News

Analiză. De ce comorbidități sufereau cei mai mulți români decedați de COVID-19

11.04.2020 | 12:35
Analiza De ce comorbiditati sufereau cei mai multi romani decedati de COVID19
ADVERTISEMENT

Numărul românilor decedați din cauza COVID-19 a ajuns la 270, iar cei mai mulți dintre ei sufereau de comorbidități care au permis noului tip de coronavirus să devină mortal.

De ce comorbidități sufereau cei mai mulți români decedați de COVID-19

Grupul de Comunicate Strategică oferă toate detaliile legate de comorbidități atunci când anunță decesul altor români de COVID-19, iar majoritatea persoanelor care au pierdut lupta cu virusul sufereau de două sau mai multe afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Conform Libertatea, care a făcut o analiză pe 265 dintre persoanele decedate de coronavirus, media de vârstă a românilor care au murit este de 66,3 ani, iar cele mai comune ”comorbidități” sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, insuficiența renală cronică și obezitatea.

Astfel, 68 dintre pacienții decedați sufereau de hipertensiune arterială, 66 de diabet zaharat, 45 de boli cardiovasculare, 36 de insuficiență renală cronică (dintre care 21 erau pe dializă), iar 27 de obezitate.

ADVERTISEMENT

Un român mort de coronavirus are trecut la comorbiditate ”accident casnic”

Dintre persoanele decedate, Grupul de Comunicare Strategică nu a anunțat condițiile medicale preexistente pentru 66 dintre ele. În schimb, patru morți nu sufereau de nicio altă boală.

Însă, printre ”comorbiditățile” anunțate de autoritățile române apar și afecțiuni care nu reprezintă în niciun caz factori de risc în fața coronavirusului, precum boli psihice, schizofrenie, demență, Parkinson ori Alzheimer.

ADVERTISEMENT

Un român are drept comorbiditate un ”accident casnic”, altul suferea de schizofrenie, doi au avut fracturi, doi aveau picioare amputate, doi sufereau de boli psihice, doi Alzheimer, cinci Parkinson și șapte aveau demență.

Alte ”comorbidități” surprinzătoaare anunțate de autorități sunt calculii biliari, psoriazisul, glaucomul, guta, artroza de genunchi și sindromul Down.  Iar trei dintre decedați sufereau de alcoolism cronic.

ADVERTISEMENT

Ultimul bilanț anunțat vineri de Grupul de Comunicare Strategică arată că numărul cazurilor de coronavirus pe teritoriul României a ajuns la 5.467, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 265 de îmbolnăviri. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 270.

ADVERTISEMENT