News

Angajări cu salariul la vedere. UE obligă firmele din România să prezinte în anunțuri și venitul oferit

Uniunea Europeană obligă companiile din România să efectueze angajări numai cu salariul la vedere. Termenul limită până la implementarea măsurii.
25.03.2024 | 08:17
Angajari cu salariul la vedere UE obliga firmele din Romania sa prezinte in anunturi si venitul oferit
Salariul la vedere: companiile din România, obligate de UE să prezinte în anunțul de angajare și venitul oferit. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

”Salariul la vedere” va fi un aspect care, în curând, se va transforma în regulă și în România. UE obligă firmele din România să prezinte în anunțuri și venitul oferit viitorului angajat.

Angajări cu salariul la vedere: companiile din România, obligate de UE să prezinte în anunțul de angajare și venitul oferit

În ultimii ani, și firmele din România au devenit tot mai deschise în a publica salariul atunci când caută oameni. O treime dintre anunțurile de angajare de pe platformele online de specialitate afișau, în 2023, sumele oferite. Era dublu față de anul 2022.

ADVERTISEMENT

Din datele Observator News, și în prezent, o treime din cele peste 25.000 de oferte de pe o platformă de recrutare mizează pe transparență. Joburile cu salariul afişat sunt în special cele din domenii precum HoReCa, turism sau transporturi.

Încă din perioada pandemiei de Covid-19, salariul prezentat în anunțul de angajare a făcut diferenţa într-o perioadă în care tot mai puţini candidaţi căutau un job în turism.

ADVERTISEMENT

Este o decizie care ușurează fluxul de recrutare. Am avut mai multe interviuri şi posturile pentru care căutam angajaţi s-au şi ocupat majoritatea”, explică Cosmin Vasile, PR agenţie de turism, pentru sursa citată.

În următorii ani, toate firmele din România vor trebui să se prezinte cu ”salariul la vedere” atunci când publică un anunț de angajare. Legislația Bruxelles-ului îi obligă pe toţi angajatorii să facă publice, la cerere, salariile din companii, în funcţie de numărul de angajaţi.

ADVERTISEMENT

Când este ”deadline-ul” implementării deciziei cerute de UE

Pe de altă parte, Codul Muncii din România încurajează confidențialitatea salariului. ”Cel mai probabil creşterea exponenţială o vom vedea în momentul în care ne apropiem de termenul de graţie dat de Comisia Europeană.

Acolo unde vor exista reţineri mai mari sunt joburile de super specialist sau de manager, unde într-adevăr discreţia salarială este înca un element destul de important”, spune Ana Călugăru, director de comunicare platformă de recrutare.

ADVERTISEMENT

Doar doi ani mai au la dispoziție companiile din România să pună în ordine grila salarială pentru a se adapta legislației. De asemenea, legislația blocului comunitar prevede şi egalitatea salarială între sexe. Asta înseamnă că bărbații şi femeile, aflați pe aceleași poziții la angajare, vor câștiga sume similare.

ADVERTISEMENT