Life

Amenda fabuloasă pe care o riscă milioane de români în fiecare zi. Se poate întâmpla când conduc, dar și când sunt staționați. Suma e usturătoare și puțini sunt cei care știu că n-au voie să facă așa ceva

Milioane de români riscă amenzi usturătoare, începând de anul acesta. Gestul aparent banal care îi va costa mii de lei.
16.03.2024 | 14:00
Amenda fabuloasa pe care o risca milioane de romani in fiecare zi Se poate intampla cand conduc dar si cand sunt stationati Suma e usturatoare si putini sunt cei care stiu ca nau voie sa faca asa ceva
Cine sunt românii care riscă amenzi usturătoare anul acesta. Sursa foto: Freepik, Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Anul 2024 se pare că a venit la pachet cu un set nou de amenzi usturătoare. Regulile sunt mult mai dure, iar cine nu le respectă, este bun de plată. Chiar și gesturile aparent banale pot fi costisitoare. Iată ce trebuie să faci pentru a sta departe de aceste amenzi!

Obiceiul la care trebuie să renunțe toți șoferii care vor să stea departe de amenzi

În anul 2024, Codul Rutier a devenit mult mai dur pentru șoferi. Cei care nu sunt la zi cu noile modificări, ar face bine să se informeze. Noile prevederi sunt destul de restrictive, iar cine nu le respectă, se poate alege cu amenzi destul de mari.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, se pare că în ”vizorul” Codul Rutier a intrat o anumită categorie de șoferi. Și anume, aceea care agață diverse obiecte de oglinda retrovizoare sau de parbriz.

Deși este unul dintre cele mai populare obiceiuri în rândul posesorilor de permis din România, anul acesta, a devenit unul dintre cele mai ”usturătoare”. Spunem asta pentru că amenzile pentru un astfel de obicei sunt unele destul de mari.

ADVERTISEMENT

Șoferii din România care s-au învățat să plece la drum cu diverse iconițe, cruciulițe sau brăduți parfumați trebuie să renunțe la acest obicei. Cine nu o va face, este bun de plată, căci amenzile sunt usturătoare.

Ce amenzi sunt prevăzute pentru șoferii care ignoră Noul Cod Rutier

Codul Rutier, modificat la începutul acestui an, prevede noi reguli pentru șoferi. S-a modificat atât modul în care se susține examenul pentru permis, cât și punctul de amendă. Acesta s-a majorat și a ajuns să reprezinte 5% din salariul minim brut pe țară.

ADVERTISEMENT

Astfel, amenzi mult mai mari vor resimți toți șoferii care încalcă legea, inclusiv cei care agață obiecte de oglinda retrovizoare. Această oglindă este esențială în trafic, iar orice obiect agățat de ea poate deveni un obstacol pentru vizibilitate.

Nu doar obiectele agățate de oglindă sunt amendate, ci și doliul. Este foarte bine cunoscut faptul că mulți șoferi aleg să lipească pe parbriz sau pe lunetă poza celui decedat. Acest gest este ilegal și se sancționează ca atare.

ADVERTISEMENT

Potrivit a1.ro, în Noul Cod Rutier, obiectele care obstrucționează vizibilitatea intră la categoria IV de sancțiuni. Acestea sunt prevăzute cu amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte, adică o amendă cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.

ADVERTISEMENT