este convocat de urgență la MAE, după ce echipajul unui elicopter al Forțelor Aeriene din România a găsit, miercuri, noi fragmente de drone pe teritoriul țării. Acestea au fost descoperite în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea.

Ambasadorul Rusiei, convocat de urgență la MAE

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că îl va chema de urgență pe ambasadorul rus la București. Conform unui comunicat de presă, oficialii condamnă ferm violarea spațiului aerian și cere să fie oprite atacurile lansate de ruși.

ADVERTISEMENT

„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri, în judeţul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina şi, totodată, cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României”, a transmis MAE.

ADVERTISEMENT

MAE susține că situația din ultima perioadă încalcă regulile privind dreptul internațional, iar atacurile sunt considerate crime de război. Totodată, reprezentanții ministerului au discutat cu aliații NATO cu privire la incidentele petrecute la granița României cu Ucraina.

Dronele găsite în România nu ar fi explodat

Amintim că în cursul zilei de miercuri, Ministerul Apărării (MApN) a anunțat că au fost ridicate probe din zona localităților în care au fost găsite noile rămășițe ale dispozitivelor. Din primele verificări, acestea sunt dintr-o dronă rusească.

ADVERTISEMENT

Probele vor fi analizate și supuse expertizării tehnice. „Din primele date transmise a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui incident”, a transmis MApN.

De asemenea, surse oficiale ale Ministerului Apărării au informat că dronele găsite în România nu ar fi explodat și că asupra țării noastre nu a existat intenția unui atac. Însă, numărul militarilor din regiunile respective a crescut.

ADVERTISEMENT

MApN mai spune că echipele pirotehnice vor acționa de îndată ce vor fi identificate alte posibile fragmente de drone. Autoritățile vor interveni cu scopul „pregătirii populației și luării măsurilor specifice” în astfel de situații.

 

ADVERTISEMENT
Tags: