News

ANAF a definit noțiunea de avere mare. Cum trebuie să arate finanțele unei persoane fizice

Definiția noțiunii apare într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică de Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu scopul de a asigura conformarea fiscală.
03.02.2023 | 07:10
ANAF a definit notiunea de avere mare Cum trebuie sa arate finantele unei persoane fizice
ANAF a definit marea avere Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Astfel, persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei.

ANAF a definit noțiunea de avere mare

Conform prevederilor proiectului, calcularea echivalentului în lei al sumei de 25 de milioane de euro se face la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, ”pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale”, scrie Mediafax.

ADVERTISEMENT

Tot pe baza ”datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi activele financiare deţinute” se face și estimarea averii unei persoane fizice.

Persoanele fizice vor fi notificate de către ANAF cu privire la faptul că fac parte din grupul celor care au o avere mare. Acest grup este actualizat la fiecare trei ani.

ADVERTISEMENT

Expunerea de motive a proiectului precizează că acest demers de stabilire a unde definiții pentru persoanele cu avere mare este parte a procesului în cadrul căruia sunt create premisele legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a ”conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari şi a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii”.

Pentru a asigura această conformare fiscală voluntară, ANAF are posibilitatea de a aplica ”tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate”, și de a selecta, pe baza analizei de risc, persoanele fizice care ”prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii”.

ADVERTISEMENT

De ducerea la îndeplinire a acestor acțiuni este responsabilă Direcţia generală control venituri persoane fizice.

Tags: