Sport

Acuzat de trădare și șters din istoria fotbalului din Ucraina, Tymoschuk i-a spus totul unui coleg de națională: “A durat două minute”

Acuzat că e agent rus și pentru lipsa de reacție față de război, liderul selecțiilor în naționala Ucrainei, Anatoly Tymoschuk a stârnit și mânia actualului lider al reprezentativei, Andriy Yarmolenko.
19.04.2022 | 10:30
Acuzat de tradare si sters din istoria fotbalului din Ucraina Tymoschuk ia spus totul unui coleg de nationala A durat doua minute
Șters din analele fotbalului ucrainean, Anatoly Tymoschuk este pus la zid și de foștii săi colegi de națională pentru lipsa de reacție față de războiul din Ucraina și acuzațiile privind faptul că este agent rus.
ADVERTISEMENT

Cu 144 de selecții, Anatoly Tymoschuk este liderul all-time al selecțiilor în naționala Ucrainei. Spre deosebire însă de majoritatea conaționalilor, n-a avut vreo reacție despre războiul ajuns în a 55-a zi și-și vede de treabă, ca antrenor, la Zenit. O atitudine care, alături de acuzația că e agent rus, l-a pus pe lista neagră a federației. Și a foștilor colegi, al căror nou lider, Yarmolenko, l-au pus la zid.

”Nu mai exiști în viața mea”, i-a spus Yarmolenko lui Tymoschuk

Potrivit sport.ua, noul căpitan al echipei naționale a Ucrainei, Andry Yarmolenko, este ultimul dintre foștii colegi care a încercat să-i smulgă o reacție despre război. Unul care, ajuns deja în a 55-a zi, consemnează o intensificare a atacurilor ruse.

ADVERTISEMENT

”Cum dormi noaptea”, l-a întrebat acesta. Iar Anatoly Tymoschuk i-a răspuns sec. ”Nu dorm la fel de bine ca tine”. Pentru ca ulterior să-l sune.

”L-am întrebat >. M-a înjurat, l-am înjurat și eu și ăsta a fost finalul conversației. A durat două minute”, spune actualul jucător al lui West Ham.

ADVERTISEMENT

Pentru a continua: ”Cred că îi este frică. Nu știe ce i se poate întâmpla dacă spune ceva. Are soție, copii, cu toții sunt în Rusia. Pot să înțeleg situația, dar ai prieteni în Ucraina, ale căror rude mor.

Îți poți lua familia și poți trăi oriunde în lumea asta. Îți poți exprima poziția. Cred că a făcut suficient de mulți bani pentru a trăi oriunde în această lume. Nu pot să înțeleg cum va trăi cu asta”.

ADVERTISEMENT

”Este un păduche ucrainean”

Dacă Yarmolenko încearcă să-i acorde și circumstanțe lui Tymoschuk, nu același lucru se întâmplă cu alți foști colegi ai săi. Oleksandr Aliyev, fost internațional, sau Malinovskyi, jucătorul Atalantei, l-au criticat dur.

Iar Grigory Kozlovsky, oficial ucrainean, a fost și mai dur: ”Așa cum a spus Shevchenko, nu ne este mai frică de păduchii de la Moscova decât de cei ucraineni. Acesta este un păduche ucrainean. Cu astfel de aliați, nu mai ai nevoie de dușmani”.

ADVERTISEMENT

De altfel, forul de specialitate de la Kiev l-a sancționat dur pe Tymoschuk. I s-au retras toate titlurile, premiile și distincțiile obținute în Ucraina. Ca și licența Pro de antrenor, obținută în Ucraina. În plus, are interdicție de a avea activități fotbalistice pe teritoriul țării sale și a fost șters din analele federației.

”Tymoschuk dăunează imaginii fotbalului ucrainean și încalcă clauza 1.4 din Codul de Etică și Fair Play UAF”, se arată în comunicatul Federației Ucrainene.

I se reproșează că pune pe primul plan banii, dar și că este membru al Serviciului Federal de Securitate rus

Și, totuși, ce justifică lipsa de reacție a lui Tymoschuk și faptul că-și vede în continuare de activitatea sa de antrenor secund la Zenit St. Petersburg?

Un răspuns este oferit de un editorial al aceleiași publicații din Ucraina. În care se rememorează momente din cariera sa, care a inclus, între altele, apariții la Șahtior Donețk, sub comanda lui Mircea Lucescu, Zenit, sau Bayern Munchen. Și în care s-a dovedit mereu extrem de interesat de bani.

”Tăcerea lui este un semn al acordului său cu acțiunile noii sale patrii, care ucide, jefuiește și distruge tot pe teritoriul fostei sale țări.

Pentru loialitatea sa, clubul din Sankt Petersburg își plătește angajatul cu bani grei, aproximativ trei milioane de euro pe an. 

Întotdeauna, nu numai că a iubit banii, ci i-a și transformat într-un adevărat fetiș”, scrie publicația amintită.

Care mai precizează că a încasat alte sume de milioane drept comisioane pentru transferul unor compatrioți.

În plus, este amintit faptul că este membru al Serviciului Federal de Securitate din Rusia. Lucru dezvăluit, cu documente, de un jurnalist de investigații ucrainean. Și, se spune în editorial, din această poziție a discutat, încă înainte de începerea războiului, cu separatiștii din Donețk.

ADVERTISEMENT