News

Amendă uriaşă pentru acești români. Cei care refuză să facă asta, riscă să plătească 4.000 de lei

Atenţie la citaţiile de care le primiţi din partea statului. Ignorarea unui anumit tip de ordin atrage după sine amenzi uriaşe.
21.04.2024 | 12:34
Amenda uriasa pentru acesti romani Cei care refuza sa faca asta risca sa plateasca 4000 de lei
Nerespectarea ordinului de prezentare la mobilizare se sancţionează cu amendă Foto: LL Firm Law
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naţionale a început în urmă cu două săptămâni exerciţiile de mobilizare, primii chemaţi la pregătire fiind rezerviştii din judeţele Brăila şi Galaţi. Anul acesta mai sunt prevăzute astfel de exerciţii şi în alte patru judeţe.

Angajatorii riscă şi ei amenzi, dacă nu respectă ordinele

Exerciţiul de mobilizare pentru verificarea stadiului de pregătire al populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare MOBEX BR-GL-24 s-a desfăşurat în perioada 8-12 aprilie, în judeţele Brăila şi Galaţi.

ADVERTISEMENT

MApN va anunţa din timp care judeţe urmează la rând, dar cei care primesc ordinele de mobilizare trebuie să ştie că nu e de glumă dacă primesc o hârtie prin care li se cere să se prezinte la o anumită data la unitatea militară.

Amenzile pentru nerespectarea ordinului pot ajunge până la aproape 4.000 de lei. În ordinele remise de MApN este specificat că “rezerviștii sunt obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare”, iar sustragerea de la această obligaţie se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.300 și 3.800 de lei.

ADVERTISEMENT

“În conformitate cu articolul 80 din Legea 446 /2006, constituie contravenție neprezentarea la exercițiile și antrenamentele de mobilizare și se sancționează cu amendă de la 2-6 puncte.

Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim pe economie”, avertizează Ministerul Apărării Naționale. Înaintea recentelor exerciţii, ultimele astfel de acţiuni avuseseră loc la Brăila în 2015, iar la Galaţi în anul 2011.

ADVERTISEMENT

Dar nu numai persoanelor care se sutrag acestor exerciţii de mobilizare sunt pasibile de amendă, ci şi angajatorii care nu le permit acestora să îndeplinească ordinele transmise de MapN.

“Angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor care au calitatea de salariaţi ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar”, a mai transmis biroul de presă al ministerului condus de Angel Tâlvăr.

ADVERTISEMENT

MApN mai transmite că efectuează anual exerciţii de mobilizare, conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului României pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în conformitate cu „Planul de verificare al stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024”, aprobat de CSAT.

ADVERTISEMENT