News

Anamaria Prodan, la a doua tentativă în politică. Impresara și Reghecampf erau „mlădițele noi” ale lui Vadim Tudor

Spre deosebire de mama sa, Ionela Prodan, care a fost o pesedistă înfocată. Anamaria Prodan este tentată mai degrabă de filonul naționalist al politicii românești.
17.10.2022 | 19:33
Anamaria Prodan la a doua tentativa in politica Impresara si Reghecampf erau mladitele noi ale lui Vadim Tudor
Corneliu Vadim Tudor a fost primul mentor politic pentru Anamaria Prodan/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Înscrierea Anamariei Prodan în partidul Alianța pentru Patrie, condus de către Codrin Ștefănescu, nu reprezintă prima încercare a impresarei de a se impune pe scena politică, prima având loc în urmă cu mai bine de un deceniu, alături de PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor.

C.V. Tudor: „Laurențiu, să nu-ți bați joc de fată”

În 2010, PRM era un partid în declin, care în urmă cu doi ani ratase intrarea în Parlament. Un reviriment se înregistrase în 2009, când Corneliu Vadim Tudor l-a convins pe Gigi Becali să candideze împreună cu el pe lista partidului, iar tandemul a făcut ca PRM să obțină 8,6% din voturi, ceea ce însemna trei mandate.

ADVERTISEMENT

Însă pentru a asigura succesul partidului pe termen lung, Vadim încerca să aducă oameni tineri în partid astfel că, într-o conferință de presă din 16 aprilie 2010, susținută la sediul central al partidului din Dorobanți, liderul PRM a venit însoțit de Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, soțul cu care acum se află în proces de divorț.

Practicăm cu și mai multă determinare politica porților deschise în așa fel încât astăzi primim noi membri, tineri, în PRM, care vor avea locul bine determinat, însărcinările lor. Cu ocazia asta vom ameliora media de vârstă a partidului, în sensul că sunt oameni tineri și foarte tineri, dar vom îmbunătăți și proporția de reprezentante a sexului frumos”, anunța Vadim.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acesta susținea că mariajul celor doi i se datorează și lui întrucât l-a convins pe Reghecampf să o ceară în căsătorie pe Anamaria Prodan, care era deja însărcinată.

Într-un fel, eu sunt nașul lor. Acum vreo doi ani ne-am întâlnit cu totul întâmplător într-un restaurant. Anamaria era însărcinată și, aflând că încă nu sunt căsătoriți oficial, eu i-am spus lui Reghecampf: “Laurențiu să nu-ți bați joc de fată, n-o încurca, te rog să te gândești ca acest copil care se va naște trebuie să aibă un tată”, spunea liderul PRM, însă desfășurarea ulterioară a evenimentelor a arătat că n-a avut mână bună ca pețitor.

ADVERTISEMENT

„PRM este partidul poporului”

La acel moment, Vadim a spunea că „mlădițele noi”, cum se referea la cei doi, vor coordona departamentul de sport al partidului.

De ce PRM? Pentru că în acest partid mă regăsesc. Cred că sunt un temperament vulcanic, deci am ceva în comun cu membrii prezidiului și sunt un om deranjant de sincer. Cred că astea sunt lucrurile care m-au făcut să aleg dintre atâtea partide din România. Este partidul poporului (…) Cred că este un partid în care te exprimi liber, unde nimeni nu-ți pune mâna la gură”, își justifica impresara alegerea făcută.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Reghecampf menționa relația mai veche cu liderul PRM, precum și dorința de a contribui, din calitatea de politician, la dezvoltarea sportului în România. La alegerile parlamentare din 2012, Anamaria Prodan a fost pusă pe listele partidului, însă PRM nu a reușit să treacă de pragul electoral, șoc de după care această formațiune nu și-a mai revenit. „M-a sunat să mă întrebe că ea unde candidează. I-am spus: Nu ştiam că vrei să candidezi. I-am dat un colegiu bun, sper să facă şi ea 5%”, spunea Corneliu Vadim Tudor înainte de scrutinul din 2012.

După un hiatus de 10 ani, Prodan revine în politică, de data aceasta tot într-un partid naționalist, Alianța pentru Patrie, condus de Codrin Ștefănescu, politician care și el și-a început cariera tot ca protejat al lui Vadim.

Mama impresarei, o pesedistă înfocată

Orientarea politică a impresarei diferă față de cea a mamei sale, cântăreața Ionela Prodan, care a fost membră cu vechime a PSD, ocupând chiar pentru o vreme, în anii 90, și postul de secretar de stat în Ministerul Culturii. Ionela Prodan a fost militant activ în rândul organizației pentru diaspora a social-democraților, care a nominalizat-o în 2012 drept candidat la una din cele două funcții de senator rezervate pentru reprezentarea românilor de peste granițe.

Ionela Prodan nu a obținut mandatul, mai ales că era o circumscripție dificilă, în care PSD nu a obținut niciodată scoruri spectaculoase. Cântăreața a avut o nouă candidatură în 2016, tot într- o circumscripție dificilă, Covasna. Social-democrații din acest județ, care este un fief de necontestat al UDMR, sperau să obțină un mandat de senator în urma redistribuirii la nivel național, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Pe locul I la Senat o avem pe doamna Tănase Ionela Prodan, cunoscuta cântăreaţă de muzică populară. Ea este o veche membră de partid, din anii 90, a fost secretar de stat şi director general în Ministerul Culturii, a activat şi în Ministerul de Externe, iar, momentan, este preşedintele executiv al PSD pentru diaspora (…) Motivul pentru care, împreună cu colegii din organizaţie şi la recomandarea colegilor de la centru, am acceptat candidatura doamnei Ionela Prodan în judeţul Covasna este că domnia sa e foarte implicată în multe proiecte culturale şi are legături strânse cu Biserica Ortodoxă Română”, anunța atunci președintele PSD Covasna, Horia Grama.

ADVERTISEMENT