LIVE Actualizat 16-02-2024
14:24

Aleksei Navalnîi a murit în închisoare. Ultimele imagini cu opozantul rus în viaţă. Update

Criticul lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar rus. Liderul opoziției ruse a fost arestat în 2021
16.02.2024 | 16:18
Aleksei Navalnii a murit in inchisoare Ultimele imagini cu opozantul rus in viata Update
Aleksei Navalnîi a murit în închisoare Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
16-02-2024
14:24

Reacţia soţiei lui Zelenski

Iulia Navalnaia, soția lui Navalnîi, a spus Conferinței de Securitate de la München că nimeni nu poate avea încredere în guvernul lui Vladimir Putin, pentru că „minte în mod constant”. Dacă se confirmă că soțul ei într-adevăr a murit, ea este sigură: „Vor fi aduși în fața justiției și această zi va veni curând”.

Yulia Navalnaya, soția lui Navalnîi, a fost prezentă la Conferința de Securitate de la München și a luat un loc în primul rând pentru a o urmări pe vicepreședintele SUA, Kamala Harris, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri.

În ceea ce o priveşte pe mama lui Navalnîi, Liudmila, aceasta a spus că nu vrea deocamdată să audă de condoleanțe.

16-02-2024
13:22

Zelenski despre moartea lui Navalnîi: "Este evident că Putin l-a ucis"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat știrea despre moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, într-o colonie de la Cercul Arctic.

După cum a spus liderul ucrainean în timpul unei conferințe de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, Navalnîi a fost ucis la ordinele personale ale lui Vladimir Putin. “Tocmai am aflat că Alexei Navalny a murit într-o închisoare rusească. Evident, a fost ucis de Putin, la fel ca alte mii de oameni care au fost torturați, din cauza acestei creaturi. Lui Putin nu îi pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează poziția”, a spus Zelenski.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de la Berlin, cancelarul german Olaf Scholz a spus: “Celui care se angajează pentru democraţie trebuie să-i fie frică pentru viaţa sa. De aceea noi suntem cu toţii foarte trişti”.

Uniunea Europeană consideră regimul rus drept “singurul responsabil de moartea tragică” a lui Alexei Navalnîi, consideră preşedintele Consiliului European, Charles Michel. “Aleksei Navalnîi s-a bătut pentru valorile libertăţii şi democraţiei. pentru idealurile sale, el a făcut sacrificul ultim. Transmit sincerele mele condoleanţe familiei şi celor care luptă pentru democraţie peste tot în lume. Combatanţii mor, însă lupta pentru libertate nu se opreşte niciodată”, a scris Charles Michel pe reţeaua X.

16-02-2024
12:39

Ultimele imagini cu Alexei Navalnîi în viață

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu Alexei Navalnîi, despre care se spune că sunt ultimele în care opozantul rus a fost filmat în viață.

Filmarea a fost făcută miercuri, 14 februarie, când a audiat prin video din colonia unde îşi ispăşea pedeapsa.

El a apărut în faţa anchetatorilor zâmbitor şi pus pe glume. Au fost primele imagini cu liderul opoziției ruse după transferul său în această colonie din zona arctică, în luna decembrie.

Presa rusă a publicat imagini cu Navalnîi, îmbrăcat în ținută neagră, de închisoare, și tuns scurt, pe un flux TV în direct de la colonia penală cu „regim special” din orașul Kharp, regiunea Yamalo-Nenets, la aproximativ 1.900 de kilometri nord-est de Moscova.

La audiere, Navalnîi a făcut glume despre vremea arctică și a întrebat dacă oficialii din fosta sa închisoare au organizat o petrecere când a fost transferat.

16-02-2024
12:20

UE consideră ”Rusia responsabilă” pentru moartea lui Navalnîi

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că UE consideră Rusia “singura responsabilă” pentru moartea lui Aleksei Navalnîi.

Politicianul rus “a făcut sacrificiul suprem”, a scris Charles Michel pe X.

“UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții.

Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată.”

16-02-2024
12:05

Comitetul de anchetă al Rusiei a demarat o investigație

Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că a deschis un dosar privind moartea lui Aleksei Navalnîi în închisoare.

“Departamentul de investigații al Comitetului de Investigații al Rusiei… a organizat o verificare procedurală privind moartea lui A A A Navalny în colonia corecțională nr. 3”, se arată într-o declarație.

“În conformitate cu procedura stabilită prin lege, se desfășoară un set de măsuri de investigare și operaționale menite să stabilească toate circumstanțele incidentului.”

Guvernele internaționale și ONG-urile spun că comisia de anchetă rusă primește ordine de la Kremlin.

Serviciul penitenciar rus a anunțat că criticul și opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a murit după ce i s-ar fi făcut rău în timpul unei plimbări.

Aleksei Navalnîi a murit în închisoare

“La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul A A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința”, se arată într-un comunicat, citat de Sky News.

ADVERTISEMENT

“Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii medicali de urgență au confirmat decesul deținutului”, se mai precizează în comunicat.

Aleksei Navalnîi a murit
Comunicatul prin care a fost anunțat decesul lui Aleksei Navalnîi Sursa foto: Sky News

Navalnîi a fost arestat în 2021, după ce și-a revenit după o tentativă de asasinat prin otrăvire care a fost legată de serviciul de securitate FSB din Moscova.

ADVERTISEMENT

Kremlin: Nu avem informații despre moartea lui Navalnîi

Moscova insistă că nu are nicio informație despre cauza morții criticului lui Putin. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a insistat, de asemenea, că serviciul federal de penitenciare face toate verificările necesare cu privire la moartea acestuia.

Site-ul media de stat rusesc TASS relatează că Vladimir Putin a fost informat de moartea acestuia.

Potrivit publicației meduza, surse au declarat pentru rețeaua de propagandă de stat rusă RT că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.

ADVERTISEMENT

Apropiații lui Navalnîi nu au confirmarea morții acestuia

Ofițerul de presă a lui Aleksei Navalnîi a declarat că nu a primit nicio confirmare că opozantul lui Putin a murit. Membru al anturajului său, Kira Yarmysh, spune că avocatul lui Navalnîi zboară în orașul Kharp – unde se află colonia penală IK-3, unde era deținut – pentru a stabili faptele. “De îndată ce vom avea informații, le vom raporta”, a declarat ea.

La rândul său, șeful de cabinet al lui Aleksei Navalnîi spune că nu a primit nicio confirmare că criticul lui Putin a murit. Leonid Volkov a declarat că declarația serviciului penitenciar ar putea fi interpretată ca o “mărturisire” că l-au ucis în mod deliberat pe Navalnîi.

ADVERTISEMENT

Cine este Aleksei Navalnîi?

Născut într-un sat din vestul Moscovei, Aleksei Navalnîi s-a născut ca fiu al unor proprietari de fabrici și a devenit probabil cel mai important critic al perioadei în care Putin a fost la putere.

Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Vladimir Putin.

A fost în august 2020 când lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Navalnîi s-a îmbolnăvit grav într-un zbor din Siberia spre Moscova și a fost transportat cu avionul, încă în comă, la Berlin.

Echipa sa a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit, acuzație negată de Kremlin. Medicii germani au confirmat că a fost otrăvit cu noviciok – un agent neurotoxic din epoca sovietică – iar recuperarea sa a durat luni de zile.

În ciuda pericolului, Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzații pe care le-a catalogat ca fiind motivate politic și a rămas în închisorile rusești până la moartea sa anunțată vineri.

ADVERTISEMENT