News

Amenzi usturătoare pentru românii care stau la curte. Obiceiul banal care îi poate costa până la 20.000 lei

Românii care locuiesc la curte se pot alege cu amenzi uriașe, de până la 20.000 de lei, dacă nu respectă această lege. Ce nu au voie să facă.
19.10.2023 | 23:11
Amenzi usturatoare pentru romanii care stau la curte Obiceiul banal care ii poate costa pana la 20000 lei
Amenzi usturătoare pentru românii care stau la curte. Foto descriptiv Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care stau la curte se pot alege cu amenzi usturătoare în această perioadă. Un obicei banal, pe care mulți dintre ei l-au practicat zeci de ani la rând, îi poate costa acum până la 20.000 de lei.

Amenzi usturătoare pentru românii care stau la curte

A sosit perioada din an când cei care locuiesc la curte scapă grădinile de uscături, strângând frunzele copacilor și alte resturi vegetale. Însă, mulți dintre ei nu știu că nu mai au voie să ardă aceste resturi.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Legea Compostului. Aceasta a intrat în vigoare în 20 februarie 2021 și interzice „ arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile”

Cu toate acestea, foarte mulți dintre cei care locuiesc la curte nu cunosc această lege. Prin urmare, riscă să primească amenzi usturătoare. În cazul persoanelor fizice vorbim de sume cuprinse între 400 și 800 de lei.

ADVERTISEMENT

Persoanele juridice care încalcă această lege se pot alege cu amenzi uriașe. Sunt sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Cei care aplică sancțiunile menționate sunt reprezentanții Gărzii de Mediu.

Legea care a intrat în vigoare de mai bine de doi ani prevede că este „obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe.

ADVERTISEMENT

Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate. Sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”.

Cei care nu își amplasează strașina casei corect riscă amenzi

Totodată, românii pot fi amendați și pentru modul cum își amplasează streaşina casei. Conform legii, apa de la ploaie nu trebuie să se scurgă pe proprietățile învecinate. În caz contrar, pot fi date amenzi.

ADVERTISEMENT

Astfel, streașina trebuie plasată în așa fel încât proprietarul să fie sigur că apele provenite de la ploi ajung în propria curte, nu pe terenul vecinilor. „Proprietarul este obligat să își facă streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”, se specifică în lege.

 

ADVERTISEMENT