News

Anchetă privind frauda la BAC. A fost identificată persoana care a făcut publice subiectele la română

Ministerul Educației derulează o anchetă privind frauda la BAC. Se pare că a fost identificată persoana care a făcut publice subiectele la română.
04.07.2023 | 15:36
Ancheta privind frauda la BAC A fost identificata persoana care a facut publice subiectele la romana
Date noi privind frauda la BAC 2023. S-a aflat cine a făcut publice subiectele la la limba română. Sursa foto: hepta.ro / gandul.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anchetă amplă privind frauda la BAC 2023 derulată de Ministerul Educației. Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională, secretarul de stat Florian Lixandru, anunță că a fost identificată persoana care a făcut publice subiectele la română.

Date noi privind frauda la BAC 2023. S-a aflat cine a făcut publice subiectele la la limba română

Oficialii din fruntea Ministerului Educației au fost convocați marți, 4 iulie, de la ora 12.00, la Comisia pentru învățământ din Senat pentru a da explicații privind suspiciunile de fraudă la Bacalaureat.

ADVERTISEMENT

În fiecare zi a probelor scrise, în spațiul public au apărut imagini cu subiectele cu mult timp înainte de elevii să părăsească sala de examen. Astfel, suspiciunile de fraudare a testării au fost uriașe.

Pe 26 iunie, la proba scrisă de la limba și literatura română, subiectele au fost postate în spațiul public înainte finalul celor trei ore de examen. Nu un elev, ci un membru al unei comisii a fost autorul acestui fapt grav.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirea a fost făcută de către secretarul de stat din Ministerul Educației (MEN), Florin Lixandru în Parlament. Oficialul mai precizează că întregul proces de extragere a subiectelor este unul securizat. În ceea ce-l privește pe membrul Comisiei, acesta este anchetat pentru că a publicat subiectele.

”Am identificat situaţia. O persoană dintr-o comisie a transmis o poză cu subiectele. Persoana respectivă este anchetată, va suporta consecințele potrivit legii. Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală”, a spus Florin Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, citat de Antena 3.

ADVERTISEMENT

Vorbind despre scandalul legat de căutările online cu subiectele la proba de română, secretarul de stat a anunţat că se fac în continuare cercetări pentru a se stabili cum a fost posibil acest lucru.

Oficialul ministerului, explicații privind situația lucrărilor anulate la Colegiul Gheorghe Şincai

Tot la proba scrisă de la română, un scandal imens a fost în Capitală. Mai mulți elevi care au dat BAC-ul la Colegiul Național Gheorghe Șincai s-au plâns că le-au fost anulate foile de examen. Motivul: au scris greșit un cuvânt.

ADVERTISEMENT

Pus să explice situația, același Florin Lixandru a precizat că MEN a trimis Corpul de control care face verificări în momentul de faţă. Oficialul a spus că raportul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti arată că a fost respectată metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor.

ADVERTISEMENT
Tags: