News

Scandal la Bacalaureat, la Colegiul Național Gheorghe Șincai, după ce zeci de lucrări au fost anulate: „E o mâncătorie acolo, nu-mi dau seama cine pe cine s-a răzbunat”

Mai multor elevi, în special de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală, le-au fost anulate foile de examen la română, pentru faptul că au scris greșit un cuvânt
27.06.2023 | 16:08
Scandal la Bacalaureat la Colegiul National Gheorghe Sincai dupa ce zeci de lucrari au fost anulate E o mancatorie acolo numi dau seama cine pe cine sa razbunat
Lucrări anulate la proba de română de la Bacalaureat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Faptul a fost adus în atenția publicului de elevii de la Colegiul Gheorghe Șincai din Capitală, precum și de către mai mulți profesori care au reclamat modul în care comisiile de supraveghere din timpul examenului de la română de la Bacalaureat au anulat foile de examen ale mai multor elevi. Potrivit acestora, totul ar fi pornit de la modul în care elevii au completat prima foaie de examen, și mai exact modul în care au așezat în pagină sintagma „examen de bacalaureat”.

Lucrări anulate la Bacalaureat

Ministrul educației, Ligia Deca, a declarat marți că există o anchetă în desfășurarea cu privire la scandalul izbucnit la Colegiul Șincai din Capitală luni seară, după desfășurarea probei la limba română de la Bacalaureat, acolo unde circa 70 de lucrări au fost anulate în timpul examenului. Ministrul a spus că a cerut Inspectoratului Școlar din București, care monitorizează activitatea în centrele de examen, să se asigure că sunt respectate prevederile regulamentului pentru situațiile în care o situație poate fi anulată.

ADVERTISEMENT

„Am verificat și lucrările anulate pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate. Există nişte metode prin care tăierea unor chestiuni greşite pe foaia de examen nu se traduce în nevoia de anulare a lucrării şi o să ne asigurăm că se cunoaşte mai bine acest lucru”, a spus Ligia Deca care a precizat că există o anchetă cu privire la ce s-a întâmplat în aceste centre și că va fi verificat și „dacă în lucrările anulate există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrării”.

Mai mult, ministrul a precizat că în acest caz exista posibilitatea de prelungire a timpului de examen și care nu a fost utilizată. „Acesta este un prim semnal, dar vom analiza suplimentar”, a mai spus Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Întreg scandalul cu lucrările anulate la Colegiul Național „Gheorghe Şincai” a pornit după ce, luni seară, două profesoare de la acest liceu au relatat faptul că mai mulți elevi au fost obligați să-și anuleze foile de examen pentru că nu ar fi completat corect pe prima pagină sintagma „examenul de Bacalaureat”. Concret, aceștia ar fi scris pe primul rând destinat acestei sintagme „examen de” în loc de „examenul” – iar președintele comisiei de bacalaureat din liceu le-ar fi cerut să anuleze foaia de examen la peste o oră de la începerea examenului, pentru ca acest lucru să nu fie considerat un semn.

Lucrurile sunt cu atât mai ciudate cu cât ordinul ministrului din august 2022 privind desfășurarea examenului de Bacalaureat din 2023 stipulează clar că „înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice care vizează organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat”. 

ADVERTISEMENT

La fel, în metodologia pentru organizarea și desfășurarea aceluiași examen este precizat că „înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenții vor explica elevilor modul de desfășurare a probei și modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată”, cu precizarea, importantă de asemenea, cum că „colțul colii tipizate vă fi lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenții din săli au verificat identitatea candidaților, după completarea corecta a tuturor datelor prevăzute și după ce aceștia semnează în interiorul porțiunii care urmează a fi sigilată”.

Altfel spus, există o obligație prima facie din partea asistenților din sălile de examen de a le prezenta elevilor și de a se asigura că aceștia au completat corect prima foaie de examen.

ADVERTISEMENT

„A fost un abuz acolo”

După incidentele de luni mai mulți părinți au depus deja o sesizare către minister, iar Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că acest întreg episod arată un abuz din partea profesorilor ajunși în aceste comisii.

„Nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo. A fost un abuz acolo. Fata care a spus că își asumă și nu rescrie și să te duci să-i pui ștampilă pe lucrare ca să o obligi, ăsta e un mare abuz. Din punctul meu de vedere poate să meargă până la penal.

Sunt incompetenți și îi doare la bască pe unii dintre ei. Dacă știu că nu sunt penalizați serios, atunci își permit astfel de acțiuni. Ar trebui să le interzică cinci ani, ar trebui să conteze la dosar la gradația de merit. Sistemul educațional nu este guvernat de reguli. Regulile sunt doar pe hârtie și nu le respectă nimeni. De aceea unii dintre profesori fac ceea ce-și doresc”, a declarat, pentru FANATIK, Iulian Cristache.

Acesta este de părere că dacă, în urma anchetei, se dovedește că elevii au fost grav prejudiciați, aceștia ar trebui să aibă dreptul să susțină din nou proba la limba română. „Dacă unii dintre elevi au note mici, ministerul ar putea decide ca aceștia să reia proba de română. Să facă anchetă, să se uite pe înregistrări, să vadă că au fost obligați să rescrie după o oră și ceva și că, e clar, că apoi au intrat în criză de timp. Să vină cu niște subiecte de rezervă și să dea probele din nou”, a mai precizat Iulian Cristache.

Surse din cadrul Inspectoratului Școlar din București, dar care nu au legătură cu ancheta în acest caz, au declarat pentru FANATIK că este greu de înțeles de ce s-ar lua măsura anulării foii de examen la o oră după începerea acestuia când completarea se face chiar la început.

„La orice examen există o procedură de completare a primei file. Dacă în momentul în care s-au dus și le-au verificat prima filă s-a constatat o eroare, atunci ar fi trebuit să-i pună pe elevi să îndrepte. Dacă se întâmplă, pentru că sunt cazuri, ca uneori în loc să scrie cu litere mari, așa cum spune în procedură, și se scrie cu litere mici, pentru a nu se interpreta acest lucru ca semn – noi totdeauna le atragem atenția că mai bine este să rescrie decât să li se anuleze lucrarea.

De regulă noi scriem pe tablă modelul”, au declarat, pentru FANATIK, surse din cadrul ISMB, care au precizat că există elemente de siguranță în continuare pentru a evita o înțelegere candidat-profesor corector. „Nu poți să știi de la un liceu la ce comisie vor ajunge lucrările pentru a fi corectate. Nu poți să știi cine, ce profesor va corecta lucrările”.

La fel și profesorul de matematică și specialist în politici educaționale, Ștefan Vlaston, este de părere că e greu să înțelegi cum este posibil ca acest lucru să fie considerat un semn în condițiile în care aproape o treime dintre elevi au completat astfel foaia de examen.

„Nu mi se pare normal să te legi de o asemenea chestie, că a pus pe „de” mai sus sau mai jos. Au zis că asta ar fi putut fi recunoscut ca un semn, dar nu ai nicio dovadă că e un semn, mai ales când au făcut același lucru atât de mulți copii. Au pus și ei unde au nimerit. Oricum lucrările se corectează acum în afara județului, iar ei au insistat cu luarea foilor de examen la jumătatea timpului.

Ministrul a spus că a schimbat comisiile la Șincai și pe unde a mai fost, că nu s-a întâmplat doar la acest liceu. Deci ceva s-a întâmplat”, a declarat, pentru FANATIK, profesorul Ștefan Vlaston, care a subliniat că un astfel de caz nu se întâmplă, de regulă, și fără un motiv în spate. „E o mâncătorie acolo, nu-mi dau seama cine pe cine s-a răzbunat acolo….”, a mai precizat acesta.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a fost în ultimii doi ani în centrul unor scandaluri intens mediatizate. În primul rând e vorba de scandalul cu Primăria Sectorului 4, unde conducerea liceului s-a opus planurilor autorităților de renovare a clădirii, ceea ce ar fi presupus evacuarea colegiului. Ca o simplă coincidență, doi dintre cei patru inspectori aflați la conducerea ISMB sunt considerați apropiați de primarul Daniel Băluță.

Apoi, pe tot parcursul anului trecut, postul de director al Colegiului „Gheorghe Șincai” nu a reușit să fie ocupat, după un lung șir de episoade ciudate: un membru al comisiei s-a retras chiar în timpul interviurilor, examene anulate și reprogramate cu câteva zile înainte de probe, acuzații din partea părinților privind intervenția „unei doamne prezentate ca monitor de la Ministerul Educației”, acuzații de fraudare a concursului și note sub cinci pentru candidații care la alte școli luaseră peste 8 la aceeași probă.

Elevii, „tratați din start ca niște infractori”

Două profesoare de la Colegiul „Gheorghe Șincai” au povestit luni seară, pe Facebook, modul în care comisia de la Bacalaureat le-a anulat lucrările. Profesoara Alexandra Chirea a relatat faptul că au fost și elevi care nu au dorit să-și anuleze prima foaie de examen, însă au fost obligați să facă acest lucru.

„Anul ăsta, copii, la fel de buni, la fel de pregătiţi, au parte nu numai de profi supraveghetori care îi consideră din start nişte infractori (o fetiţă a fost pusă să se descalţe de la intrare, că aveau adidaşii ceva scris pe ei din fabrică, of course), dar şi de o comisie întreagă plină de zel, care anulează lucrări din motive absurde. Când un copil spune că nu doreşte să rescrie lucrarea, pac, primeşte o ştampila fix pe mijlocul lucrării, un fel de na, acuma trebuie să o rescrii”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

O altă profesoară de la același liceu, Silvia Muşatoiu, a povestit și ea motivul pentru care au fost nevoiți elevii să-și anuleze foaia de examen.

„O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul «DE» din «proba de…» – adică titlul – fie puţin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor. N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării”, a scris aceasta pe Facebook, subliniind că elevii au fost nevoiți să rescrie lucrarea fără a li se acorda timp suplimentar.

„Aflu, de la unul dintre copii, că ministerul a şi răspuns la sesizarea lor, cum că n-ar fi fost decât 6-7 lucrări anulate pe centrul de examen (FALS!), că este în avantajul lor să nu fie suspectate lucrările că ar avea semne şi că NU a fost afectat timpul alocat probei pentru niciun elev. FALS, din nou”, a mai scris profesoara Silvia Muşatoiu.

Și elevii de la Șincai au povestit ce s-a întâmplat, unii dintre aceștia precizând că decizia a fost luată de către directorul comisiei de evaluare. Potrivit copiilor, acesta le-ar fi spus că motivul de anulare ar fi stat în faptul că unii elevi au început să scrie comentarea subiectelor de pe pagina întâi.

„După o oră și jumătate, directorul comisiei a intrat în sălile de evaluare, și la mine în sală. Au fost mai multe colege de-ale mele cărora pur și simplu li s-a spus, atunci când directorul a trecut printre bănci, anulat, anulat, anulat – fără nicio explicație. În urma insistențelor li s-a explicat că s-a început rezolvarea de pe prima pagină a foii de rezolvare, și asta nu era conform modelului. Asta nu ni s-a spus la instructaj, la începutul examenului”, a declarat un elev de la Colegiul Șincai pentru Digi24. „Aproape jumătate din clasa mea a avut lucrarea anulată după o oră și un sfert. A fost groaznic”, a susținut o altă elevă.

O altă profesoară a relatat o situație similară dintr-un alt liceu din țară. Aici problema ar fi fost alegerea între sintagmele „examen de…” sau „examenul de…”.

„BAC 2023, Proba limba și literatura română. Ora 9.05 ajung subiectele la sala și le distribuim tuturor elevilor. Elevii încep să scrie pe foile completate după modelul primit. La 9,30 apare dna. Președintă cu noile/ultimele “noutăți” ale ministerului. Pe prima pagina în rubrica unde se completează Pentru*)…. pe primul rând nu mai este ”Examen de” ci “ExamenUL de”…. bacalaureat (pe al 2-lea rând).

La unii elevi au mai încăput cele 2 litere adăugate după ce a început examenul… alții au fost nevoiți să transcrie lucrarea cu stresul și bulversarea de rigoare… pentru că știți.. orice revenire, corectură, etc se poate considera semn”, a scris o altă profesoară.

ADVERTISEMENT
Tags: