News

Locuinţele se scumpesc tot mai mult în România. De la începutul anului preţurile au crescut cu 8%

România are prețuri tot mai mari pentru case. Creștere semnificativă a prețurilor la locuințe în primul trimestru din 2024.
26.04.2024 | 15:19
Locuintele se scumpesc tot mai mult in Romania De la inceputul anului preturile au crescut cu 8
Casele mai scumpe de la începutul anului. Prețul a crescut cu circa 8%. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În primul trimestru al anului 2024, prețul mediu al proprietăților rezidențiale a înregistrat o creștere semnificativă la nivel național, în comparație cu aceeași perioadă din anul anterior.

Creștere semnificativă a prețurilor la locuințe

Conform ultimului raport de piață realizat de platforma Imobiliare.ro, prețul mediu pe metru pătrat util a ajuns la 1.563 euro. Cluj-Napoca rămâne orașul cu cele mai scumpe locuințe, având un preț mediu solicitat de 2.631 euro pe metru pătrat util.

ADVERTISEMENT

„În primul trimestru din 2024 a fost vizibil, deja, un avans cu circa 8% în preţul mediu solicitat la nivel naţional pentru proprietăţile rezidenţiale, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023, până la valoarea de 1.563 euro/mp util. Cel mai scump oraş pentru cumpărători este Cluj-Napoca. Aici, preţul mediu solicitat pentru locuinţele scoase la vânzare a ajuns la 2.631 euro/mp util în trimestrul I”, potrivit datelor raportului.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Brașovul, cu o medie de 1.789 euro pe metru pătrat util, în timp ce Bucureștiul ocupă doar locul al cincilea, cu 1.578 euro pe metru pătrat util.

ADVERTISEMENT

„Odată cu revenirea cererii, preţurile proprietăţilor imobiliare sunt în creştere. Mai mult, o presiune suplimentară este generată de scăderea ofertei, ceea ce nu doar poate, ci cu siguranţă va pune presiune pe preţuri, mai ales că momentul mult aşteptat al scăderii dobânzilor este aproape.

Aceste lucruri, coroborate cu apetitul nestăvilit pentru statutul de proprietar, riscă să îi ţină în continuare pe cumpărătorii needucaţi în zona dezvoltărilor cu compromis – la nivel de calitate, locaţie, suprafeţe – şi a proiectelor de periferie, multe şi ieftine, a căror valoare nu doar că nu va creşte în timp, ci va rămâne absolut derizorie. Atenţie la compromisul preţului! Capitala este plină de astfel de exemple care, de altfel, explică în mare măsură de ce Bucureştiul este depăşit de Cluj-Napoca, Braşov şi în curând de toate oraşele secundare, deşi are cartiere întregi cu un preţ mediu de aproape 3.000 euro/mp”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Tranzacțiile au crescut și ele

Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu 5,2% în intervalul ianuarie-martie la nivel național. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a înregistrat aproape 145.500 de vânzări de case, terenuri și apartamente în această perioadă. Un progres remarcabil s-a observat în județul Iași, unde au fost vândute aproape 7.600 de imobile, depășind Timișoara, Brașovul, Clujul și Constanța.

Apartamentele din Cluj-Napoca și Constanța au avut cea mai lungă perioadă de vânzare, conform datelor Imobiliare.ro, în timp ce locuințele din Timișoara s-au vândut cel mai rapid la începutul anului.

ADVERTISEMENT

Mulți cumpărători s-au orientat prioritari către locuințele noi finalizate după 2020 în primele trei luni ale acestui an, însă piața locuințelor vechi câștigă teren în mai multe orașe mari.

Oferta de locuințe la vânzare a crescut la Brașov în acest an, cu 2%, oferind cumpărătorilor 6.100 de case și apartamente. În schimb, Bucureștiul a înregistrat o scădere a ofertei de locuințe cu aproape 20%. Totuși, Capitala rămâne fără rival la nivel național, având peste jumătate din totalul de 88.900 de case și apartamente listate la vânzare în cele mai mari șase orașe din țară.

Românii fac eforturi mari pentru a-și cumpăra o casă

Conform raportului Imobiliare.ro, se observă că românii aspiră să devină proprietari de locuințe, iar pentru a-și îndeplini acest scop, unii dintre ei depun eforturi substanțiale. În procesul de achiziție a unei locuințe, aceștia se confruntă cu negocieri riguroase sau cu tentația de a accepta cel mai mic preț posibil.

Diferența procentuală între prețul de tranzacționare și ultimul preț solicitat cumpărătorului, cunoscută sub numele de marjă de negociere, este relativ mică în principalele orașe din România. Cei care sunt proprietari în Brașov și Iași sunt mai puțin predispuși să facă reduceri de preț în comparație cu cei din Cluj-Napoca sau Timișoara. În Brașov și Iași, marja de negociere este de aproximativ 2,4%, în timp ce în Cluj-Napoca și Timișoara ajunge la 3,5%, conform datelor Imobiliare.ro.

În București, pe piața rezidențială, marja de negociere la începutul acestui an este de 3,9%, iar în Constanța atinge cel mai înalt nivel în rândul marilor orașe, ajungând la 4,2%.

ADVERTISEMENT