News

Combinarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer, sigură și eficientă! Date oficiale

Combinarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer este considerată sigură și eficientă de mai multe studii.
26.05.2021 | 14:30
Combinarea vaccinurilor AstraZeneca si Pfizer sigura si eficienta Date oficiale
ADVERTISEMENT

O primă doză de AstraZeneca și o a doua de la Pfizer ar fi „sigure și eficiente” și ar produce chiar mai mulți anticorpi decât administrarea aceluiași vaccin în ambele injecții.

Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu oficial care arată că mixul celor două seruri nu are cum să facă rău organismului uman.

ADVERTISEMENT

Combinarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer este sigură și eficientă!

Studiul a fost realizat în Spania și în rezultatele preliminare prezentate recent și, de asemenea, împărtășite de revista științifică Nature s-a dorit chiar calmarea celor două milioane de iberici care ar putea primi o combinație de vaccinuri.

„Cei care au primit o primă doză de AstraZeneca pot primi în siguranță și eficient ca a doua doză vaccinul Pfizer”, a spus Jesús Antonio Frías, medicul care a coordonat studiul Combivacs și care a examinat administrarea combinată a vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer.

ADVERTISEMENT

În Franța, o altă țară care are în vedere abordarea combinată, s-a stabilit ca persoanele care nu au împlinit 55 de ani și care au primit prima doză de la AstraZeneca să poată accesa un vaccin diferit pentru a doua doză.

Pentru acești pacienți, a doua doză trebuie să conțină un vaccin ARN mesager, Pfizer sau Moderna. Această recomandare a autorității franceze de sănătate este datată 9 aprilie și urmează rapoartele de tromboză la mai mulți indivizi.

ADVERTISEMENT

De remarat că în Hexagon utilizarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată o perioadă bună. În cele din urmă s-a reautorizat imunizarea cu acest ser, însă nu și pentru persoanele peste 55 de ani.

Între timp, peste 500.000 de pacienți sub 55 de ani care au primit vaccinul AstraZeneca ca primă doză trebuie să primească acum o a doua doză de la Pfizer sau Moderna.

ADVERTISEMENT

Pentru acest studiu, cercetătorii au comparat răspunsul imun de la 600 de pacienți. Dintre aceștia, 442 au primit Pfizer ca a doua injecție după prima cu AstraZeneca, iar 221 au primit doar prima doză.

Cocktailul de vaccin din primul grup a produs un număr de anticorpi „foarte satisfăcător” la 14 zile după a doua injecție, au spus cercetătorii.

„În ceea ce privește nivelurile inițiale, după a doua doză de Pfizer, titrul anticorpului (numărul de anticorpi) IgG crește de până la 150 de ori și cel al anticorpilor neutralizanți de aproximativ șapte ori”, a remarcat Teresa Pérez, coordonatorul serologiei laborator la Institutul de Sănătate Carlos III

Deși acest studiu nu a comparat deloc imunizarea cu două doze din același vaccin, cercetătorii consideră că rezultatele arată un răspuns imun mai bun după combinarea celor două vaccinuri. Nivelul anticorpilor „este mai mare decât ceea ce se găsește în literatura de specialitate”, spune José Alcamí, cercetător la ISCIII.

De asemenea, deocamdată, nu au apărut efecte secundare care necesită tratament medical suplimentar sau spitalizare. Durerea la locul injectării (88,2%) a fost cel mai frecvent raportat efect secundar.

Aproximativ jumătate dintre participanți au prezentat dureri de cap (44,4%) și stare generală de rău (41,7%) și, în cazuri foarte rare, a apărut doar febră (2,7%).

Dar aproape toate simptomele erau dispărute în a treia zi după injectare. „Datele sunt foarte asemănătoare cu cele din studiul Pfizer”, a remarcat Magdalena Campins, șefa departamentului de epidemiologie și coordonator al studiului la spitalul Vall D’Hebron din Barcelona

Aceste rezultate nu fac altceva decât să le confirme pe cele ale britanicilor publicate cu doar câteva zile mai devreme în revista The Lancet. Studiul lor a arătat o creștere a reacțiilor ușoare și moderate fără probleme serioase de siguranță după combinarea vaccinurilor.

În plus, rezultatele au indicat că simptomele nu au persistat și au dispărut în 48 de ore. „Nu au existat spitalizări din cauza simptomelor declanșate și cea mai mare parte a acestei creșteri a reactogenității (răspuns imunologic excesiv la un vaccin, ed.) A fost observată în 48 de ore de la imunizare”, au mai spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT
Tags: