O bolnavă de cancer, în vârstă de 57 de ani, se află în comă de două săptămâni la Spitalul Universitar din Iaşi, după ce ambulanța care a fost solicitată pentru ajutor nu avea un medic și nici nu era dotată corespunzător.
Drept urmare, s-a demarat o anchetă în acest caz, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a fost chemat să facă verificări la Ambulanţa Vrancea, scrie Adevărul
Totul s-a întâmplat după ce pe data de 31 mai, femeia, aflată în fază terminală de cancer și care trebuia transferată la un spital din Iași, a plecat din Focșani cu o ambulanță fără medic. Cel care ar fi trebuit să o însoțească este fostul director de până acum al SAJ Vrancea, dr. Vitalie Beţişor.
Pe drum, pacientei i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanță a solicitat un sprijin specializat. Asta în timp ce, vreme de două ore, directorul de la Ambulanță și doctorul curant au discutat două ore despre necesitatea prezenței unui medic lângă bolnavă.
Preluată de cadrele din Iași, femeia era într-o stare critică și a intrat în comă, în cele din urmă.
”Au existat discuţii telefonice între directorul medical de la Ambulanţă şi medicul curant al pacientei, în care cei doi să se convingă că pacienta nu ar avea nevoie de un medic pe ambulanţă. Deşi, chiar dacă era într-o stare stabilă pe moment, având în vedere că este totuşi într-un stadiu terminal, starea ei se putea schimba de la o oră la alta, lucru care s-a şi întâmplat pe timpul transportului şi s-a văzut că a fost o decizie greşită a directorului medical de a convinge medicul curant să schimbe tipul de ambulanţă în ambulanţă fără medic”, a declarat prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, care a auzit de caz, și la câteva zile după incident a convocat o întâlnire cu directorii Direcţiei de Sănătate Publică şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea.
Tot Nicușor Halici a mai spus că există contradicții între afirmațiile celor de la SAJ și a celor de la spital. De asemenea, el a mai mărturisit că medicul curant a insistat pentru transferul cu un doctor însoțitor.
”Există în continuare câteva contradicţii între ceea ce spun cei de la SAJ şi cei de la spital. O să vedem, pentru că o să cer Corpului de Control al MS în cadrul SAJ, să lămurească exact situaţia, pentru că mi se pare anormal să pui în risc viaţa unui om, în condiţiile în care puteau fi chemaţi medici de acasă să însoţească pacientul sau putea să aştepte pacientul până a doua zi când exista echipaj cu medici şi să nu îi fie pusă viaţa în pericol.
Medicul curant a cerut ambulanţă cu medic, cei de la Ambulanţă trebuiau să îndeplinească solicitarea exactă aşa cum a solicitat medicul curant. Că doctorul de la Ambulanţă, şef de tură, a desemnat un medic să meargă şi acela a refuzat, o va stabili Corpul de Control şi după aceea vor urma şi sancţiunile pentru cei care se fac vinovaţi, în măsura în care se fac vinovaţi.
Lucrurile oricum nu trebuie lăsate aşa. (…) Nu putem să tratăm cu superficialitate şi să intervenim asupra unor decizii ale unor medici curanţi care ştiu mult mai bine starea pacientului care urmează a fi transferat”, a mai declarat Nicuşor Halici.