Life

Satul din România în care vin turiști din toate colțurile lumii. Puțini români au auzit de el

Satul din România pentru care oamenii vin din toate colțurile lumii. Este de o frumusețe deosebită și are mai multe puncte de atracție.
26.04.2024 | 20:24
Satul din Romania in care vin turisti din toate colturile lumii Putini romani au auzit de el
Satul din România de care mulți nu știu. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Satul din România care atrage turiști din toată Europa și nu numai. Oamenii vin aici în număr mare pentru tradiții, mâncăruri delicioase și peisajele de vis. Localnicii au început și pregătirile pentru Paște.

Satul din România pe care turiștii străini îl adoră

În județul Timiș, comuna Margina, se află satul Coșteiu de Sus, o așezare pitorească ce adună sută de turiști din toată lumea. În această perioadă, localnicii au început deja pregătirile pentru Sfintele Paști, fermecându-i pe cei care ajung în zonă.

ADVERTISEMENT

Oamenii sunt atrași de ospitalitatea locuitorilor satului, precum și de preparatele tradiționale delicioase și peisajele de vis. Turiști din Austria, Germania, Belgia sau de peste Ocean vin și pentru lanțul bisericilor de lemn din secolele XVIII – XX de la Margina, Breazova, Bulza, Coșevița, Coșteiu de Sus, Groși și Nemeșești.

De asemenea, o altă atracție turistică o reprezintă și Mănăstrirea Izvorul lui Miron. Turiștii nu trec cu vederea nici Muzeul Satului de la Sintești. Aici sunt adăpostite documente vechi ale personalităților din zonă, instrumente muzicale folosite cândva la sărbătorile mari, porturi populare și multe altele.

ADVERTISEMENT

Oaspeții care ajung în acest loc din România au parte de drumeții cu trăsuri trase de cai prin codrii seculari. Totodată, turiștii veniți din toată lumea pot merge cu bicicleta la Defileul Mureşului, Cascada Şopot de la Pietroasa, la plantaţia de trandafiri a familiei Grecu, spre câmpurile cu lavandă, la Dumbrava ori la Pietrele Cohului.  În apropiere de satul Crivina de Sus există chiar şi un Sfinx.

Preparatele delicioase cu care se delectează turiștii

Turiștii sunt încântați de preparatele specifice zonei, precum  ciorba de miel și dulciurile delicioase. „Vin turişti din ţară şi din străinătate. Mâncărurile de post, verdeţurile plac tare mult. Am organizat, recent, şi primul brunch de post cu sarmale de post, ciorbă de salată, ciorbă de urzici, pastă de leurdă, chiftele de ciuperci, de soia, tocăniţă de soia.

ADVERTISEMENT

Ca dulciuri pregătim prăjituri cu bulion, cu mere, clătite pufoase cu apă minerală cu dulceţuri. Apa din sat are particule de aur, după ce a fost construit un foraj pentru canalizare şi au ajuns la o pânză freatică bogată în particule de aur. Sarmalele de post le fac cu făină de dovleac.

Măcinăm seminţele de dovleac prin râşniţă, iar făina o punem în ceapa prăjită, prăjim coji de pâine şi o tocăm foarte mărunt, apoi adaug piper, sare, orez, cimbru. În loc de carne pun făina de dovleac, să lege compoziţia.

ADVERTISEMENT

Eu vin dintr-o familie de slovaci, unde am avut o altă bucătărie, dar soacra m-a învăţat. Dintre mâncărurile slovace care îmi plac şi pe care le prepar sunt: găluştele cu brânză (haluştii), gogoşi pe abur, ciorba de cartofi dreasă cu lapte şi smântână. De Paşti, eu nu mănânc miel, dar gătesc. Fac ciorbă de miel, friptură de miel, sarmale, fripturi de porc şi pui”, a dezvăluit Emilia Popa din Coşteiu de Sus, conform Agerpres. 

ADVERTISEMENT