News

ANAF trimite scrisori contribuabililor cu restanțe. Cum pot scăpa aceștia de executarea silită

11.01.2021 | 19:01
ANAF trimite scrisori contribuabililor cu restante Cum pot scapa acestia de executarea silita
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de luni, 11 ianuarie, ANAF a anunțat luni că trimite scrisori către contribuabilii care au restanţe şi le prezintă facilităţile fiscale, precum şi condiţiile de îndeplinit pentru accesarea acestora.

Instituția fiscului a demarat o campanie de informare a contribuabililor cu privire la măsurile fiscale a căror aplicabilitate a fost prelungită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020.

ADVERTISEMENT

În acest context, cetățenii care înregistrează obligații fiscale restante primesc scrisori în care li se prezintă facilitățile fiscale și condițiile de îndeplinit pentru accesarea acestora, astfel încât ei să nu fie executați silit.

ANAF, scrisori pentru cetățenii cu restanțe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un comunicat în care anunță o serie de facilitățile fiscale precum și condițiile pentru accesarea acestora de către contribuabilii cu datorii.

ADVERTISEMENT

ANAF transmite că cea mai accesată facilitate fiscală a fost până acum eșalonarea la plată în formă simplificată, contribuabilii depunând peste 31.000 de cereri. Pentru acordarea eșalonării la plată în formă simplificată și a anulării obligațiilor de plată accesorii, cererile pot fi depuse până la data de 31 martie 2021, inclusiv.

Măsurile de executare silită, inclusiv poprirea bancară, se activează după realizarea operațiunilor de distribuire a sumelor încasate și de stingere a obligațiilor fiscale.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, respectiv de la data încetării măsurilor fiscale (28 decembrie 2020) până în prezent, organele fiscale au efectuat în evidențele fiscale operațiunile anterior menționate.

”Accesează una dintre facilitățile fiscale și nu vei fi executat silit! ANAF desfăşoară o amplă campanie de informare a contribuabililor cu privire la măsurile fiscale a căror aplicabilitate a fost prelungită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020.

ADVERTISEMENT

În acest sens, ANAF trimite scrisori către contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscale restante, pentru a le fi prezentate facilităţile fiscale, precum şi condiţiile de îndeplinit pentru accesarea acestora”, se arată într-un comunicat al ANAF.

ANAF, precizări despre executarea silită

În ceea ce privește reluarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară, pentru adresele de înfiinţare comunicate de către organele fiscale înainte de intrarea în vigoare a prevederilor care arată că se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, Fiscul precizează că acestea au fost continuate de către instituţiile de credit, prin efectul legii, nefiind necesară transmiterea unor adrese din partea organelor fiscale”, mai anunță instituția.

ANAF mai precizează că, în această perioadă dificilă cauzată de pandemie, obligaţiile fiscale declarate în perioada martie – noiembrie 2020 s-au încasat în procent de 91,1%.

ADVERTISEMENT
Tags: