Life

Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Greșeala banală care te poate costa 45.000 de lei

Se dau amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. O greșeală banală te poate costa până la 45.000 de lei. Despre ce este vorba?
10.10.2023 | 10:02
Amenzi usturatoare pentru cei care stau la bloc Greseala banala care te poate costa 45000 de lei
Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Se dau amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. O greșeală banală te poate costa zeci de mii de lei. Iar multe persoane o fac fără ca măcar să știe ce spune legea, de fapt.

Amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc

Dacă locuiești la bloc, află că există niște reguli clare pe care trebuie să le urmezi. Spre deosebire de cei care locuiesc la casă, locuitorii de la bloc au o asociația de proprietari și trebuie să respecte și un alt set de reguli.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, dacă alegi să îți schimb mobila din casă, află că cea veche nu trebuie abandonată niciodată în fața blocului. Multe persoane fac asta în speranța că cineva va lua mobila respectivă.

Adevărul este că legea spune cu totul altceva. Mai exact, potrivit Legii 17/2023, principala lege referitoare la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, aduse de OUG 92/2021, este complet interzis să lași mobila pe domeniul public.

ADVERTISEMENT

Iar aici vorbim atât de obiecte casnice, cât și despre saltele ori alte piese de mobilier. Iar la acestea se mai adaugă și deșeurile rămase în urma renovării unui apartament.

Ce amendă riști dacă faci această greșeală banală și locuiești la bloc? Legea spune clar că sancțiunile pornesc de la 30.000 de lei. Pe de altă parte, ele pot ajunge chiar și până la 45.000 de lei, în funcție de caz.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea, de fapt

Mai mult de atât, se pot poate ajunge și la alte sancțiuni. Este vorba depsre „confiscarea vehiculelor, a bunurilor ori a mijloacelor utilizate în comiterea contravenției privind abandonul/aruncarea/eliminarea deșeurilor în zone neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora, după caz”.

Totodată, o altă regulă vizează curățenie. Dacă stai la bloc și arunci ilegal deșeuri sau pui mobila în stradă, trebuie să și cureți zona. O altă metodă este să suporți costurile asociate eliminării gunoaielor.

ADVERTISEMENT

Cel mai grav este că în situația în care deșeurile respective au un impact asupra mediului sau a vieții, se poate ajunge și la închisoare. Legea spune că poate fi aplicată pedepsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor.

Trebuie menționat faptul că în general, deșeurile rămase în urma renovării unui apartament trebuie sortate și depozitate contra cost. Orice locatar poate lua legătura cu operatorul de salubritate din zonă, astfel încât lucrurile să fie efectuate în mod legal.

ADVERTISEMENT