Life

Ana Blandiana, de partea lui Gabriel Liiceanu în scandalul cu Mircea Dinescu. Care e mărul discordiei

15.03.2021 | 21:07
Ana Blandiana de partea lui Gabriel Liiceanu in scandalul cu Mircea Dinescu Care e marul discordiei
Ana Blandiana, de partea lui Gabriel Liiceanu în scandalul cu Mircea Dinescu. Care e mărul discordiei. Sursa foto: Facebook. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ana Blandiana este de partea lui Gabriel Liiceanu în scandalul pe care acesta din urmă îl duce de ceva vreme cu Mircea Dinescu. Scriitoarea a dezvăluit care este mărul discordiei dintre cei doi bărbați, care au avut mai multe reacții în ultima vreme. 

Luptătoarea pentru libertate civilă din țara noastră a mărturisit că întregul scandal a plecat după ce a publicat în ultima sa carte, „Sora lume”, un pasaj în care vorbește despre una dintre declarațiile controversate ale lui Mircea Dinescu din anii 90.

ADVERTISEMENT

Întregul război are legătură cu vorbele spuse de poet cu prilejul unei întâlniri oficiale la care au luat parte atât Ana Blandiana, cât și Gabriel Liiceanu. Este vorba de tinerii morții la Intercontinental pe care publicistul român i-a numit „Hilterjungen”.

Ana Blandiana a dezvăluit care e motivul scandalului dintre Mircea Dinescu și Gabriel Liiceanu

„A fost o secundă de stupoare, după care cu toții, uitând că trebuie să vorbim franțuzește, îi ceream în română autorului textului din Liberation să se explice.

ADVERTISEMENT

Iar el a explicat – tradus cu reticența de soție – că nu trebuie să li se exagereze importanța, este vorba de niște uteciști care cu puține zile în urmă scandaseră sloganuri pro-comuniste”, ar fi scris Ana Blandiana în cartea sa.

Scriitoarea a precizat la un moment dat că s-a gândit foarte mult timp dacă să-i dea numele lui Mircea Dinescu, însă în cele din urmă și-a asumat acest risc pentru că și-a dorit enorm să iasă la iveală adevărul despre acele discuții de dinainte de căderea comunismului.

ADVERTISEMENT

„Mi-am făcut mari probleme din a da sau nu nume proprii. Am oroare de polemici și scandaluri și am riscat doar acolo unde mi se părea că spunerea adevărului până la capăt servea sublinierii unor adevăruri importante dincolo de persoanele în discuție.

În ceea ce privește tensiunile și neînțelegerile dintre partidele din Convenția Democratică, le-am descris pentru că mă obseda lipsa lor de înțelepciune și chiar de inteligență, și mă obsedează încă și acum.

ADVERTISEMENT

Este deprimant să vezi cum nimeni nu învață nimic din istorie și toate greșelile se repetă”, a declarat Ana Blandiana într-un interviu pe care l-a acordat înainte de apariția operei sale, notează ziare.com.

ADVERTISEMENT
Tags: