News

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care fac această greșeală. Președintele Iohannis a promulgat legea

Românii care fac această greșeală riscă să primească amenzi usturătoare de până la 20.000 de lei. O nouă lege a fost promulgată.
08.01.2024 | 21:03
Amenzi de pana la 20000 de lei pentru romanii care fac aceasta greseala Presedintele Iohannis a promulgat legea
Amenzi de până la 20.000 de lei pentru acești români. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care fac această greșeală. Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege, potrivit căreia cetățenilor le este interzis să facă acest lucru.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru cei care fac această greșeală

Mai exact, este vorba despre legea care prevede sancțiuni pentru cei care modifică drapelul României, prin introducerea de inscripții, simboluri sau diverse texte, cu excepția celor autorizate prin lege.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul proiectului de lege este președintele PNL, Nicolae Ciucă. Acum, legea a fost promulgată și va modifica articolul 20 din Legea nr. 75/1994 referitoare la arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României.

Cei care vor adăuga inscripții nepermise pe drapelul țării, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 10.000 și 20.0000 de lei. Cei care pot acorda sancțiunile sunt reprezentanții Poliției Române, dar și ai Jandarmeriei.

ADVERTISEMENT

„Art. 20. – Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora.

Încălcarea interdicţiei prevăzute la art.1 alin. 3 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede legea.

ADVERTISEMENT

Modificarea drapelului este considerată drept faptă antinațională

În expunerea de motive, se precizează că cetățenii țării sunt obligați să respecte drapelul și imnul național. De asemenea, modificarea steagului este considerată drept faptă antinațională.

„Pângărirea drapelului României, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale”, se arată în expunere de motive.

ADVERTISEMENT

Ziua Drapelului Național este sărbătorită, în fiecare an, la data de 26 iunie, fiind proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Cu acest prilej sunt organizate o serie de evenimente și manifestări culturale și educative.

 

ADVERTISEMENT