News

Cum îți poți plăti legal menajera fără contract. Ministerul Muncii a lansat o platformă care să te ajute în acest sens

Ministerul Muncii a anunțat că a lansat platforma prin care persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activități casnice.
23.04.2024 | 17:40
Cum iti poti plati legal menajera fara contract Ministerul Muncii a lansat o platforma care sa te ajute in acest sens
Cum îți poți plăti legal menajeră fără contract. Ministerul Muncii a lansat o platformă în acest scop. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Important de reținut, prestatorii vor beneficia de drepturi pe care le au și angajații, dacă aleg să opteze pentru această platformă. Astfel, menajerele vor putea fi plătite legal fără contract, însă vor primi în schimb un tichet pus la dispoziție de autorități.

Cum îți poți plăti legal menajeră sau bonă fără contract

Persoanele fizice care vor opta pentru această formă de plată vor avea beneficii. ”Noutate pe piaţa muncii: persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii.

ADVERTISEMENT

Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii, este funcţională şi poate fi accesată pe adresa https://tichete.anofm.ro/”, este precizat într-un comunicat al ministerului.

Pe lista beneficiilor amintite de Ministerul Muncii se numără decontarea serviciilor medicale, în condițiile în care ”contribuțiile lor vor fi valorificate și la pensie”. Totodată, platforma va putea fi folosită asemeni unui târg de joburi, unde prestatorii de servicii și cei care caută astfel de servicii se vor întâlni.

ADVERTISEMENT

Autoritățile anunță că acest sistem a fost gândit pentru a veni în ajutorul persoanelor ”subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat”. Așa cum era de așteptat, acest sistem vine cu multe beneficii, printre care sunt reamintite asigurările de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a 85 de tichete lunar, adică 1.275 de lei pe lună, conform Libertatea.ro.

În condițiile în care un tichet costă 15 lei, 3 lei vor fi contribuțiile ”necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”. Ca și o noutate, convenția încheiată între prestator și beneficiarul casnic nu implică un contract scris.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii lansează tichetele special create pentru plata menajerelor

Cu toate acestea, convenția trebuie să stabilească exact activitățile necesare și volumul de muncă, precum și faptul că prestatorul casnic va fi plătit în tichete de activități casnice. Oficialii ministerului transmis că volumul de muncă zilnic nu poate să depășească 12 ore pe zi pentru un adult și 6 ore pentru cei cu vârsta între 16 și 18 ani.

Trebuie menționat că se poate înscrie ca ”prestator casnic” oricine a împlinit 16 ani și dorește să-și suplimenteze venitul. Cât despre persoanele fizice care cumpără astfel de tichete, cei care vor achiziționa cel puțin 600 pe an vor primi gratuit alte 75 de tichete. Totodată, Ministerul Muncii a precizat care sunt activitățile care se încadrează în acest proiect.

ADVERTISEMENT

Acestea ar fi ”aranjarea şi servirea mesei; curăţarea/întreţinerea piscinei; curăţenia/igienizarea locuinţei; călcatul rufelor; debarasarea şi spălarea vaselor; hrănirea/îngrijirea animalelor de companie; plimbarea animalelor de companie; prepararea hranei; plantarea pomilor/arbuştilor;

plantarea răsadurilor; realizarea cumpărăturilor pe bază de listă; recoltarea fructelor şi a legumelor; spălarea covoarelor; spălarea geamurilor şi a tâmplăriei; spălarea rufelor; spălarea şi curăţarea autovehiculelor; strângerea resturilor vegetale din natură”.

ADVERTISEMENT