News

Rezerviștii din două județe, chemați la unitățile militare. Vor avea loc exerciții de mobilizare

Rezerviștii din două județe sunt chemați la unitățile militare, pentru a desfășura activități de pregătire. Anunțul MApN
08.04.2024 | 14:36
Rezervistii din doua judete chemati la unitatile militare Vor avea loc exercitii de mobilizare
Rezerviștii din două județe, chemați la unitățile militare. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Rezerviștii din două județe ale României au fost chemați la unitățile militare, aici unde vor avea loc exerciții de mobilizare. Anunțul a fost făcut, luni, de Ministerul Apărării Naţionale, iar pregătirea va fi în această săptămână.

Rezerviștii din Brăila și Galați, chemați la unitățile militare

Vizați sunt rezerviştii din Brăila şi Galaţi, urmând să fie desfășurate activități de pregătire, în intervalul 8 aprilie – 12 aprilie 2024. Totodată, MApN vrea să testeze stadiul de pregătire al populației, economiei și teritoriului pentru apărare.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, exercițiul se numește MOBEX BR-GL-24 și se realizează în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.

„Exerciţiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora.

ADVERTISEMENT

Scopul MOBEX – care vizează, în medie, aproximativ zece judeţe anual – este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, realizarea coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme”, informează MApN.

Ce riscă cei care nu se prezintă la exercițiile de mobilizare

Reprezentanții MApN amintesc că astfel de exerciții sunt organizate, în fiecare an, în județe ale țării. Scopul acestora îl reprezintă verificarea pregătirii populației, dar și efectuarea unor antrenamente de mobilizare.

ADVERTISEMENT

Astfel, rezerviștii care au domiciliul în județele Brăila și Galați vor fi chemați la unitățile militare în perioada menționată. Ultimele exerciții militare desfășurate aici au avut loc acum câțiva ani, mai exact în 2011 în Galați și în 2015, în Brăila.

Este important de precizat că persoanele vizate vor beneficia de câteva zile libere la locul de muncă. Rezerviștii militari care nu se prezintă la unități riscă să fie amendați cu sume începând de la 4.800 de lei.

ADVERTISEMENT

Amintim că în 2023, astfel de exerciții au fost organizate în Timiș și Caraș-Severin. În 2022, în program au fost incluse județele Dolj și Vâlcea, iar în 2021 s-au organizat activități de pregătire în Sălaj și Bihor.

ADVERTISEMENT