Life

Cum să gestionezi stresul din viața de zi cu zi. Cât de mult ne afectează stresul cotidian

Cum să faci față stresului care îți dă bătăi de cap în fiecare zi. Cum ne afectează stresul sănătatea și calitatea vieții.
06.05.2023 | 15:05
Cum sa gestionezi stresul din viata de zi cu zi Cat de mult ne afecteaza stresul cotidian
Cum să combatem stresul. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Stresul este o problemă comună în societatea modernă. Acesta poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre fizice și mentale. Fie că este vorba despre stres la locul de muncă ori probleme personale, acesta poate avea un efect negativ asupra bunăstării noastre generale. Psihologul Cristina Zaharia ne ajută să înțelegem mai bine care sunt factorii de stres, dar și ce putem face pentru a-l combate.

Ce este stresul și care sunt factorii de stres

Stresul este o reacție normală a organismului nostru la situațiile care ne provoacă anxietate, tensiune sau presiune. Este un fenomen pe care îl experimentăm toți într-un fel sau altul, dar care poate avea efecte negative asupra sănătății noastre și a calității vieții în general.

ADVERTISEMENT

Factorii de stres sunt evenimente, situații sau condiții care pot duce la o reacție de stres în organismul nostru. Există o serie de factori care pot contribui la stres, iar FANATIK îți spune care sunt aceștia.

Factori fizici

Aceștia includ boala, durerea, oboseala, starea de sănătate precară și condițiile meteorologice extreme.

ADVERTISEMENT

Factori sociali

Cum ar fi relațiile interpersonale, evenimentele sociale, conflictul interpersonal și responsabilitățile de îngrijire a copiilor sau a membrilor familiei.

Factori profesionali/economici

Presiunea la locul de muncă, termene limită strânse, suprasolicitarea, conflictul cu colegii sau cu șefii, restricțiile financiare sau lipsa securității locului de muncă.

ADVERTISEMENT

Factori personali

Aceștia includ problemele personale, cum ar fi diviziunea familială, divorțul, pierderea unei persoane dragi sau îngrijirea unei rude bolnave.

“În general, principalii factori de stres sunt factorii economici, care ocupă un loc fruntaș. Apoi sunt factorii socio-culturali iar apoi factorii educaționali. România nu este țara tuturor posibilităților.

ADVERTISEMENT

Comparativ cu alte țări din Europa, noi avem potențialul de a ne dezvolta la nivel individual mult mai mult decât o facem”, a declarat psihologul Cristina Zaharia pentru FANATIK.

Cum facem față stresului și cum îl putem combate

Stresul poate apărea dintr-o varietate de surse. Indiferent de sursa stresului, este important să învățăm să îl gestionăm pentru a ne menține sănătoși și echilibrați.

Iată câteva metode eficiente de combatere a stresului.

1. Exercițiile fizice pot ajuta la eliberarea tensiunii musculare și la creșterea nivelului de endorfine din creier. Orice formă de exercițiu, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau yoga, poate fi benefică.

2. Meditația este o tehnică excelentă pentru reducerea stresului și a anxietății. Practicând meditația, putem învăța să ne concentrăm asupra momentului prezent. Trebuie să lăsăm gândurile să treacă fără să le judecăm.

3. Odihna și somnul sunt esențiale pentru menținerea sănătății noastre fizice și mentale. Lipsa somnului poate duce la creșterea nivelului de stres. În plus, poate face mai dificilă gestionarea problemelor.

4. Nutriția și hidratarea corectă sunt foarte importante. Consumul excesiv de cofeină și alcool duce la creșterea nivelului de anxietate. Alimentele bogate în nutrienți, fructele și legumele proaspete, pot ajuta la menținerea sănătății noastre.

“Este important să adoptăm o atitudine pozitivă, știu că sună clișeic, dar nu este așa. De multe ori ne lăsăm acaparați de gânduri negre și nu încercăm să evoluăm. Eu le recomand pacienților mei să vină cu un caiet și un pix. Le dau teme pentru acasă, iar ei trebuie să identifice gândurile negative.

De la nivel de gând pleacă declinul unui om, atât ca tip de personalitate, cât și ca structură și potențial. Un om care gândește negativ nu o să-și atingă potențialul și nici nu o să vadă anumite căi pe care ar putea să se ducă.

Există o categorie de persoane care vin pentru reorientare în carieră. Au absolvit cursuri superioare, facultăți, dar nu se regăsesc în profesiile pe care ar putea să le aibă după absolvire. Pur și simplu nu se potrivesc sau nu își pot atinge potențialul acolo.

În România se poate trăi mai bine la nivel individual. Dacă ne-am opri puțin, ne-am lua un răstimp să ne gândim ce am putea face mai bine raportat la ce nu facem bine în momentul de față”, a mai adăugat psihologul Cristina Zaharia pentru FANATIK.

Cum ne afectează stresul sănătatea și calitatea vieții

Efectele stresului asupra sănătății noastre pot fi variate și pot include diverse probleme.

 Probleme de somn

Stresul poate cauza insomnie sau probleme de somn, ceea ce poate duce la oboseală și iritabilitate în timpul zilei.

Neplăceri digestive

Când ne confruntăm cu perioade stresante în viața noastră, acestea pot genera probleme digestive, cum ar fi indigestia, diareea sau constipația.

Probleme cardiovasculare

Stresul cronic poate crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala coronariană și accidentul vascular cerebral.

Probleme de sănătate mintală

Dacă suntem stresați ne putem confrunta cu tulburări de anxietate, depresie sau alte probleme de sănătate mintală.

Dificultate de concentrare și memorie

Stresul poate afecta abilitatea de a ne concentra și de a ne aminti lucruri importante.

 Slăbirea sistemului imunitar

Stresul cronic poate suprima sistemul imunitar, ceea ce poate duce la o mai mare vulnerabilitate la infecții și boli.

ADVERTISEMENT