News

America celebrează Ziua Independenței. Ce este Juneteenth și de ce e necesară o a doua zi națională legată de independența SUA

Weekend de sărbătoare în Statele Unite ale Americii. Națiunea marchează cea de-a 245-a Zi a Independenței.
04.07.2021 | 11:47
America celebreaza Ziua Independentei Ce este Juneteenth si de ce e necesara o a doua zi nationala legata de independenta SUA
America celebrează Ziua Independenței. Ce este Juneteenth și de ce o a doua zi națională legată de independența SUA Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dar de ce Statele Unite comemorează în mod specific 4 iulie, deși Declarația de Independență a fost de fapt semnată ulterior?

America celebrează Ziua Independenței. Ce este Juneteenth și de ce e necesară o a doua zi națională legată de independența SUA

Ce sărbătoresc americanii pe 4 iulie?

Ziua de 4 iulie 1776, cunoscută și sub numele de Ziua Independenței, marchează aniversarea celui de-al doilea Congres continental în cadrul căruia a fost adoptată Declarația de Independență.

ADVERTISEMENT

Congresul, format din delegați din cele 13 colonii originale din Statelor Unite, a aprobat în unanimitate documentul care declara independența față de Marea Britanie.

Congresul continental nu a votat pentru independență doar pe 4 iulie. Douăsprezece din cele 13 colonii au aprobat o rezoluție prin care se solicita independența pe 2 iulie 1776.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre semnatarii originali nu și-au pus numele pe Declarația de Independență până pe 2 august 1776.

Primele celebrări ale Ziua Independenței

Unii americani au început să sărbătorească 4 iulie în anul de după semnarea Declarației de Independență. Într-o scrisoare către fiica sa, fostul președinte John Adams a scris că 4 iulie 1777 a fost sărbătorită la Philadelphia „cu o festivitate și o ceremonie potrivită ocaziei”, potrivit Bibliotecii Congresului, relatează USA Today.

ADVERTISEMENT

Dar 4 iulie a devenit celebrată pe scară largă de americani după războiul din 1812. Ziua Independenței a devenit cea mai importantă sărbătoare nereligioasă pentru mulți americani până în anii 1870, iar Congresul a adoptat o lege care a transformat Ziua Independenței într-o sărbătoare federală pe 28 iunie 1870.

Cine a scris Declarația de independență?

Declarația de independență a fost scrisă de Thomas Jefferson.

Jefferson și alți patru membri ai celui de-al doilea Congres continental, inclusiv John Adams, Benjamin Franklin, Roger Sherman și Robert Livingston, au format un comitet în 1776 însărcinat cu elaborarea unei declarații, care va trece ulterior prin zeci de modificări înainte de a fi semnată de 56 de bărbați.

ADVERTISEMENT

Dar lui Jefferson i se atribuie scrierea documentului pe care îl cunoaștem astăzi, care solicită „drepturi inalienabile”, inclusiv „viața, libertatea și căutarea fericirii”.

Cu toate acestea, cuvintele celebre ale declarației nu s-au aplicat tuturor celor din cele treisprezece colonii, cum ar fi sclavii, populațiile indigene și alte grupuri.

De ce sunt focurile de artificii o parte atât de importantă a sărbătorii?

La prima celebrare a zilei de 4 iulie din Philadelphia, în 1777, americanii au tras cu tunul de 13 ori în cinstea celor 13 colonii inițiale. Treisprezece focuri de artificii au fost, de asemenea, trase în oraș ca parte a sărbătorilor.

Kate Haulman, profesor asociat de istorie la Universitatea Americană, a declarat că focurile de artificii se încadrează într-o tradiție a sărbătorilor publice din Anglia, citând Ziua lui Guy Fawkes, care comemorează împiedicarea unui complot pentru aruncarea în aer a Camerelor Parlamentului.

Haulman a numit celebrările timpurii ale Zilei Independenței „o continuare a tipurilor anterioare de cultură politică, dar care a devenit americană”.

Și americanii au continuat să sărbătorească cu artificii și în secolul 21, vânzările de artificii crescând în 2020.

Ce reprezintă Juneteenth?

În urmă cu doar două săptămâni, americanii au sărbătorit pentru prima dată Juneteenth ca sărbătoare națională.

Președintele Joe Biden a semnat pe 17 iunie legea care face din Juneteenth sau 19 iunie o nouă sărbătoare federală care să comemoreze sfârșitul sclaviei.

Juneteenth, denumirea oficială a sărbătorii federale Juneteenth National Independence Day, numită și Ziua Emancipării, Ziua Libertății, Ziua Jubileului, Ziua Independenței Negre, este o sărbătoare care comemorează sfârșitul sclaviei în Statele Unite, marcată anual pe 19 iunie se sărbătorește sâmbătă, scrie Encyclopaedia Britannica.

În 1863, în timpul războiului civil american, președintele Abraham Lincoln a emis Proclamația de emancipare, care a declarat liberi mai mult de trei milioane de sclavi care trăiau în statele confederate.

Cu toate acestea, vor trece mai bine de doi ani înainte ca vestea să ajungă la afro-americanii care locuiesc în Texas. Abia când soldații Uniunii au ajuns în Galveston, Texas, pe 19 iunie 1865, locuitorii statului au aflat în cele din urmă că sclavia a fost abolită.

Foștii sclavi au început imediat să sărbătorească cu rugăciuni, cântec și dans.

Anul următor, pe 19 iunie, au avut loc primele sărbători oficiale Juneteenth în Texas. Celebrările inițiale includeau întâlniri de rugăciune și muzică religioasă, iar participanții purtau haine noi ca mod de a-și reprezenta noua libertate.

În câțiva ani, afro-americanii din alte state sărbătoreau și ei ziua, făcând din aceasta o tradiție anuală.

Sărbătorile au continuat în Statele Unite până în secolul XXI și includ de obicei slujbe de rugăciune și religioase, discursuri, evenimente educaționale, adunări de familie și picnicuri și festivaluri cu muzică, mâncare și dans.

Juneteenth a devenit o sărbătoare de stat în Texas în 1980 și o serie de alte state au urmat exemplul.

În 2021, Juneteenth a devenit o sărbătoare federală. Ziua este, de asemenea, sărbătorită în afara Statelor Unite, fiind utilizată de organizații din mai multe țări pentru a recunoaște sfârșitul sclaviei și pentru a onora cultura și realizările afro-americanilor.

ADVERTISEMENT
Tags: