News

Anca Dragu ar fi folosit, ca președinte al Senatului, resurse ale instituției pentru a merge în vacanță cu familia

Un document intern al Senatului României arată că Anca Dragu ar fi utilizat mașini și angajați ai instituției în interesul propriu, pentru o vacanță petrecută cu familia în Franța, în vara acestui an.
23.12.2021 | 16:47
Anca Dragu ar fi folosit ca presedinte al Senatului resurse ale institutiei pentru a merge in vacanta cu familia
ADVERTISEMENT

Anca Dragu, fostul președinte al Senatului, ar fi beneficiat de unele facilități precum folosirea mașinilor instituției și a unor angajați de la Serviciul Protocol și Pașapoarte al Senatului pentru deplasarea la aeroportul Otopeni de unde a plecat în vacanță,  scrie G4Media.

Sub acoperirea unei delegații, familia Dragu ar fi beneficiat și de utilizarea salonului prezidențial al aeroportului.

ADVERTISEMENT

În replică, Anca Dragu a spus că a utilizat aceste facilități „la recomandarea serviciilor de securitate”, întrucât ocupa la acea vreme funcția de președinte al Senatului, a doua poziție în stat după președintele României.

Escortă de la Senat la plecarea în vacanță

Pe 23 iulie, Direcția Secretariat General a Senatului a trimis o adresă secretarului general  prin care acesta era informat că, între 25 iulie și 1 august, „o delegație condusă de către doamna Anca Dana Dragu, președintele Senatului României (…) va efectua o deplasare în Franța”.

ADVERTISEMENT

Prin adresă se cerea permiterea accesului membrilor delegației și al unor reprezentanți ai Senatului de la Serviciul Protocol și Pașapoarte, la Salonul Prezidențial Corp C din Aeroportul Otopeni și sprijin „în facilitarea formalităților de îmbarcare și trecere a frontierei” pentru membrii delegației.

Îmbarcarea s-a făcut la bordul unei curse Ryanair care mergea de la București la Marsilia.

Din delegație a făcut parte Anca Dragu, soțul acesteia și cei doi copii al lor, la care s-a adăugat un coleg de facultate al fiicei și o prietenă de familie.

ADVERTISEMENT

În adresă apar și numele a trei angajați ai Senatului care i-au condus la plecare și i-au întâmpinat la întoarcere, precum și numerele de înmatriculare a cinci mașini,  dintre care patru aveau indicativele SEN sau SNT.

Anca Dragu: „Nu am încălcat nicio regulă”

Anca Dragu a confirmat că deplasarea în Franța a avut caracter privat, mai ales că își delegase atribuțiile pentru perioada 25 iulie – 1 august către vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu. Însă accesul la resursele instituției și la facilitățile de îmbarcare a avut loc „la recomandarea serviciilor de securitate, în calitate de președinte al Senatului”.

ADVERTISEMENT

Nu am încălcat nici o regulă, nu am folosit resurse publice în mod abuziv”, a declarat senatorul USR.

Dragu a precizat că, anterior, refuzase să dea curs altor recomandări făcute de către Serviciul de Protecție și Pază, cum ar fi coloană oficială sau pază noaptea la domiciliu. Totuși, fostul președinte al Senatului nu a oferit clarificări suplimentare legate de motivele privind accesul preferențial la Salonul Prezidențial, facilitățile de îmbarcare și resursele umane și logistice ale Senatului.

Teoretic, există posibilitatea ca și alte persoane decât demnitarii să aibă acces la salonul oficial de la aeroportul Otopeni, însă închirierea se face pentru un tarif de 900 de lei.

În reacția dată G4Media, Anca Dragu a susținut că publicarea articolului despre acest episod ar reprezenta un atac la adresa familiei ei care „va fi terfelită înainte de Crăciun”.

ADVERTISEMENT