News

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care fac această greșeală. Președintele Iohannis a promulgat legea

Românii care fac această greșeală riscă să primească amenzi usturătoare de până la 20.000 de lei. O nouă lege a fost promulgată.
08.01.2024 | 21:03
Amenzi de pana la 20000 de lei pentru romanii care fac aceasta greseala Presedintele Iohannis a promulgat legea
Amenzi de până la 20.000 de lei pentru acești români. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care fac această greșeală. Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege, potrivit căreia cetățenilor le este interzis să facă acest lucru.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care fac această greșeală

Mai exact, este vorba despre legea care prevede sancțiuni pentru cei care modifică drapelul României, prin introducerea de inscripții, simboluri sau diverse texte, cu excepția celor autorizate prin lege.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul proiectului de lege este președintele PNL, Nicolae Ciucă. Acum, legea a fost promulgată și va modifica articolul 20 din Legea nr. 75/1994 referitoare la arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României.

Cei care vor adăuga inscripții nepermise pe drapelul țării, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 10.000 și 20.0000 de lei. Cei care pot acorda sancțiunile sunt reprezentanții Poliției Române, dar și ai Jandarmeriei.

ADVERTISEMENT

„Art. 20. – Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora.

Încălcarea interdicţiei prevăzute la art.1 alin. 3 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede legea.

ADVERTISEMENT

Modificarea drapelului este considerată drept faptă antinațională

În expunerea de motive, se precizează că cetățenii țării sunt obligați să respecte drapelul și imnul național. De asemenea, modificarea steagului este considerată drept faptă antinațională.

„Pângărirea drapelului României, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale”, se arată în expunere de motive.

ADVERTISEMENT

Ziua Drapelului Național este sărbătorită, în fiecare an, la data de 26 iunie, fiind proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Cu acest prilej sunt organizate o serie de evenimente și manifestări culturale și educative.

 

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant