News

Amenzi de 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit cardul de energie. Ce reguli trebuie să respecte

Românii riscă amenzi chiar și de 6000 de lei dacă folosesc greșit cardul la energie, astfel că trebuie să fie atenți la mai multe lucruri.
30.01.2023 | 07:08
Amenzi de 6000 de lei pentru romanii care folosesc gresit cardul de energie Ce reguli trebuie sa respecte
Plata facturi energie. Foto: GDS
ADVERTISEMENT

Cu toate că vor primi ajutor 700 de lei în curând pentru plata facturilor, românii trebuie să știe că folosirea incorectă a banilor aduce amenzi de 6.000 de lei.

Amenzi de 6.000 lei pentru românii care fac acest lucru

Important de reținut că aceste carduri pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți, potrivit unui anunț oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Astfel, cu aceste vouchere pot fi făcute plăți la facturile de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, românii vulnerabili vor primi în 2023 două tichete de 700 de lei pentru ajutor la energie, în luna februarie și în toamna anului viitor. Lista cu beneficiarii a fost întocmită de Ministerul Muncii, iar carurile sociale vor fi distribuite de Poșta Română.

Cât despre amenzile uriașe de 6.000 de lei, românii trebuie să știe că riscă acest lucru dacă vând sau donează cardul sau, și mai rău, cheltuiesc banii pentru alte servicii decât cele pentru care e e destinat.

ADVERTISEMENT

”Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, transmite MIPE.

“Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile.

ADVERTISEMENT

Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentații Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuințe. Procedura este simplă, potențialii beneficiari trebuie să știe că vor fi înștiințați dacă din diferite motive nu îndeplinesc criteriile.

Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Românii pot plăti cu aceste carduri facturile la mai mulți furnizori, până când suma va fi cheltuită în totalitate.

ADVERTISEMENT