Life

Andreea Berecleanu dă de pământ cu Angela Gheorghiu după ce s-a aflat de colaborarea sopranei cu Securitatea: „Să-i retragă decorația”

Andreea Berecleanu a făcut-o praf pe Angela Gheorgiu! A ieșit la iveală că soprana a colaborat cu Securitatea în timpul regimului comunist.
12.04.2023 | 13:03
Andreea Berecleanu da de pamant cu Angela Gheorghiu dupa ce sa aflat de colaborarea sopranei cu Securitatea Sai retraga decoratia
Andreea Berecleanu a făcu-o praf pe Angela Gheorghiu. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Andreea Berecleanu tună și fulgeră după ce a ieșit la iveală faptul că Angela Gheorghiu a colaborat cu Securitatea în timpul regimului comunist. Jurnalista cere ca sopranei să-i fie retrasă distincția regală acordată de Regele Mihai.

Andreea Berecleanu o face pe praf Angela Gheorghiu. Soprana, colaborator dovedit al Securității

O informație șocantă, pentru unii, a fost dezvăluită de Libertatea. Angela Gheorgiu, care a și scris o carte în care s-a plâns de condițiile grele din comunism și care a nu a avut deloc cuvinte de laudă la adresa țării natale, a colaborat cu Securitatea.

ADVERTISEMENT

Sub pseudonimul de Gina, alint pe care îl primise de la bunica sa, Angela Gheorghiu a semnat o singură notă informativă, în care a caracterizat un coleg din Corul Patriarhiei Române. Soprana fusese căutată de Securitate cu scopul de a furniza detalii din interiorul Conservatorului.

Conform legii, nu poate fi încadrată drept colaborator, pentru că aceștia „denunțau activități sau atitudinile potrivnice regimului comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

ADVERTISEMENT

Andreea Berecleanu: „Am avut ocazia să observ de-a lungul vieții că talentul nu are legătura cu caracterul sau cu firea unui om”

Dar asta nu înseamnă că opinia publică o iartă pe marea soprană. Andreea Berecleanu a făcut-o praf pe Angela Gheorghiu printr-o postare pe Facebook. Jurnalista a susținut că nu este deloc uimită de faptele artistei.

„Pentru mine, angajamentul de colaborator al  ‘Ginei’, căci așa se semnează și în zilele noastre pentru apropiați Angela Gheorghiu, nu este o surpriză. Am avut ocazia să observ de-a lungul vieții că talentul nu are legătura cu caracterul sau cu firea unui om. Inclusiv în ceea ce o privește, derapajele au venit constant si chiar public.

ADVERTISEMENT

Desigur, printre zâmbetele largi învățate din facultate, ca instrument de mișcare scenica. Atenție la acest aspect! Pe mulți dintre artiști îi ajută și în viața de zi cu zi această aparență. Asta nu înseamnă că reflectă de fiecare dată vreo bucurie a sufletului.

Dar sa revenim la Gina. Ea a semnat acea nota informativă. Ea a semnat acel angajament! Sunt fapte, nu impresii sau păreri. Din punctul meu de vedere, nu există nicio scuză și nu împărtășesc niciodată ceea ce a lăsat Stelian Tănase să se înțeleagă referitor la unii colaboratori ai Securității. ‘Nu au avut încotro sau au făcut-o într-un moment de slăbiciune.’

ADVERTISEMENT

Dl Octav Bjoza, luptător anticomunist și fost deținut politic, poate contrazice aceste afirmații. Trăieste și îl cunoașteți bine, domnule Tănase. La fel si rudele celor care au avut de suferit”, a scris, revoltată, Andreea Berecleanu despre Angela Gheorghiu.

„Îmi doresc să-i fie retrasă distincția”

În consecință, Andreea Berecleanu cere să-i fie Angelei Gheorghiu retrasă distincția primită din partea Regelui Mihai. „În ceea ce o privește pe Angela Gheorghiu, publicul va ști de acum înainte despre acest gest făcut de artistă. fără să fi fost constrânsa.

Ci dintr-o alegere personală, poate chiar din dragoste ți patriotism. Eu, ca simplu cetățean al acestei țări, îmi doresc sa-i fie retrasa distincția regală Nihil sine Deo, acordată artistei de carte Regele Mihai, acum câțiva ani. Familia Regală a României poate face această reparație acum, prin reprezentanții ei. O va face?”

ADVERTISEMENT
Tags: