La ora 15.00, Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pentru proba scrisă de limba și literatura română de la Bacalaureat 2023. Acestea pot fi văzute și descărcate mai jos.
BAC 2023, limba română – profilul uman, subiecte:
BAC 2023, limba română – profilul uman, barem:
BAC 2023, limba română – profilul real, subiecte:
BAC 2023, limba română – profilul real, barem:
După ora 10.00, încă din timpul desfășurării probei, au apărut deja primele subiecte cu cerințele pe care absolvenții de liceu le-au avut de rezolvat la limba și literatura română.
La profilul real, Subiectul III, elevii trebuiau să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.
La profilul uman, candidații au avut de realizat o caracterizare a unui personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Iată AICI ce au primit candidații la Subiectele I și II.
BAC 2023. Pe FANATIK vei găsi subiectele rezolvate și baremul la limba română pentru examenul de Bacalaureat 2023. Dacă pentru o notă mare elevii au nevoie, cel mai probabil, de meditații, pentru a trece acest examen ar fi nevoie de o minimă concentrare. Important de reținut, de nota obținută la Bacalaureat 2023 depinde viitorul a zeci de mii de elevi.
Elevii vor intra în focurile examenului de Bacalaureat 2023 pe 26 iunie, cu proba la limba și literatura română, atât pentru profilul uman, cât și cel real. Cu toate că greva profesorilor a dat mari emoții elevilor, calendarul acestui examen a rămas neschimbat, astfel că zeci de mii de elevi vor trece prin acest examen extrem de important pentru ei.
Probabil și pentru a se pregăti mai bine, Ministerul Educației a publicat o serie de modele de subiecte pentru viitorii candidați la Bacalaureat, pentru ca tinerii să se pregătească mai ușor. Nu vor lipsi din lista autorilor de la Bacalaureat nume precum Titu Maiorescu, Marin Preda, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu sau Liviu Rebreanu.
Ca de obicei, în fiecare an, după ce examenul va fi susținut, Ministerul Educației va publica mult așteptatul barem și rezolvarea subiectelor, pentru ca toți elevii și părinții să poată să analizeze mai bine cum s-au descurcat. Așadar, toată lumea poate să estimeze cam ce notă merită, iar emoțiile pot fi mai mici până la aflarea rezultatelor.
Înscrierile pentru sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2023 au început în perioada 29 mai – 2 iunie 2023, iar probleme scrise vor fi verificate în perioada 26-29 iunie. Greva profesorilor nu a afectat grav programul Bacalaureatului, deși probleme clasice de ”oral”, sau evaluare a competențelor, au fost înlocuite cu o echivalare cu mediile din liceu, care va fi pusă la punct în cel mai scurt timp.
De asemenea, Ministerul Educației a anunțat că procesul de corectare a lucrărilor de la examenul de Bacalaureat 2023 este unul fără cusur. După ce elevii au depus eforturi susținute pentru a-și demonstra cunoștințele și competențele, a venit momentul ca lucrările să fie evaluate conform baremelor de corectare și notare.
Baremele de corectare și notare au fost publicate de Ministerul Educației, asigurând astfel transparență și uniformitate în procesul de evaluare. Acestea oferă indicii și criterii clare pentru corectori în evaluarea performanțelor elevilor.
Trebuie menționat că programa pentru examenul de Bacalaureat 2023 e identică cu cea de dinainte de pandemie, adică era Bacalaureatului 2020, conform unui ordin de ministru. Ministrul Sorin Cîmpeanu, pe atunci șef la Educație, a explicat că elevii din pandemie au avut circumstanțe atenuante pentru a scăpa de o parte din materie, însă situația nu mai este valabilă.
”Având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”, transmitea Cîmpeanu.
Vlogerul eromână a explicat într-un clip amplu întreaga programă, dar și modele de subiecte.
Dacă probele ”orale” la Bac au fost echivalate cu mediile obținute de elevi în liceu, probele scrise vor debuta cu limba română pe 26 iunie 2023. Urmează pe 27 iunie proba obligatorie a profilului, cum ar fi matematică pentru profilul real sau istoria pentru profilul uman.
Urmează pe 28 iunie proba la alegere a profilului, iar pe 29 iunie va fi susținută proba la literatura maternă. Pe 3 iulie vor fi afișate rezultatele și depuse contestațiile, iar pe 7 iulie 2023 elevii își vor afla rezultatele finale. Așadar, elevii au acum șansa să își sculpteze singuri viitorul, dacă se concentrează cum trebuie în această perioadă.
Desigur, elevii care nu au noroc în vară mai pot încerca o dată să-și ia BACul în toamnă, de fapt spre finele lunii august. Calendarul acestui examen, sesiunea de toamnă a Bacalaureat 2023, a fost deja publicat și este cunoscut de către specialiști. Mai exact, înscrierile se vor face în perioada 17-24 iulie, însă rămâne de văzut dacă ministerul va menține probleme orale sau le va elimina, asemeni situației din sesiunea de vară.
Cert e că pe 16 august e programată proba scrisă la limba română, pe 17 august urmează matematica sau istoria, iar pe 18-21 august se vor susține probele la alegere și limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi afișate pe 25 august la ora 12:00, după care urmează 4 ore în care pot fi depuse contestațiile. Acestea vor fi rezolvate în perioada 26-28 august, iar pe 29 august vor fi afișate rezultatele finale.