News

Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE. România consideră autoritățile de la Moscova vinovate pentru moartea lui Alexei Navalnîi

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la MAE. Poziția României cu privire la decesul lui Alexei Navalnîi.
21.02.2024 | 16:25
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti convocat la MAE Romania considera autoritatile de la Moscova vinovate pentru moartea lui Alexei Navalnii
Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE. Foto Observator News
ADVERTISEMENT

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pentru a i se aduce la cunoștință poziția României cu privire la decesul principalului opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi.

Ambasadorul Rusiei la Bucureștia fost convocat la MAE

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanții MAE, România consideră autoritățile de la Moscova vinovate pentru moartea lui Navalnîi. De asemenea, solicită să fie desfășurată o investigație transparentă privind împrejurările în care a avut loc decesul.

ADVERTISEMENT

„Convocarea ambasadorului rus reflectă poziţia consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive şi sistematice ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în Federaţia Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la nivel internaţional în acest domeniu”, transmite MAE.

Mai mult, ministrul Luminița Odobescu a ținut să puncteze faptul că trupul neînsuflețit al opozantului liderului de la Kremlin trebuie să ajungă urgent la familia îndurerată. Potrivit comunicatului MAE, autoritățile ruse ar trebui să aibă o „ogligație morală” în acest sens.

ADVERTISEMENT

„Reprezentantul MAE a menţionat obligaţia morală a autorităţilor ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsufleţit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia”, precizează sursa citată.

Alexei Navalnîi a murit subit în închisoare

Alexei Navalnîi a murit vineri, 16 februarie, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal. Reprezentanții penitenciarului au transmis că decesul principalului opozant al lui Putin s-ar fi produs după ce i s-ar fi făcut rău, în mod subit, după o plimbare.

ADVERTISEMENT

Însă, moartea lui Navalnîi a trezit un val de suspiciuni, mai ales că familia acestuia încă nu are acces la cadavru. Anchetatorii din Rusia susțin că trupul lui Navalnîi va fi predat rudelor sale doar după o examinare, care va dura 14 zile.

Mama lui Alexei a fost anunțată că în această perioadă ar urma să fie efectuată o așa-zisă „analiză toxicologică”. Opozantul lui Vladimir Putin a fost închis în 2021, după ce și-a revenit în urma unei tentative de asasinat prin otrăvire, pusă la cale de FSB.

ADVERTISEMENT

El a ales să se întoarcă în Rusia, deși știa că va fi arestat. Alexei Navalîi fusese condamnat pentru extremism. Atât el, cât și susținătorii săi spuneau că totul a fost o răzbunare pentru activismul său politic.

 

ADVERTISEMENT
Tags: