News

MApN, precizări importante despre dronele căzute miercuri, în România: “Primele două nu au explodat”. Reacția NATO / Update

MApN spune că împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență acționează pentru „pregătirea populației și luarea măsurilor”.
13.09.2023 | 20:55
MApN precizari importante despre dronele cazute miercuri in Romania Primele doua nu au explodat Reactia NATO  Update
MApN, precizări importante despre dronele căzute miercuri, în România. Sursa foto: Hotnews.ro
ADVERTISEMENT
13-09-2023
17:57

„Nu sunt informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”

NATO a reacționat, după ce au fost găsite noi resturi de drone, cel mai probabil rusești, pe teritoriul României. Potrivit purtătorului de cuvânt al alianței, Dylan White, aliații au fost informați de România cu privire la situația de la granița cu Ucraina.

Acesta mai spune că nu există indicii care să arate că ar putea fi lansat un atac cu intenție al Moscovei asupra aliaților. „Ambasadorul României a informat aliaţii NATO despre atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea României în cadrul unei reuniuni de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic.

Acesta i-a informat pe aliaţi că fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia au fost identificate pentru a treia oară pe teritoriul României. NATO nu are informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”, a transmis purtătorul de cuvânt al NATO Dylan White.

MApN, precizări importante despre dronele căzute miercuri, în România. Potrivit unor surse oficiale ale Ministerului Apărării, citate de Agerpres, dronele găsite pe teritoriul țării noastre nu ar fi explodat.

MApN, precizări importante despre dronele căzute în România

Aceleași surse au transmis că „nu s-a detectat explozibil nici pe fragmentele de dronă, nici la faţa locului”. Totodată, reprezentanții MApN susțin că asupra României nu a existat niciodată un atac intenționat.

ADVERTISEMENT

De altfel, niciuna dintre dronele de la care au apărut respectivele bucăți pe pământ românesc, nu a fost identificată și urmărită de sistemele radar româneşti. În urma anchetei, se va stabili în ce împrejurări au ajuns fragmentele dronelor pe teritoriul țării.

MApN susține că nu au fost identificate zboruri care nu erau autorizate în spațiul aerian al României. Mai mult, Ministerul Apărării Naționale informează că de-a lungul timpului, forețele de la Kiev au prezentat date referitoare la „evoluţia unor ţinte prin spaţiul aerian al României, care după verificări nu s-au confirmat”, arată Agerpres.

ADVERTISEMENT

România are peste 100 de radare de ultimă generație

Dronele ar fi greu de detectat de radare și din cauză că zboară la altitudine mică atunci când au loc lovituri. Ministerul Apărării (MApN) precizează că România are peste 100 de radare de ultimă generație.

De asemenea, în atacul de seara trecută au fost lansate 29 de drone, iar forțele ucrainene ar fi doborât 22 dintre ele. În acest context, numărul militarilor care acționează în Delta Dunării a fost suplimentat.

ADVERTISEMENT

În cazul în care vor mai fi găsite drone sau fragmente din aparatele de zbor fără pilot, echipele pirotehnice sunt gata să acționeze. Mai mult, MApN spune că împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență acționează în vederea „pregătirii populației și luării măsurilor specifice”.

În acest sens, pe lângă adăposturile antiaeriene de la Plauru, vor fi construite astfel de locuri și în alte zone, dacă vor fi cerințe din partea comitetelor județene pentru situații de urgență, mai spun oficialii.

ADVERTISEMENT

„Sprijinul SUA este foarte important pentru că va suplimenta capacităţile cu care se pot executa misiuni de poliţie aeriană pentru securizarea spaţiului aerian, iar aeronavele F-16 promise de partea americană vor sosi în curând”, a transmis MApN, conform sursei citate.

 

ADVERTISEMENT
Tags: