Sport

Andrei Vochin, concluzii după Dinamo – Oțelul 3-1: “Toți cei care o vor pe Dinamo în SuperLiga”

Andrei Vochin, convins de Dinamo! Titularii, rezervele, antrenorul, stafful, conducătorii și suporterii au arătat aseară contra Oțelului că ei, și nu alții, vor putea, dacă vor putea, să salveze echipa
18.02.2024 | 23:34
Andrei Vochin concluzii dupa Dinamo  Otelul 31 Toti cei care o vor pe Dinamo in SuperLiga
Dinamo, sărbătoare după victoria cu Oțelul, a doua la rând în SuperLiga. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

1. ”Toți o vor pe Dinamo în SuperLiga!”. Declarația îi aparține fostului internațional Mihai Bordeianu, actualmente la Politehnica Iași, și a fost făcută, cu năduf, la finalul meciului lor cu Petrolul de vineri seară. Vorbe spuse la supărarea unei înfrângeri venite în prelungiri și atât de pline de înțelesuri. Vorbe ce reliefează, o dată în plus, că microfonul așezat în fața unora poate deveni o adevărată armă. Cu care-și pot face harakairi.

Andrei Vochin, despre modul corect în care trebuie interpretată afirmația “toți o vor pe Dinamo în SuperLiga”, făcută de Mihai Bordeianu

2. Păi, măi, dragă Borde, hai să vedem cum stă treaba! Tu ai dreptate când spui lucrul ăsta, doar că nu în sensul ăla de alibi al propriei înfrângeri și al căutării motivelor în altă parte. Toată lumea vrea brandurile în SuperLiga pentru că, spre deosebire de tine, care-ți încasezi miile bune de euro pe lună de la o entitate cu finanțare publică, cei plătiți din fonduri private sunt interesați să le producă.

ADVERTISEMENT

Altfel n-ar avea de unde plăti. Dinamo e un brand, adică un bazin de suporteri care finanțează activitatea asta din care și tu iei bani. Dinamo umple stadioanele, deci face bani din bilete. Când joacă Dinamo se deschid televizoarele, deci ăia care-ți dau ție bani din drepturi TV au un motiv în plus să arunce 30 de milioane pe piață.

Nu în ultimul rând, Dinamo este unul dintre cele mai mari cluburi din România, iar faima, la rândul ei, se transformă în bani veniți de la sponsori. Carevasăzică, dragă Borde, până aici ai dreptate.

ADVERTISEMENT

Teoria lui Bordeianu, demontată încă din minutul 15 la Dinamo – Oțelul 3-1, când Moroiță dădea un penalty pe care nici gălățenii nu îl observaseră

3. De aici încolo însă ești la limita dintre eroare și scenarită demnă de comisiile federale. Că Papp putea fi eliminat la intrarea asupra lui Ispas este un alt adevăr, dar asta are legătură cu valoarea arbitrului și cu inspirația lui din acel moment. Ceea ce insinuezi tu, ca o conspirație mondială, s-a dezomarsat aseară extrem de repede, în chiar minutul 15 al meciului Dinamo – Oțelul.

Așezați într-un 3-4-2-1, ”câinii” au început jocul în stil de echipă mare și, după numai 135 de secunde, conduceau deja cu 1-0. Fază de clasă cu combinații dintr-o bucată, cu assist Abdallah și finalizare Politic. Totul din prima. Galațiul nu prea exista pe teren când, la o lovitură liberă laterală, fără finalitate, Moroiță a fost chemat la VAR fără ca nimeni din stadion, nici măcar ”oțelarii”, să suspecteze ceva.

ADVERTISEMENT

Ei bine, din microbuzul cu faze disecate, Cătălin Popa a observat ținerea lui Velkoski la Lovric. L-a anunțat pe ”central” și, uite așa, din nimic, Dinamo a fost egalată. Ce zici, dragă Borde, dacă era cum ziceai tu s-ar mai fi dat așa ceva? N-are rost să răspunzi, ci doar să meditezi un pic de fiecare dată când îți apare un microfon în față. E posibil să fie armă letală.

“Dinamo, cel mai bun meci din acest sezon”, concluzia lui Andrei Vochin după victoria cu 3-1 cu Oțelul

4. Aseară, pe ”Arc”, cu adevărat toți au vrut-o pe Dinamo în SuperLiga. Toți, adică atacanții, mijlocașii, fundașii, portarul, care au contribuit la goluri cu toții, precum și antrenorul și stafful lui, care au gândit perfect modul în care să-i anihilieze pe gălățeni și să-i învingă de o manieră categorică.

ADVERTISEMENT

Oțelul și-a creat primele ocazii clare de gol la 75 de minute după ce a marcat, ambele în prelungirile partidei, când roș-albii jucau în 10 oameni, din cauza accidentării lui Homawoo. Dinamo a bătut până la urmă cu 3-1 făcând cel mai bun meci al său din acest sezon.

5. Și administrația ”câinilor” o vrea pe Dinamo în SuperLiga. Cum-necum, conducerea dinamovistă s-a mișcat bine. Cu transferurile făcute în această iarnă, Dinamo și-a ridicat substanțial cotația lotului. În acest moment, conform transfermarkt, Dinamo valorează 11,2 milioane de euro, ceea ce înseamnă că echipa a urcat pe locul 7 într-un clasament al SuperLigii realizat pe baza acestui criteriu.

Andrei Vochin, aprecieri pentru campania de achiziții reușită de Dinamo în iarnă. “Câinii”, locul 7 într-un clasament bazat pe cota de piață a jucătorilor

Cu excepția lui Edgar Ie (1,7 milioane euro), toate celelalte achiziții au prins foaia de joc. Velkovski (1,8 milioane euro), Pavicici și Milanov (ambi câte 700.000 euro), precum și Gnahore (400.000 euro) au fost titulari, iar Selmani (350.000 euro) a luat loc pe bancă.

6. Victoria din ultima etapă, de pe terenul Farului, a mai liniștit un pic atmosfera din tabăra ”câinilor”. Ultimatumul dat de PCH pare să fi rodit, așa cum ar zice cei care au ținut Dinamo în viață în ultimul an și jumătate. Deși, nu puțini sunt cei care afirmă că imixtiuni de genul acesta nu fac bine, pe termen lung, unui club.

Pentru că acum, cu adevărat, se pune întrebarea: ce a contat mai mult? Presiunea unor suporteri-patroni sau actul decizional al unor patroni-suporteri, care și-au activat serviciul de scouting, au băgat mâna în buzunar și au adus lotul la un nivel valoric decent cu care să se poată bate pentru supraviețuire în prima ligă.

Tensiuni la Galați înainte de Dinamo – Oțelul 3-1. Dorinel Munteanu rămâne singurul șef al clubului

7. Dincolo, la Galați, situația s-a tensionat în ultima săptămână. Jocurile de putere la nivel de vârf au expandat și, după ce fostul președinte, Marius Brăilescu, a părăsit corabia în urmă cu câteva luni, a venit rândul și președintelui interimar, George Florea, să demosioneze. Taberele au început să se evidențieze clar, iar ideea care se desprinde este aceea că, în fapt, singurul șef al clubului e Dorinel Munteanu.

Și nici asta n-ar fi fost o problemă, dacă în această săptămână n-ar fi apărut și informația conform căreia, salariul lui ”Munti” ar fi de vreo 16.000 de euro pe lună, iar cel al soției sale de circa 8.000. Cum ea nu a fost dezmințită până acum, râmâne bază pentru o discuție mai amplă.

8. Dorinel își merită toți banii pentru ce a făcut în această ediție a SuperLigii. Asta, fără doar și poate. Practic, el este cel mai valoros ”jucător” al Oțelului. Cu un lot evaluat la 8,18 milioane de euro, Galațiul e pe locul 15 în ierarhia transfermarkt. Doar Iașiul stă mai prost, cu 7,35 de milioane. Dar și așa, ”Neamțul” nu s-a dat bătut și și-a cocoțat echipa cel puțin 4-5 locuri mai sus.

Să ai numai 7 înfrângeri în primele 26 de etape când joci aproape de fiecare dată cu adversari superiori valoric e o mare realizare și, cert, e operă de antrenor. Doar că, țintind și partea administrativă, discuția se complică un pic.

Cel mai important după Dinamo – Oțelul 3-1: “Da, toți ce de la Dinamo vor să rămână în SuperLiga”

9. Dorinel pare să intenționeze să urmeze, într-un fel, traiectoria lui Gică Hagi. Mai puțin Academia și creșterea de jucători români. Apropo, aseară, a avut doar 3 români în ”11”-le de start!!! În rest, dincolo de obiectivul sportiv de a prinde play-offul, cel administrativ și personal pare aproprierea întregului club. Doar că, o mică mare diferență, Gică Hagi nu câștigă 16.000 de euro pe lună, iar doamna sa, Marilena, nu știu să se afle în organigrama clubului, cu atât mai puțin să încaseze lunar mii de euro.

10. Prins între pregătirea fotbalistică a meciului cu Dinamo și rezolvarea problemelor de succesiune la președinția clubului, era greu ca Dorinel (și oricine altcineva se confruntă cu astfel de situații) să-și păstreze calmul și să nu-și lovească și mai tare propria echipă. ”Pentru ce, băi, idiotule (sau chiorule)?” au fost cuvintele care i-au fost citite pe buze după ce Moroiță i-a dat cartonaș galben pentru proteste. Strigate în urechea tușierului Andrei Constantinescu și prinse de excelentul regizor al transmisiei, ele au transformat ”galbenul” în ”roșu” direct. Cu suspendarea de rigoare care va veni la pachet.

11. Meciul de aseară a arătat însă că Borde știe el ceva. Da, toți vor ca Dinamo să rămână în SuperLiga. Dar, ceea ce e important pentru spiritul unei competiții corecte, e vorba de TOȚI CEI DE LA DINAMO. Asta am văzut aseară, începând cu jucătorii, continuând cu antrenorii și încheind cu suporterii. Mai puțin cei câțiva care, aruncând cu obiecte pe teren, ne arată că inconștiența lor poate, la un moment dat, să dinamiteze din interior tot acest efort uriaș.

ADVERTISEMENT